Main Content

Traja hráči, ktorí vlani ešte pôsobili v NHL, ostrieľaní borci z KHL i mladíci: Aj bez hráčov z profiligy má výber Fínska obrovskú silu

sobota, 8. január 2022 09:00 | Autor: Róbert Kalnický

fínska hokejová reprezentácia
fínska hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Na poslednom olympijskom turnaji vypadol fínsky výber už v štvrťfinálovom zápase. Suomi podľahli Kanade 0:1 a sen o olympijskom cennom kove sa rozplynul. Úradujúci vicemajster sveta však chce v Pekingu opäť útočiť na najvyššie pozície. Ako by mohla vyzerať súpiska nášho súpera zo základnej skupiny?

Brána:

Juho Olkinuora - Harri Säteri - Veini Vehviläinen

Jednotkou výberu by mohol byť gólman Metallurgu Magnitogorsk Juho Olkinuora. 31-ročný gólman chytal aj na svetovom šampionáte v Rige, kde Suomi doviedol k strieborným medailám. Chrbát by mu mal kryť ďalší strážca svätyne z KHL. Konkrétne Harri Säteri, ktorý aktuálne pôsobí v mužstve Sibiru Novosibirsk. Aj Säteri sa predstavil na MS v Rige. Ako trojka by mal do Pekingu cestovať Veini Vehviläinen. Gólman Brynäs má zlato z majstrovstiev sveta z roku 2019, ktoré sa hrali na Slovensku. Po návrate zo zámoria sa udomácnil v mužstve účastníka SHL a podáva kvalitné výkony.

Obrana:

Oliver Kaski - Topi Niemelä

Sami Vatanen - Tony Sund

Ville Pokka - Tommi Kivistö

Julius Honka

Defenzívne zloženie Suomi je skutočne zaujímavé. Elitný obranný pár tvoria Oliver Kaski a Topi Niemelä. Prvý menovaný je jedným z najlepších obrancov celej KHL a v drese Omsku získava jeden bod za druhým. Niemelä je zas mladý perspektívny 19-ročný obranca, ktorý hviezdi v mužstve Kärpätu Oulu. V druhej obrane nájdeme Samiho Vatanena, ktorý sa do Európy vrátil len pred touto sezónou. V Servette Ženeva potvrdzuje obrovské kvality a je najvyťažovanejším zadákom v mužstve. Po jeho boku nastúpi Tony Sund, ktorý hral aj na svetovom šampionáte v Rige kde ukázal veľké kvality. V tretej obranne je ďalší zástupca Avangardu Omsk. Konkrétne Ville Pokka, ktorý je na rozdiel od Kaskiho veľmi defenzívny obranca. Po jeho boku je Tommi Kivistö z Jokeritu Helsinki. Siedmym obrancom je Julius Honka, ktorý by však mohol dostať taktiež svoju príležitosť.

Marko Anttila
Marko Anttila | zdroj: TASR

Útok:

Ville Petman - Jori Lehterä - Harri Pesonen

Teemu Pulkkinen- Valtteri Filppula - Niko Ojamäki

Teemu Hartikainen - Sakari Manninen - Markus Granlund

Markko Antilla - Saku Mäenelanen - Anton Levtchi

Leo Komarov - Joonas Kempainen 

V útočných formáciách Suomi nájdeme mnoho známych mien. Prvá lajnu vytvoria mladík Ville Petman, skúsený Jori Lehterä a Harri Pesonen. Petman je jeden z najlepších mladíkov vo fínskom výbere, Lehterä žiari v službách Spartaku Moskva a Harri Pesonen má priemer bodu na zápas vo Švajčiarsku. V druhej útočnej formácie nájdeme rýchlonohého praváka Teemu Pulkkinena, ktorého dopĺňa Valtteri Filppula. Skúsený center prišiel do Európy z NHL pred štartom tohto ročníka v švajčiarskej lige patrí k najlepším hráčom. Nomináciu si zaslúži aj Niko Ojamäki má životný ročník v mužstve Viťazu Podoľsk. Tretie útočné trio vytvoria Teemu Hartikainen, Sakari Manninen a Markus Granlund. Všetci traja hokejisti pôsobia v Ufe, kde spolu pravidelne nastupujú ako elitný útok. Vo fínskom výbere nesmie chýbať Marko Antilla. Tento obor by podobne ako na predošlých dvoch svetových šampionátoch nastúpil v štvrtej formácii a bol by lídrom mužstva, ktorý by bol využívaný najmä v hre v oslabení. Centrom checking line je Saku Mäenelanen, ktorý má s národným tímom bohaté skúsenosti. Posledným forwardom, ktorý by bol v základnej zostave je Anton Levtchi. 26-ročný útočník ma vyše bodu na zápas vo fínskej najvyššej súťaži za Tapparu Tampere. Na príležitosť by čakalo duo z Petrohradu. Konkrétne Leo Komarov a Joonas Kempainen.