Main Content

Slovákom aspoň v niečom môžu závidieť v anglickej Premier League

pondelok, 20. december 2021 14:54 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Dlhá futbalová jeseň je za nami. Niektoré kluby Fortuna ligy prekvapili, iné sklamali. Zostáva veriť, že o titule nebude rozhodnuté za zeleným stolom.

Komentár Filipa Chudého

Jesenná časť Fortuna ligy napísala svoju bodku. Väčšina klubov je v tabuľke tam, kde podľa (našich) predpovedí aj mala byť, ale našli sa štyri kluby, ktoré prekvapili. Dva v pozitívnom smere a dve negatívne.

Najpríjemnejším prekvapením boli výkony a hlavne výsledky Ružomberka a Senice. Liptáci mali bojovať o prvú šestku, ktorú však majú už istú. Na jar ich teda čaká boj o pohárovú Európu. Potešujúce je, že to dosiahli so slovenskými hráčmi a moderným futbalom vo vysokom bežeckom tempe. Záhoráci zimujú na šiestej priečke, čo je vzhľadom na okolnosti priam zázrak. Veľký klobúk dole pred tým, ako sa kabína zomkla a v na psychiku ťažkých podmienkach urobili veľký krok smerom k športovej záchrane. Osud klubu však majú v rukách iní…

Najviac sklamali Zlaté Moravce a Pohronie. Mali sa biť o hornú šestku, ale bude z toho boj o holý ligový život. V tejto sezóne sa šťastie od ViOn-u odvrátilo. Pritom ich futbal má naďalej hlavu i pätu. Ale kým pred rokom naskočili na pozitívnu vlnu, teraz ich stretli všetky možné negatíva. Ak sa však nezbláznia a pôjdu svojou cestou, so záchranou mať problém nebudú. Klub zo Žiaru nad Hronom prešiel (ďalším) turbulentným obdobím. Keď v závere jesene konečne našli hernú tvár, zlomila ich choroba. Ak sa však v zime správne posilnia, môžu veľa klubom pred sebou pripraviť záchranárske problémy.

Už pred sezónou sme správne prognózovali, že Spartak považujeme za jediný klub, ktorý má šancu obrať Slovan o titul. Musí sa mu však všetko dariť. Jeseň však Trnave vyšla z majstrovského pohľadu „len“ na takých 90 percent. Mohla byť jesenným kráľom, ale dobehli ju dve veci. Prvou bol o niečo užší káder oproti priamemu konkurentovi. Zbytočne stratila päť bodov, keď sa jej v závere novembra nakopili absencie. Druhým faktorom bola nezvládnutá organizácia derby. Ak by na ihrisku vyhrala, zimuje prvá, pričom si dovolíme tvrdiť, že aj so zaujímavým bodovým náskokom, keďže situácia by sa zmenila i v Slovane, ktorý by tak ťažšie dosiahol následnú víťaznú sériu.

O jesennom majstrovi skutočne rozhodol najpamätnejší moment celej sezóny. Čisto matematicky, ak by Slovan vyhral športovo, náskok by mal teraz aj tak rovnaký. Hypoteticky by bola situácia iná, ale „belasí“ už ťažko mohli získať viac bodov. Odvtedy stratili len štyri, čo je výborná bilancia, ktorá ich udržala na prvej priečke.

Nebolo by však vhodné, ak by sa o majstrovi rozhodlo za zeleným stolom, čo by sa pri takomto bodovom rozdiele na konci sezóny vlastne stalo. Vo Francúzsku sa vedia pre výtržnosti fanúšikov prerušené zápasy dohrať, u nás sa to kontumuje… Kompetentní by si teda mali uvedomiť, aby nechali rivalov bojovať o titul športovou formou, ako sa to napríklad stalo v úplnom závere tohto ročníka F1…

Pre mnohých je sklamaním Dunajská Streda, jej pád z „bedne“ sme však očakávali. Rovnako ako zmenu trénera. Tá klubu výsledkovo pomohla, ale pozor, rovnaký prvotný efekt priniesol na konci minulej sezóny i extréner Németh… Až nasledujúce mesiace ukážu, či sa na Žitnom ostrove vydajú cestou k úspechu v budúcich sezónach, alebo zostanú „len“ ako pohárový zástupca.

Naopak, trénerská zmena nepomohla Žiline a ani Trenčínu. Doteraz ťažko pochopiť hlavne Staňov koniec. „Šošoni“ však do skupiny o titul postúpia a pri troche šťastia z toho bude aj pohárová miestenka. Na viac však klub pri takomto zložení kádra nemá. Zázraky nemožno očakávať ani od hráčov AS, hoci trenčianske vedenie si to možno myslí. Séria prehier na konci jesene však klub spod Čákovho hradu môže reálne pripraviť o prvú šestku.

Do nej majú bližšie Sereď a Michalovce. Obom by stačili o dva-tri vydarenejšie zápasy navyše a už teraz by mali prakticky istú skupinu o titul. Zemplínčania však „vytrieskali“ z prvej časti sezóny snáď všetko, čo v sebe našli. Za to si zaslúžia pochvalu. Pri Seredi by sme ešte nejaké voľné limity objavili. To sú tie spomínané body, s ktorými mohla byť teraz hlbšie v prvej šestke. Keď si to však spojíme s objektívnymi okolnosťami, že nemala skutočné domáce prostredie a káder skladala za pochodu, tiež jej vlastne niet veľmi čo vyčítať.

Podobné konštatovanie platí o Liptovskom Mikuláši. Vzhľadom na rozpočet a káder odohral nováčik súťaže vydarenú jeseň. Jar však pre Liptákov bude náročnejšia. Súperi si na nich dajú väčší pozor, navyše tí sú skúsenejší v boji o ligové body.

Dobrou správou je to, že sa zápasový program odohral takmer celý. Horšou, že sa nedohral práve najsledovanejší duel, čo nám urobilo aj menej pozitívnu reklamu vo svete. Čo by však dali napríklad v Premier League, NHL, NBA atď. za to, aby im teraz pri každom tíme svietil plný počet zápasov? Vzhľadom na dobu by sa dalo povedať, že zodpovednejšie sme na Slovensku pristúpili k situácii… Teda až na absenciu fanúšikov na tribúnach. Ale to je na samostatnú kapitolu, pričom dokonca skôr ide o politickú tému.