Main Content

Mercedes sa neodvolá, Verstappen zostáva šampiónom F1: Nikdy sa cez to neprenesieme!

štvrtok, 16. december 2021 19:20 | Autor: TASR

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton | zdroj: TASR

Londýn 16. decembra (TASR) - Tím Mercedes sa neodvolá proti výsledkom záverečných pretekov sezóny majstrovstiev sveta F1 - Veľkej ceny Abú Zabí. Max Verstappen z Red Bullu tak zostáva novým majstrom sveta.

"Tím Mercedes víta rozhodnutie Medzinárodnej automobilovej federácie, ktorá zriadi špeciálnu komisiu a tá vyšetrí priebeh pretekov v Abú Zabí. Po vykonaní podrobnej analýzy zavedie robustnejšie pravidlá, kontrolu a rozhodovanie vo Formule 1," uviedla stajňa vo svojom vyhlásení. Dodala, že považuje FIA za zodpovedný orgán v celej záležitosti, a preto sa nebude odvolávať proti výsledkom pretekov.

FIA sa rozhodla už predtým vyšetriť vyvrcholenie nedeľnej VC Abú Zabí. Kontroverzný triumf Maxa Verstappena pred Lewisom Hamiltonom podľa nej poškodzuje imidž seriálu MS a oslavu prvého titulu holandského jazdca.

Do záverečných pretekov vstupovali obaja piloti s rovnakým počtom bodov, pričom Hamilton prakticky stále viedol. Niekoľko kôl pred finišom však muselo na trať vyjsť bezpečnostné vozidlo pre haváriu Nicolasa Latifiho. Safety car zmazal rozdiely a preteky reštartoval na jedno kolo, v ktorom jazdec Red Bullu s čerstvejšími pneumatikami predstihol pretekára Mercedesu a získal svoj prvý majstrovský titul.

"Okolnosti, ktoré sprevádzali vyslanie safety car na trať a následná komunikácia medzi riaditeľstvom pretekov a tímami F1, spôsobili významné nezhody a negatívne reakcie medzi stajňami, jazdcami a fanúšikmi. Vykonáme podrobnú analýzu a vyjasníme si postoje so všetkými zúčastnenými stranami," zverejnila FIA svoje stanovisko, ktoré sprostredkovala agentúra DPA.

Tím Mercedes podal proti výsledkom VC Abú Zabí dva protesty, ktoré mu stewardi FIA bezprostredne po pretekoch zamietli. "Zozbierali sme silné podklady a keď sa pozrieme na právnu stránku, je takmer isté, že by sme uspeli. Spoločne s Lewisom sme sa rozhodli protestovať, ale aj neodvolať sa. Ani jeden z nás nechcel získať titul v súdnej miestnosti," vyhlásil šéf tímu Toto Wolff.

On ani Hamilton sa nezúčastnia na štvrtkovom galavečere v sídle FIA v Paríži. "Ide o moju lojalitu k Lewisovi a moju osobnú integritu. Okradnúť ho o titul v poslednom kole je neakceptovateľné. Loptička je na strane FIA, aby v budúcnosti predišla takýmto situáciám. Ani jeden z nás sa však cez toto nikdy neprenesie," dodal Rakúšan, ale zároveň zdôraznil, že neznižuje hodnotu Verstappenovho triumfu: "Nijako to nesúvisí s Maxom. Je zaslúžený šampión, skvelý jazdec a Red Bull je silný súper. K ľuďom v Red Bulle prechovávam najhlbší rešpekt."