Main Content

Ovečkin dorovnal rekord Andreychuka, Kane s jubilejnou 700. asistenciou

štvrtok, 16. december 2021 10:36 | Autor: TASR

Alexander Ovečkin
Alexander Ovečkin | zdroj: TASR

New York 16. decembra (TASR) - Hokejisti Washingtonu so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym prehrali v noci na štvrtok v zámorskej NHL na ľade Chicaga 4:5 po predĺžení. Kapitán hostí Alexander Ovečkin otvoril skóre v 24. minúte a strelil už svoj 274. gól v presilovke, čím vyrovnal ligový rekord. Delí sa oň spoločne s Daveom Andreychukom.

Capitals prehrávali v závere 3:4, no tri sekundy pred koncom riadneho hracieho času vyrovnal Conor Sheary a poslal zápas do predĺženia. V ňom uspeli Blackhawks, keď v 62. minúte dorazil strelu Kirbyho Dacha obranca Caleb Jones, pre ktorého to bol prvý gól v sezóne. Alex DeBrincat, Philipp Kurashev a MacKenzie Entwistle prekonali Iľju Samsonova trikrát v priebehu 34 sekúnd, v druhej tretine tak otočili stav z 0:1 na 3:1. DeBrincat skóroval v zápase dvakrát. Patrick Kane si pripísal jubilejnú 700. asistenciu v základnej časti NHL, čím sa dostal do elitného klubu "sedemstovkárov" Blackhawks, do ktorej patria aj Stan Mikita (926) a Denis Savard (719). "Nemyslím si, že začiatok zápasu z našej strany bol hrozný, no zároveň nebol dobrý. Pri živote nás udržal Marc-Andre Fleury. Chlapci si veria a aj keď hráme v predĺžení proti dobrému tímu, môžeme vyhrať," povedal po zápase tréner Chicaga Derek King.

Ovečkin, Sheary a Lars Eller mali v drese Washingtonu bilanciu 1+1. Do zostavy "Caps" sa vrátil elitný švédsky center Nicklas Bäckström, ktorý vynechal úvodných 28 zápasov pre problémy s bedrovým kĺbom, v sezónnej premiére si pripísal asistenciu. Ovečkin skóroval od žŕdky strelou z ľavého kruhu na buly, v uplynulých šiestich stretnutiach nazbieral deväť bodov (2+7). Vo svojom 43. zápase proti Fleurymu strelil 25. gól, žiadneho iného brankára v lige neprekonal viackrát. Fehérváry odohral 21:17 minút, vyslal jednu strelu na bránku, rozdal tri bodyčeky, pripísal si dve trestné minúty a zaznamenal aj plusový bod.

Trápiaca sa Arizona podľahla New Yorku Rangers 2:3 a utrpela šiestu prehru v sérii. Kaapo Kakko sa podieľal na víťazstve "jazdcov" dvomi gólmi, pričom víťazný vsietil len 138 sekúnd pred koncom zápasu. Chris Kreider nazbieral tri asistencie a Keith Kinkaid sa pri svojom prvom štarte v sezóne zaskvel 29 úspešnými zákrokmi. Na druhej strane vynikol dvomi bodmi Clayton Keller, ktorý prihral na otvárací gól zápasu Louiovi Erikssonovi v 18. minúte a v 49. minúte poslal svoj tím druhýkrát do vedenia. Pre Švéda to bol prvý gól po takmer 10 mesiacoch, naposledy sa presadil ešte v drese Canucks. Jeho presný zásah padol v oslabení Coyotes, čo sa tímu podarilo prvýkrát v sezóne. Hostia síce získali dva body, no prišli o svojho najproduktívnejšieho hráča. Ruský krídelník Artemij Panarin (9+24) odstúpil pre zranenie po prvom striedaní v druhej tretine. "Je to jeden z našich najlepších hráčov, ak nie najlepší. Bola to náročná noc. Chlapci vyzerali unavene, no na konci zápasu sme našli cestu," uviedol pre nhl.com tréner "jazdcov" Gerard Gallant.

V ďalšom zápase si Anaheim poradil s nováčikom zo Seattlu 4:1. Na víťazstve domácich mal veľký podiel brankár Anthony Stolarz, ktorý zneškodnil 19 z 20 striel. Tretí gól v dvoch zápasoch pridal Troy Terry. Skóre otvoril Trevor Zegras po zrážke útočníka Seattlu Jareda McCanna so svojím brankárom Philippom Grubauerom a druhý gól pridal v oslabení Derek Grant. "Tešil som sa aj zaňho a viem, že jeho spoluhráči tiež. Tento rok mal veľa príležitostí skórovať a nakoniec sa mu to podarilo v oslabení. Gól znamenal v rámci zápasu veľa," povedal tréner domácich Dallas Eakins.

NHL - sumáre:

Chicago Blackhawks - Washington Capitals 5:4 pp (0:0, 3:2, 1:2 - 1:0)

Góly: 34. DeBrincat (Kane, Kubalík), 35. Kurashev (Dach, C. Jones), 35. Entwistle (Hagel, Toews), 55. DeBrincat (Hagel, Strome), 62. C. Jones (Dach, Kane) - 24. Ovečkin (Oshie, Bäckström), 40. Sprong (Eller), 52. Eller (Oshie, Sheary), 60. Sheary (Ovečkin, Carlson). Brankári: Fleury - Samsonov, strely na bránku: 28:46, 18.260 divákov.

Arizona Coyotes - New York Rangers 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)

Góly: 18. Eriksson (Keller, Ľjubuškin), 49. Keller (Schmaltz, Stralman) - 31. Kakko (Zibanejad, Kreider), 55. Zibanejad (Fox, Kreider), 58. Kakko (Kreider, Strome). Brankári: Wedgewood - Kinkaid, strely na bránku: 31:30, 11.380 divákov.

Anaheim Ducks - Seattle Kraken 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Góly: 11. Zegras (Milano, Shattenkirk), 16. Grant, 22. Terry (Steel, Silfverberg), 49. Carrick (Benoit, Robinson) - 35. Donato (Eberle, Dunn). Brankári: Stolarz - Grubauer (41. Driedger), strely na bránku: 24:20, 14.762 divákov.

Slovák v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 21:17 0 0 0 +1 1 2

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/