Main Content

Messi Agüerovi: Začína sa ti nová etapa života, mám ťa rád priateľu

streda, 15. december 2021 18:59 | Autor: TASR

Lionel Messi a Sergio Aguero
Lionel Messi a Sergio Aguero | zdroj: TASR

Barcelona 15. decembra (TASR) - Argentínsky futbalista Sergio Agüero oznámil na stredajšej tlačovej konferencii na Camp Nou rozhodnutie o ukončení profesionálnej kariéry. Dôvodom sú srdcové a respiračné problémy, ktoré sa uňho objavili ešte v októbrovom ligovom zápase FC Barcelona s Alavesom (1:1).

"Rozhodol som sa ukončiť profesionálnu futbalovú kariéru. Je to veľmi náročná chvíľa. Rozhodnutie som prijal pre moje zdravie, pre problém, ktorý sa objavil pred mesiacom a pol. Bol som v rukách dobrých zdravotníkov, ktorí urobili maximum a odporučili mi, že najlepšie bude prestať hrať," povedal 33-ročný Argentínčan, ktorý sa pred samotným oznámením neubránil plaču.

Útočník striedal v októbrovom zápase La Ligy už v prvom polčase, pričom sa sťažoval na bolesť v hrudníku a hneď putoval do nemocnice na vyšetrenie. Odvtedy sa na ihrisku neobjavil.

Agüero po desiatich úspešných rokoch v Manchestri City prestúpil pred touto sezónou do Barcelony. Zo City odišiel ako najlepší strelec histórie klubu (260 gólov). Argentínskej reprezentácii v lete pomohol k zisku titulu na juhoamerickom šampionáte Copa America.

Agüero vstúpil do profesionálneho futbalu už vo veku 15 rokov, keď nastúpil v argentínskej najvyššej súťaži za Independiente Buenos Aires. Do Európy prišiel v roku 2006. Jeho prvým tímom bolo Atletico Madrid, do City prestúpil v roku 2011. Celkovo odohral v kariére 786 duelov a dal 427 gólov. V reprezentácii odohral 97 stretnutí a pripísal si 41 zásahov. Predstavil sa na troch majstrovstvách sveta, nastúpil aj na olympiáde v Pekingu, kde získal zlato. "Som veľmi šťastný zo všetkých úspechov, ktoré som dosiahol. Každý môže povedať, že sa dá vždy získať viac, no myslím si, že som dokázal zo seba dostať maximum," zhodnotil svoju kariéru Agüero podľa agentúry AP.

Povzbudivé slová poslal svojmu bývalému spoluhráčovi z argentínskej reprezentácie aj Lionel Messi. "Zažili sme mnoho úžasných chvíľ a niekoľko menej úspešných. Všetky nás však dokázali viac zjednotiť a spraviť z nás skvelých priateľov. Iba nedávno sme spoločne triumfovali na Copa America, preto je bolestivé vidieť ťa, ako musíš prestať robiť to, čo miluješ. Teraz sa začína nová etapa tvojho života a som presvedčený, že ju budeš prežívať s úsmevom a nadšením, ktoré vkladáš do všetkého, čo robíš. Mám ťa rád priateľu. Nech sa ti darí. Budeš mi chýbať na ihrisku v zápasoch národného tímu," citovala Messiho agentúra DPA. Na klubovej úrovni si dvojica útočníkov spoločne nezahrala, Messi v lete zamieril z Barcelony do Paríža St. Germain.