Main Content

Slovan je naďalej v Európe len do počtu: Dorastenci s akné na tvári mu dali lekciu

piatok, 10. december 2021 13:52 | Autor: Filip Chudý

FC Kodaň - ŠK Slovan Bratislava
FC Kodaň - ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR/AP

Pri dobrom manažmente mohol byť zo Slovana Bratislava už dávno rešpektovaný európsky klub. Poraziť outsiderov nestačí, hoci teraz z toho ťažili.

Komentár Filipa Chudého

Skončila sa ďalšia rozpačitá púť futbalistov bratislavského Slovana pohárovou Európou. Na jednej strane dopadla dobre. Veď sa dostali až do skupiny, v ktorej získali osem bodov. Do koeficientu zapísali slušnú hodnotu 6,00, pričom tá im bude platiť päť rokov. V praxi to znamená, že v úvodných predkolách budú bývať nasadení. Navyše naplnili celkom slušne aj klubovú pokladnicu. Človek by si teda myslel, že dosiahli pekný úspech, na ktorý sa bude spomínať, ale opak je pravdou.

Slovanistov nikto nechváli, pretože nie je za čo! Vyššie vymenované pozitívne veci totiž dosiahli vďaka obrovskej dávke šťastia na okolnosti. Ak by platil starý pohárový systém, do skupiny by sa nedostali! Veď v predkolách vypadli až dvakrát! Vznikla však Konferenčná liga, ktorej systém nastavili tak, že sa tam proste musia dostať aj zástupcovia slabších krajín. Radosť z toho bola nielen na Slovensku, ale aj v Arménsku, Estónsku, Kazachstane či na Gibraltáre.

Ako sa Slovan dostal do skupiny? Vďaka tomu, že za súperov mu vyžrebovali poloprofesionálov, ktorí chodia popri futbale do roboty. A to pripomíname, že oni sa so Shamrockom a Lincolnom dokonca ešte trápili a vyhrali len po jednom zápase. Ak by dostali v predkolách miesto nich minimálne rovnocenného protivníka, čo mohli, dovolíme si povedať, že skupinu by nehrali. Veď v predchádzajúcich 20 pohárových dueloch vyhrali len chudobné štyri, a to iba proti outsiderom – Lincoln (tri výhry) a Shamrock.

Je úsmevné, ak sa chce bratislavský klub chváliť ziskom ôsmich bodov. Veď šesť priniesol dvojzápas proti Lincolnu, čo je historicky najslabší klub, aký kedy skupinu hral. Keď sme dopredu avizovali, že môže atakovať negatívny rekord, ktorý dosiahol Slovan v Európskej lige na jeseň 2014 so skóre 1:20, mali sme pravdu. Gibraltársky majster dosiahol skóre 2:17. Ak by však čelil lepším súperov, ako vtedy „belasí“ Neapolu, Bernu a Sparte, mali by skóre prinajlepšom asi 0:30. Rozdiel medzi Európskou a Konferenčnou ligou je ten, že v prvej nemôžete dostať ľahkú skupinu.

V Konferenčnej sa to už dá, pričom Slovan mal opäť šťastie na žreb, keďže takú dostal. A to nielen vďaka gibraltárskemu zástupcovi. PAOK Solún má síce meno, ale aktuálne nemá dostatočnú výkonnosť. Jeho vlastní fanúšikovia hovoria, že hrá hrozne. Ak by bol v inej skupine, nepostúpil by z nej! FC Kodaň bol jasne najlepší v tejto spoločnosti, a to ani nie je veľkoklub. Ale zástupca z približne rovnako veľkej krajiny ako Slovensko.

Preto je hanbou, že Kodančania postavili proti Slovanu šesť 18-ročných chlapcov do základnej zostavy a aj tak dominovali. Ak dorastenci prevýšia legionársky ansábel v belasom, tak evidentne niečo nie je v poriadku. Opäť sa dostávame už k starému známemu, kto tých hráčov vyberal a kto za ich angažovanie vyvodí osobnú zodpovednosť? Ešte sme nezachytili, že by padla nejaká funkcionárska hlava v manažmente juniora.

Každý fanúšik slovenského futbalu si aj po rokoch spomenie na úspešné ťaženia našich klubov pohárovou Európou, pretože to prinieslo nezabudnuteľné veľké víťazstvá a výsledky. Padali kluby ako Porto, Celtic, Anderlecht, Fenerbahce, Aston Villa, AS Rím… Či bola v skupine Trnava, Košice, Žilina alebo Petržalka, vždy ich jazda priniesla pamätné momenty.

A teraz si položme otázku, na čo sa bude spomínať v spojitosti so Slovanom 2021? Na tri víťazstvá zo štyroch zápasov s totálnym outsiderom z Gibraltáru? Alebo na to, že keď mal bojovať o postup, tak ho vycvičili dorastenci s akné na tvári? Minule aspoň Besiktas porazili, čo je vlastne jediná veľká výhra v skupine v histórii klubu. Veľmi málo na to, koľko peňazí sa investovalo v Kmotríkovej ére. Pri lepšom vedení by už zo Slovana dávno bol pravidelný a rešpektovaný účastník európskych skupín. Takto je tam stále len do počtu.