Main Content

Tarkovič nemôže byť ani posledná možnosť: Na Slovensku máme aj lepších trénerov!

streda, 8. december 2021 14:46 | Autor: Filip Chudý

Štefan Tarkovič
Štefan Tarkovič | zdroj: TASR

Otázka nového reprezentačného trénera zostáva otvorená, dokonca zväz nezabuchol dvere ani Tarkovičovi. Ak však chcú Slováka, je veľa lepších riešení, ako stále súčasný kouč.

Komentár Filipa Chudého

Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu na svojom zasadnutí v otázke reprezentačného trénera rozhodol o tom, že nerozhodol o ničom. Nie je akceptovateľné, aby výstupom z takto dôležitého a verejnosťou mimoriadne sledovaného bodu programu bolo len 25-sekundové video, ktoré vyvolalo rozpaky.

V ňom prezident zväzu Ján Kováčik dokonca pochválil trénera Štefana Tarkoviča za vypracovanú hodnotiacu správu. Až sa žiada dodať, že by ju bolo dobré zverejniť, nech si aj verejnosť pozrie to „veľdielo“. Aby si urobila názor sama, či ju žánrovo zaradí medzi odborné publikácie, rozprávky na dobrú noc alebo do humornej beletrie.

Napísať po boji, čo všetko ste urobili zle, je veľmi jednoduché. Ale reprezentačný tréner je tu predsa na to, aby zvolil správnu stratégiu boja pred bitkou. Je naozaj úsmevné, že o svojom Waterloo napíše Tarkovič pekný príbeh, za ktorý ho „editori“ na zväze ešte pochvália. Čo tam po tom, že zdecimovaná armáda utrpela straty, z ktorých sa bude dlho spamätávať. Zväz stratil pekné príjmy a národný tím pre zmenu čas.

Alibistický krok výkonného výboru v otázke reprezentačného trénera je zarážajúci. Namiesto toho, aby rázne zaznelo, či Tarkoviča vyhodia alebo nie, tak poverili Kováčika s Belaníkom, aby našli do konca roka reprezentačného trénera. Medzi riadkami sa dá vyčítať, že ak nenájdu nikoho iného, tak si možno na Silvestra povedia, „že podpíšme opäť toho Pištu“.

Veľa sa už hovorilo o tom, kto by mal byť nový reprezentačné tréner. Keď celú túto odbornú i laickú diskusiu zhrnieme, zistíme, že väčšina sa zhodla na Vladimírovi Weissovi ako jedinom možnom slovenskom kandidátovi. Až sa žiada otázka, akú kvalitu majú teda slovenskí tréneri, keď sa našiel len jeden? Odpovedzte si každý sám. Už len takáto otázka však veľa hovorí o tom, ako zväz dokáže vychovávať trénerov.

Padli aj mená Adrián Guľa a Martin Ševela, ale to možno aj preto, aby sa zaplnili riadky… Lebo nikto z odborníkov nahlas nekričí, že niekto z tohto dua je ideálny kandidát, aspoň sme nič také nezachytili. Počuť však bolo zopár „tarkovičovcov“, ktorí to zdôvodnili viac-menej tak, že ak nebude Weiss, je lepšie zostať pri slovenskom trénerovi a to už môže byť aj Tarkovič.

Lenže je tu vážny problém, bez urážky, on nepatrí ani medzi slovenskú trénerskú špičku. Teda ak chceme zostať pri slovenskom trénerovi a Weiss dá Kováčikovi „pápá“, ako sa to stalo takmer presne pred 10 rokmi v opačnom garde, potom si vyberme aspoň lepšiu domácu možnosť. A tých je dostatok.

V abecednom poradí uvádzame päť mien skúsených trénerov, ktorí sa presadili aj za hranicami a niektorí majú i reprezentačné skúsenostiMichal Hipp, Juraj Jarábek, Boris Kitka, Ján Kocian, Jozef Vukušič. Na domácej scéne sú aj ďalší tréneri, ktorí v našej lige ukázali viac ako Tarkovič. Napočítali by sme z nich pekné dvojciferné číslo. Nehovoríme, že majú byť trénermi seniorskej reprezentácie, len tým poukazujeme na to, že z domácich zdrojov sa dá situácia riešiť aj inak a hlavne lepšie.

Ak sa zvolí zahraničná cesta, tak potom by bolo najlepšie, nech ide o skutočné zahraničie a nie Česko. A nech nikto nehovorí hlúposti o tom, že to by bolo drahé, lebo nájsť sa dá aj lacnejšia alternatíva, pričom kvalita môže byť veľká. Vo svete hrá prím nemecká trénerská škola, pričom nikto netlačí na to, že zväz má angažovať Kloppa. Ale určite sa tam dá nájsť erudovaný tréner za rozumné peniaze.

Príklad nájdeme aj doma. Keď Spartak Trnava angažoval Nestora El Maestra, čiže mladého trénera, ktorý bol dovtedy „len“ asistent v bundesligových kluboch, mnoho slovenských trénerov to odsudzovalo, keďže im „zobral“ dobrý flek. Ale ako sa ukázalo, všetkých tu „prešťal“. A určite nebral ani 15-tisíc eur mesačne ako Tarkovič. Dnes už má však takmer iste viac, keďže trénuje v Turecku. Čo je aj ocenenie jeho kvalít, keďže sa dostal do poprednej svetovej ligy. Už 15 rokov čakáme, dokým sa slovenský tréner dostane do takejto podobnej súťaže a možno minimálne toľko čakať ešte budeme…

Pokiaľ viete, kde a ako máte hľadať, nájsť nového a kvalitného reprezentačného trénera nie je ťažké ani so slovenskými finančnými možnosťami. Ak to však neviete, držíte si otvorené zadné vrátka, cez ktoré vám stačí v prípade núdze len prejsť a podpísať toho, koho máte na zväze.