Main Content

Ako niekto môže spochybniť víťazstvo Lionela Messiho ? (komentár)

utorok, 30. november 2021 14:33 | Autor: Jakub Vaverka

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: IG

Lionel Messi včera vyhral prestížne ocenenie Zlatá lopta za rok 2021. Po rekordný siedmy raz v kariére. Veľa ľudí sa ale búri a tvrdí, že útočník PSG si triumf nezaslúžil. Ako ale môže niekto niečo také vôbec tvrdiť?

Komentár Jakuba Vaverku

Na začiatok je dôležité napísať, že zrušenie ankety v roku 2020 bolo veľkou chybou, a že za rok 2020 mal Zlatú loptu získať poľský útočník Robert Lewandowski. S Bayernom ovládol Bundesligu, suverénnym spôsobom aj Ligu majstrov a darilo sa mu taktiež v reprezentácii. Pandémia narušila chod celého sveta, ale jednotlivé súťaže (väčšina z nich) sa dohrali, aj keď s oneskorením. Neexistuje preto logický dôvod, prečo bola Zlatá lopta 2020 zrušená. Nikto nepochybuje o tom, že keby anketa prebehne, ocenenie získa Lewa.

Ale teraz je rok 2021. Lewandowski vyhral cenu pre najlepšieho útočníka roka a tak to má byť. Poľský bombardér je skutočne najlepším zakončovateľom, aký na tejto planéte v roku 2021 bol. Opäť vyhral s Bayernom Mníchov Bundesligu. V Lige majstrov to ale rozhodne nešlo podľa predstáv, pričom treba dodať, že vystúpenie Poľska na EURO 2020 taktiež nebolo niečím, čím by sa Robert išiel chváliť (Veď prehral aj proti Slovensku, vtip, pokoj). 

Lionel Messi, Zlatá lopta
Lionel Messi, Zlatá lopta | zdroj: Instagram Lionel Messi

A nech si hovorí kto chce, čo chce, všetci vieme, že v Zlatej lopte sa neprihliada iba na individuálne výkony, ale aj na tímové úspechy. Z tých Lewových vyčnieva triumf v Bundeslige, čo je ale málo. Pričom mu škodí aj fakt, že v Nemecku Bayern vyhráva každý rok. Keby sa cena dáva čisto podľa úspechov s tímom, musí ju dostať Jorginho. Bol členom základnej zostavy Chelsea v ťažení za triumfom v Lige majstrov, taktiež patril medzi najdôležitejšie postavy Talianska na EURO 2020.

Okrem toho, vyhral individuálne ocenenie The Best a taktiež UEFA Supercup. Všetci sa ale zhodneme, že Jorginho nie je najlepší futbalista na svete. Aj keď je dôležitý pre svoje tímy, s hráčmi ako Lewandowski či Messi ho môžeme porovnávať iba veľmi ťažko. Ešte keď konverzujeme o cene pre jednotlivca.

Potom je tu Lionel Messi. Gólov mal menej ako Robert Lewandowski, ale asistencií viac. Celkovo, keď sa na to pozrieme cez čísla, Messi mal lepší rok ako Poliak. Taktiež získal viac cien pre Hráča zápasu. s Barcelonou sa mu podarilo vyhrať Copa del Rey. Ale čo je dôležitejšie, vyhral s Argentínou Copa América, čo, ak si to niekto neuvedomuje, je juhoamerická obdoba EURO. 

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Messi je v roku 2021 kombináciou individuálnych výkonov a tímových ocenení. To, že sa v Paríži Saint-Germain aktuálne rozbieha pomalšie, ako sa čakalo, v odovzdávaní Zlatej lopty rozhodne nehrá rolu. A ani by nemalo. Ak teda niekto spochybňuje Leov triumf, treba sa samého seba opýtať, či je to oprávnené. Sympatie by mali ísť bokom, čísla neklamú. 

Áno, každý z nás by Robertovi Lewandowskemu doprial Zlatú loptu, evidentne aj samotný Leo Messi. Lewa ju mal vyhrať v roku 2020. Že sa tak nestalo je chybou organizátorov. Ale dostať ju ako bolestné o rok neskôr by nebolo správne. 

Lionel Messi získal siedmu Zlatú loptu v kariére a latku nastavil tak vysoko, že je dosť možné, že kým budeme žiť, nedobehne ho nikto.