Main Content

Slovan na jarnú fázu nedorástol: Veď už vyše dva roky nevyhral veľký zápas!

piatok, 26. november 2021 15:19 | Autor: Filip Chudý

ŠK Slovan Bratislava - PAOK Solún
ŠK Slovan Bratislava - PAOK Solún | zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Veľká príležitosť zostala nevyužitá. Bratislavský Slovan sa mohol tešiť z pohárového úspechu, lenže sa potvrdilo, že v Európe nevie vyhrávať.

Komentár Filipa Chudého

Slovenský klubový futbal mohol mať už teraz historicky druhého zástupcu v jarnej fáze európskych súťaží, lenže Slovan svoju víťaznú úlohu nezvládol. Karty pritom boli rozdané jasne, nutné bolo víťazstvo! Akýkoľvek iný výsledok im vlastne zahatával postupové možnosti. Prehra aj matematicky, remíza zas postupové sny posunula do roviny menšieho zázraku.

Bratislavčania dobre vedeli, že musia vyhrať, ale neurobili nič preto, aby tri body získali. Strela Medveděva mimo brány, slabá hlavička Greena a ďalšie dve nevýrazné zakončenia pri štandardkách. To je popis toho, čo hráči nášho zástupcu vyprodukovali smerom dopredu. Menej než málo, hlavne v zápase, v ktorom musíš dať gól.

Absolútne rezignovali na vysoké napádanie. Tento prvok moderného futbalu síce prináša aj riziká, ale proti PAOK-u sa miestami priam pýtal. Hráči solúnskeho klubu nemajú kvalitu hráčov z veľkoklubov, aby vedeli vyjsť z každej situácie pod tlakom, práve naopak. Ak ste si dobre všímali ich prihrávky, pri tvorbe útoku si nevedeli ani trikrát za sebou poriadne prihrať. Boli to síce drobné nepresnosti, ale každá jedna taká výrazne zbrzdí útok. Dokázali to len v troch prípadoch, najprv z toho bol závar a potom dve najväčšie šance hostí.

Preto sa aj slovanistom dobre bránilo, lebo súper si sám spomaľoval akcie nepresnosťami. Keď k tomu pripočítame, že často všetci jedenásti aj s Hentym boli na vlastnej polovici a zároveň neprišlo k veľkej individuálnej chybe, čisté konto je logickým vyústením diania na trávniku. Za to patrí pochvala. Ako však už bolo spomenuté, Slovan potreboval vyhrať, ale bez gólu to nejde a domáci ho nemali ani ako streliť, jedine vďaka šťastiu. Spoliehať sa na ofenzívnu náhodu v takomto stretnutí nebolo práve ideálne riešenie.

Keď sa však na to pozrieme hlbšie, zistíme, že Slovan vlastne ani nevie na európskej scéne vyhrávať veľké zápasy. Naposledy sa mu to podarilo pred viac ako dvomi rokmi doma proti Besiktasu (4:2). Odvtedy ani ťuk! Do víťazného konca nedokázal dotiahnuť už 12 stretnutí proti vo futbale rešpektovaným klubom (Braga, Wolverhampton, Young Boys, Olympiacos, PAOK po 2x, Besiktas, Kodaň).

Smutnejšie ešte je, že od pamätného víťazstva nad Kariusom a spol. odohrali „belasí“ takmer 20 pohárových duelov, ale vyhrali len chudobné štyri! Pričom na ich štíte skončili len dvaja outsideri, kde viacerí hráči majú aj civilné zamestnanie – Lincoln (tri výhry) a Shamrock. Čiže Slovan nedokázal v pohárovej Európe poraziť žiadneho „normálneho“ protivníka od septembra 2019! Pandémia koronavírusu trvá kratšie…

Matematická šanca pre Slovan síce žije, ale bolo by to na smiech cez slzy, ak by si európsku jar zahral vďaka tomu, že porazil gibraltárskeho súpera trikrát zo štyroch pokusov… Teoreticky totiž slovanisti môžu prehrať aj v Kodani, za predpokladu, že ich Lincoln zachráni. Ale malé percento tam nechajme, lebo PAOK naozaj aktuálne nie je klub, ktorý by hocikoho vedel roztrhať. Jeho hra je nevýrazná.

A hoci by bolo pre slovenský futbal skvelou správou, ak by sa zrodil menší zázrak, na rovinu si povedzme, že Slovan na jarnú fázu nedorástol. Ak sa chcete dostať medzi futbalovú smotánku, musíte jej členov porážať. A to sa slovanistom už dlhodobo nedarí.