Main Content

Troy Terry v úvode novej sezóny NHL žiari: Aký je pôvod tohto hokejistu?

štvrtok, 25. november 2021 08:30 | Autor: Róbert Kalnický

Troy Terry (vpravo)
Troy Terry (vpravo) | zdroj: TASR

Troy Terry je jedným z najväčších prekvapení nového ročníka kanadsko-americkej NHL. 24-ročný forward pôsobí v mužstve Anaheimu Ducks už piatu sezónu, avšak zažíva len druhý plný ročník v prvom tíme Káčerov.

Na tom by nebolo nič zaujímavé. Interes však vyvoláva bodová séria, ktorú Terry v úvode ročníka 2021/2022 získal. Dokázal bodovať v 16 zápasoch v rade. Pri svojej bodovej explózii dýchal na chrbát legendám ako Teemu Selänne či Corey Perry. Tí držia prvé dve miesta v počte zápasov, v ktorých dokázali bodovať v organizácii Ducks. Legendárnemu Fínovi sa to podarilo 17-krát a súčasnému útočníkovi Tampy Bay dokonca v 19 prípadoch.

Troy Terry so spoluhráčmi
Troy Terry so spoluhráčmi | zdroj: TASR

Terry má aktuálne na konte 22 kanadských bodov. Je jasné, že tento počet ešte porastie, avšak už dnes to je jeho najvydarenejší počin v najlepšej hokejovej lige sveta. Aká je minulosť ťahúňa Anaheimu?

Hokejovo vyrastal v tíme Colorada Thunderbirds, odkiaľ jeho kroky viedli do USHL. Tam odohral jeden zápas za Indianu a od ročníka 2014/2015 sa stal súčasťou USNTDP. Jedná sa o projekt centralizovanej prípravy americkej reprezentácie, ktorý môžeme prirovnať k nášmu projektu reprezentácie do 18 rokov. V tejto sezóne sa zúčastnil Hlinka Gretzky Cupu aj svetového šampionátu do 18 rokov, na ktorom za USA odohral 7 zápasov s bilanciou 3+2.

V lete roku 2015 si na vstupnom drafte do NHL Terryho zvolili zástupcovia Anaheimu Ducks z celkového 148. miesta. Po úspešnom drafte sa presunul na univerzitu do Denveru, kde strávil ďalšie 3 sezóny. Počas druhej sa zúčastnil majstrovstiev sveta do 20 rokov, kde odohral 7 zápasov so ziskom 7 kanadských bodov. Faktom je, že s oboma reprezentačnými výbermi, v ktorých nastúpil získal zlatú medailu. Počas troch ročníkov v NCAA 2 triumfy v tejto súťaži.

Troy Terry
Troy Terry | zdroj: TASR

V ročníku 2017/2018 sa predstavil na olympijských hrách v Pchjongčangu, kde odohral aj dva duely proti slovenskej reprezentácii. V závere ročníka dostal Terry prvé dve príležitosti v mužstve Anaheimu, kde ukázal, že rozhodne má potenciál na to stať sa hráčom prvého tímu.

Nasledovali dve sezóny na rozhraní prvého tímu a AHL. Prvý gól v najlepšej hokejovej sveta strelil z nájazdu proti Ottawe Senators v roku 2018. Oficiálne sa však americkému forwardovi do štatistík zapísal až presný zásah z januára 2019, kedy rozvlnil sieť New Jersey Devils.

Po dvoch sezónach získal stabilné miesto v prvom tíme Káčerov. V ročníku 2020/2021 odohral za Ducks 48 zápasov s bilanciou 7 gólov a 13 asistencií. Dnes žiari po boku Ryana Getzlafa. 24-ročný Terry sa netají tým, že by chcel zažiť po štyroch rokoch opäť olympijský turnaj. Tentoraz však v pozícii hráča NHL. 

Zaujímavosťou je, že v minulosti bol neoddeliteľnou dvojičkou s Ryanom Getzlafom Corey Perry. Teraz pri ňom vystrelil o 12 rokov mladší Terry.