Main Content

Calgary ťahajú za úspechom brankári: Sú Markström a Vladař momentálne elitou NHL?

štvrtok, 25. november 2021 09:00 | Autor: Róbert Kalnický

Jacob Markström a Daniel Vladař
Jacob Markström a Daniel Vladař | zdroj: IG Calgary Flames

Calgary Flames zažíva vydarený vstup do ročníka 2021/2022. Plamene sú lídrom celej Západnej konferencie a zvádzajú boj o prvenstvo v celej profilige spoločne s Carolinou, Floridou, Washingtonom či Torontom.

V prvých 20 stretnutiach získal tím z Alberty 29 bodov. Hlavnou príčinou úspešného štartu Calgary je najmä skvele fungujúci brankársky tandem. Duo Jacob Markström - Daniel Vladař predvádza fantastické výkony.

Jednotkou výberu trénera Darryla Suttera je 31-ročný Švéd Jacob Markström. Urastený Severan naskočil v prebiehajúcom ročníku do 15 stretnutí, v ktorých si pripísal neuveriteľnú 94-percentnú úspešnosť zákrokov. Zaujímavosťou je, že na konte má 5 čistých kont. Už dnes vieme, že je to jeho nové kariérne maximum. Doteraz zostal nepriestrelný najviac 3 razy za sezónu. To sa stalo v ročníku 2020/2021.

Jacob Markström
Jacob Markström | zdroj: TASR

Takmer dvojmetrový brankár profituje najmä vďaka svojmu vzrastu. Pri rozkľaku dokáže pokryť veľkú časť brány, čo prináša strelcom značný problém. Okrem toho je však veľmi pohyblivý, takže zakončovatelia hľadajú medzery v jeho postoji veľmi ťažko.

Markströmovi skvele sekunduje Čech Daniel Vladař. V porovnaní so svojím švédskym kolegom je o 7 rokov mladší. Od kouča Suttera dostal príležitosť štartovať v piatich prípadoch. V nich dosiahol 94,7-percentnú úspešnosť. V prebiehajúcom ročníku si už dvakrát dokázal udržať čistý štít. Pre odchovanca Kladna to boli prvé dva shutouty v profiligovej kariére.

Hoci je za nami len štvrtina základnej časti, ak tandem Markström - Vladař dokáže udržať formu, môže patriť k adeptom na zisk Jennings Trophy. Podmienkou však je, aby obaja gólmani odchytali v základnej časti 25 zápasov. To sa však pri súčasnej forme oboch strážcov svätyne môže stať.