Main Content

Ako by vyzeral Tím Európy dnes? Dominovali by Švajčiari, ofenzíva tímu by mohla byť bez jediného Slováka

utorok, 23. november 2021 10:37 | Autor: Róbert Kalnický

Tím Európy
Tím Európy | zdroj: TASR

V roku 2016 sa uskutočnil zatiaľ posledný Svetový pohár v ľadovom hokeji. Predstavil sa na ňom aj Tím Európy, ktorý bol zložený z hráčov, ktorých reprezentácie nemali dostatočný počet hráčov v NHL. Pred piatimi rokmi sa v európskom výbere predstavilo šesť slovenských hokejistov. Ako by káder tohto tímu vyzeral, keby sa Svetový pohár uskutočnil túto sezónu?

BRÁNA:

Elvis Merzlikins - Philipp Grubauer - Frederik Andersen

V pôvodnom Tíme Európy pôsobil z tejto trojice jedine Nemec Grubauer. Gólmanovi Seattlu by sa nominácia nemala ujsť ani tentokrát, keďže pravidelne nastupuje ako jednotka nováčika NHL. Ďalším nominovaným strážcom svätyne by bol zrejme Elvis Merzlikins. 27-ročný Lotyš je jednotkou a ťahúňom Columbusu Blue Jackets. Na post trojky sme si vyberali medzi Dánom Andersenom, Slovákom Halákom a Nemcom Greissom. Voľba napokon padla na dánskeho brankára, ktorý zažíva životný vstup do sezóny v službách Caroliny Hurricanes.

Andrej Sekera a Zdeno Chára
Andrej Sekera a Zdeno Chára | zdroj: TASR

OBRANA:

Erik Černák - Roman Josi

Moritz Seider - Martin Fehérváry

Andrej Sekera - Dean Kukan

Zdeno Chára - Jonas Siegenthaler

Defenzíva európskeho výberu by bola z polovice slovenská. Pamätníkmi prvého turnaja sú Roman Josi, Zdeno Chára a Andrej Sekera. Do nášho výberu sa zmestil Erik Černák, ktorý by vytvoril elitný obranný pár so Švajčiarom Josim. Druhý obranný pár by sme zložili s mladíkov Moritza Seidera a Martina Fehérváryho. Obaja zažívajú vydarenú sezónu v profilige. V októbri bol mladý Nemec dokonca vyhlásený za nováčika mesiaca. Tretí defenzívny pár tvoria Andrej Sekera a Dean Kukan. Hoci títo dvaja zadáci nemajú stabilné miesto na súpiskách svojich tímov, vzhľadom na nedostatok obrancov by svoje miesto v zostave mali. Na pozíciu siedmeho a ôsmeho obrancu sme nominovali Zdena Cháru a Jonasa Siegenthalera. Slovenský obor by mohol dodať mladému výberu najmä potrebné skúsenosti.

Tím Európy
Tím Európy | zdroj: TASR

ÚTOK:

Nino Niederreiter - Leon Draisaitl - Oliver Bjorkstrand

Mats Zuccarello - Anže Kopitar - Nikolaj Ehlers

Kevin Fiala - Nico Hischier - Timo Meier

Lars Eller - Tim Stützle - Yegor Sharangovich

Alexandre Texier - Pierre-Édouard Bellemare - Tomáš Tatar 

Pri pohľade na ofenzívu tohto tímu si musí slovenský fanúšik uvedomiť, že časy, kedy by v elitnej formácii boli slovenskí hokejisti sú nezávratne preč. Prvú formáciu vytvorí Nino Niederreiter, ktorý pravidelne potvrdzuje svoje kvality za Carolinu. Elitným centrom by bola superhviezda Edmontonu Leon Draistail, od ktorého by sa očakávala bodová explózia. Doplnil by ich Dán Oliver Bjorkstrand, ktorý by mimochodom bol v našom výbere jediným pravákom (útočníkom). Na pozíciu druhého centra sme zvolili jediného slovinského zástupcu v tomto tíme, nestarnúceho Anžeho Kopitara. Na krídlach by pôsobili subtílni útočníci Mats Zuccarello a Nikolaj Ehlers, od ktorých by sa vyžadovalo kvalitné napádanie. A čo tretia lajna? Tá by mohla byť v čisto švajčiarskom zložení. Trio Fiala - Hischier - Meier by si mohlo rozumieť, nakoľko sa veľmi dobre poznajú aj z národného tímu Helvétov. Do checking line sme vybrali Larsa Ellera, Tima Stützleho a Yegora Sharangovicha. Dvaja mladíci doplnení o skúseného dánskeho forwarda by boli nepríjemnými pre každého súpera. V našej nominácii je však až 15 útočníkov, posledné trio je Texier, Bellemare a Tatar. Všetci z tejto trojice by mohli zabojovať o svoje miesto, avšak vzhľadom na kvalitu ostatných útokov by to mali nesmierne náročné.

A kto v našom výbere chýba? Okrem Jaroslava Haláka a Thomasa Greissa je to viacero zaujímavých forwardov. Konkrétne sa jedná o Teodorsa Blugersa, Nica Sturma, Antoinea Roussela, Michaela Raffla či Piusa Sutera. Všetci z týchto vymenovaných hokejistov by mohli o nomináciu zabojovať, avšak s najväčšou pravdepodobnosťou by sa museli spoliehať na zranenie niekoho z vyššie uvedených mien.

Suma sumárum, v našom nominácii dominujú hokejisti zo Švajčiarska. Je ich 7. Následuje pätica Slovákov, štvorica Nemcov a Dánov. Dvoch hráčov sme nominovali z Francúzska a po jednom zástupcovi majú Nórsko, Lotyšsko, Slovinsko a Bielorusko