Main Content

Podľa Tarkoviča má slovenská reprezentácia svetlú budúcnosť. Súhlasí aj Škriniar

pondelok, 15. november 2021 10:13 | Autor: TASR

Štefan Tarkovič
Štefan Tarkovič | zdroj: TASR

Ta´Qali 15. novembra (TASR) - Slovenskí futbalisti si schuti zastrieľal na Malte, kde v záverečnom vystúpení v kvalifikácii MS 2022 zvíťazili 6:0. Trénera Štefana Tarkoviča zo všetkého najviac potešila efektivita jeho zverencov, ktorá v predošlých zápasoch škrípala. Hetrikom sa na štadióne v Ta´Qali blysol Ondrej Duda, dva góly pridal Albert Rusnák a pri premiérovom štarte za národný tím skóroval naturalizovaný Argentínčan Vernon de Marco.

Záverečná kanonáda však už nič nezmenila na tom, že na šampionáte v Katare sa slovenskí futbalisti nepredstavia. V tabuľke obsadili 3. priečku so ziskom 14 bodov o skóre pred Slovinskom. Víťazom H-skupiny sa stalo a miestenku na MS získalo Chorvátsko (23 bodov), druhé Rusko (22 bodov) zabojuje o postup v jarnej baráži. "Som rád, že v úvode zápasu sme boli takí efektívni. Je to satisfakcia, lebo predtým sme takí neboli. Z môjho pohľadu veľká spokojnosť. O tom je káder, že hráči poznajú spôsob ako chceme hrať a striedajúci hráči potvrdili, že sú konkurenciou a môžu byť prínosom. Retrospektívne, vstup do kvalifikácie nebol úspešný a optimálny, bolo tam veľa vecí, na ktoré sa však nechcem vyhovárať. Zápasy sme nezvládli výsledkovo. Po septembri už mužstvo začínalo fungovať v dimenziách, v akých chceme a potrebujeme. Toto mužstvo má budúcnosť," povedal Tarkovič, ktorý má zmluvu do konca roka. O jeho osude na lavičke reprezentácie bude 7. decembra rozhodovať na svojom rokovaní Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Na rozdiel od predošlých zápasov sa lodivod Slovenska odhodlal omladiť zostavu, v porovnaní so štvrtkovým stretnutím so Slovinskom (2:2) spravil až sedem zmien v základe. Jednou z nových tvárí bol Tomáš Suslov, ktorý svojou dravosťou platil na Malťanov. Legionár holandského Groningenu si pripísal tri gólové prihrávky. "Užíval som si, že Malťania boli nervózni, bavilo ma to na ihrisku, aj keď ma dosť kopali. Ondro Duda si dobre nachádzal priestor a zužitkovával moje prihrávky. Každý hráč bol motivovaný na sto percent, aj preto sme vyhrali rozdielom dvoch tried. Z kvalifikácie sme ale mohli vyťažiť viac," myslí si stále iba 19-ročný hráč, ktorý potvrdil, že napriek mladému veku patrí do reprezentácie.

Ondrej Duda sa dočkal premiérového hetriku v kariére. Prišiel síce v zápase, v ktorom už nešlo o postup, napriek tomu si ho vychutnával. "Ešte som nikdy nedal hetrik, tak je to niečo nové. Som rád za góly aj výkon, lebo sme sa rozlúčili s kvalifikáciou tak, ako sa má. Boli sme favorit, no niekedy je ťažké hrať do plných. Teraz nám pomohli rýchle dva góly a potom aj tretí. Po ich červených kartách už bol koniec zápasu, dá sa povedať. Som rád, že sme si to nekomplikovali."

Na jubilejný 50. zápas za národný tím bude mať pekné spomienky Milan Škriniar. Stopér milánskeho Interu nastúpil s kapitánskou páskou, keďže Marek Hamšík na Maltu necestoval. "Som rád, že sme do zápasu vstúpili tak, ako sme vstúpili. Rozhodli sme to za 15 minút, to sme chceli. Boli sme aktívni, takto sme si to predstavovali. Potom sa zápas dohrával, už neboli v plnom počte, my sme však zápas zlomili, keď ešte boli v plnej sile. Mužstvo má svoju tvár a budeme pracovať na tom, aby sme boli ešte lepší," poznamenal Škriniar.

Pre Malťanov sa zápas začal ako zo zlého sna, v úvodnej štvrťhodine inkasovali tri góly a ich koncepcia sa zrútila ako domček z kariet. Krátko po prestávke rozhodca vylúčil dvoch domácich hráčov, čo hostia využili na zvýšenie skóre, nakoniec bol z toho šesťgólový debakel. "K vylúčeniam sa nebudem radšej vyjadrovať, lebo by som niečo povedal a ešte by som dostal trest. V Trnave v prvom vzájomnom zápase sme dali prvý gól z prvej strely a druhý gól z druhej a potom sme bránili. Ono sa vo futbale lepšie betónuje. Pravdou je, že teraz sme mali viac problémov, hralo sa v inej etape sezóny. Pravdou je aj to, že Slovensko patrilo s Chorvátskom k najlepším tímom v skupine, hralo naozaj dobrý futbal," uviedol tréner domácich Devis Mangia.