Main Content

Príbeh Karla Vejmelku: Z Třebíča až na post jednotky Arizony

utorok, 9. november 2021 08:30 | Autor: Róbert Kalnický

Karel Vejmelka
Karel Vejmelka | zdroj: Instagram Karel Vejmelka

Karel Vejmelka píše príbeh, za aký by sa nemusel hanbiť nejeden režisér. V organizácii Arizony Coyotes dokázal presvedčiť o svojich kvalitách a vybojoval si post jednotky v prvom tíme.

25-ročný rodák z Třebíča je v prvej sezóne v NHL pravidelne na súpiske Arizony. Kojoti odohrali v prebiehajúcom ročníku 12 zápasov. Vejmelka sa predstavil v 10 z nich. Hoci v poslednom stretnutí proti Seattlu musel striedať po dvoch inkasovaných góloch, očakáva sa, že o post jednotky nepríde.

Karel Vejmelka
Karel Vejmelka | zdroj: IG Arizona Coyotes

Cesta Vejmelku do najlepšej hokejovej ligy sveta však je pozoruhodná. Ešte v ročníku 2018/2019 pôsobil dokonca v druhej najvyššej súťaži v tíme rodného Třebíča, za ktorý odchytal 10 zápasov. V tom čase kryl chrbát Slovákovi Marekovi Čiliakovi. O rok neskôr sa stal stabilnou súčasťou Komety Brno, kde odchytal následujúce dve sezóny.

Pred štartom ročníka 2021/2022 išiel skúsiť premiérovo svoje šťastie do zámoria. Neočakávalo sa, že by v mužstve Arizony mohol dostať príležitosť. Opak sa stal pravdou. Vejmelka prepísal históriu a bez jediného štartu v AHL naskočil do najlepšej hokejovej ligy sveta. To sa pred ním nepodarilo iným českým legendám ako Dominik Hašek, Roman Turek či Tomáš Vokoun. Všetci spomenutí gólmani pred prvým štartom v NHL odchytali niekoľko duelov na farme.

Arizona je v tejto sezóne na poslednom mieste. Na konte má jedinú výhru. Vejmelka však má skvelú vyše 91-percentnú úspešnosť zákrokov. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa natíska otázka o jeho účasti na olympijských hrách. Vejmelka vystrelil ako kométa a prepisuje rekordy. Je preto pravdepodobné, že práve on by sa mohol stať jednotkou našich susedov v Pekingu.