Main Content

McDavida delí od vyrovnania rekordu Gretzkého jeden zápas!

štvrtok, 28. október 2021 10:22 | Autor: TASR

Connor McDavid a Leon Draisaitl
Connor McDavid a Leon Draisaitl | zdroj: TASR

New York 28. októbra (TASR) - Hokejisti Washingtonu Capitals prehrali v nočnom zápase zámorskej NHL doma s Detroitom Red Wings 2:3 po predĺžení. O výhre hostí rozhodol v 62. minúte Dylan Larkin.

V drese Capitals skóroval Alexander Ovečkin, ktorý natiahol svoju bodovú sériu od začiatku sezóny na sedem duelov (8+5). Slovenský obranca domácich Martin Fehérváry odohral takmer 19 minút a zaznamenal dva hity a jeden mínusový bod.

Detroit ešte v druhej tretine prehrával o dva góly, ale napokon duel otočil. "Ukazuje to náš charakter," povedal pre nhl.com Adam Erne, ktorý v polovici zápasu znížil na 1:2 a potom pridal aj asistenciu. "Capitals majú tím nabitý veľkými menami, no držali sme sa svojho plánu a nakoniec to slávilo úspech," dodal. Washington bodoval aj v siedmom zápase sezóny, ale prehral už tretie predĺženie na domácom ľade. "V predĺžení je to o držaní puku a ten sme nemali dostatočne na hokejkách," uviedol tréner Caps Peter Laviolette. Washington viedol po góloch ruských útočníkov. V presilovke otvoril skóre kapitán Ovečkin a na 2:0 zvýšil Jevgenij Kuznecov. Ovečkin skóroval v početnej výhode, keď na dvakrát prekonal Thomasa Greissa a zaznamenal svoj 738. gól v kariére. Na vyrovnanie Bretta Hulla na štvrtom mieste historických tabuliek potrebuje už len tri zásahy. Ruský krídelník atakuje aj celkový rekord v počte presilovkových gólov, keď na lídra celkového poradia Davea Andreychuka (274) potrebuje ešte štyri presné zásahy v početnej výhode. "Je to neuveriteľné. Zdá sa mi, že je stále hladnejší a hladnejší," povedal o Ovečkinovi jeho spoluhráč z útoku Tom Wilson.

Florida neprehrala ani v siedmom stretnutí sezóny, keď na vlastnom ľade zdolala Boston 4:1. Sergej Bobrovskij chytil 30 striel, tri asistencie zaznamenal Gustav Forsling. Panthers v úvodných siedmich dueloch prestrieľali súperov v pomere 31:13 a vylepšili svoj rekordný vstup do nového ročníka. Florida je štrnásty tím v NHL, ktorý odštartoval sezónu siedmimi víťazstvami. Naposledy previedli podobný kúsok hokejisti Montrealu Canadiens, keď v sezóne 2015/16 vyhrali prvých deväť duelov. "Každým zápasom sa viac a viac bavíme. Na ľade si to užívame a nechceme sériu zastaviť," povedal kapitán tímu Aleksander Barkov. Florida vrátane záveru minulej sezóny vyhrala v základnej časti 13 zápasov za sebou. Panthers viedol tréner Joel Quenneville, ktorého vo štvrtok čaká stretnutie s komisárom NHL Garym Bettmanom. Quenneville bude vysvetľovať udalosti okolo údajného sexuálneho obťažovania, ktorého obeťou mal byť bývalý hráč Chicaga Blackhawks Kylea Beach. Ten pôvodne vystupoval pod menom Jon Doe, ale v stredu vyšiel z anonymity a v dlhom rozhovore pre TSN hovoril o tom, čo v organizácii Blackhawks zažíval pred viac ako jedenástimi rokmi. Z nechutných praktík čelí obvineniam bývalý tréner Bradley Aldrich, Quenneville bol v tom čase hlavným trénerom Chicaga a údajne mal o tom, čo sa v klube dialo vedieť. Blackhawks v tom roku získali Stanley Cup a na ceste za úspechom vraj preto radšej o kauze mlčali. Po tom, ako Beach prehovoril, sa Stan Bowman vzdal funkcií generálneho manažéra a prezidenta Blackhawks.

Dallas prehral druhý duel po sebe, v noci na štvrtok podľahol doma Vegas 2:3 po predĺžení. Obranca domácich Andrej Sekera strávil na ľade 16:27 minúty a zaznamenal jednu strelu na bránku, jeden blok a jeden plusový bod. Golden Knights vyrovnali 62 sekúnd pred koncom zásluhou Jonathana Marchessaulta a obrat dokonal v extra čase svojím druhým gólom v sezóne Jevgenij Dadonov. Vegas po sérii štyroch prehier vyhrali druhý zápas za sebou. Základom úspechu bol kvalitný výkon brankára Laurenta Brossoita, ktorý vo svojom prvom štarte za Vegas predviedol 32 úspešných zákrokov. "Bolo dôležité, že sme ustáli tlak v prvej tretine. Mali sme za sebou náročné cestovanie, ale zvládli sme to," povedal Brossoit. Stars na neho vyslali v prvej časti až 15 striel, ale z veľkého tlaku vyťažili len jeden gól. Sezónny debut v drese Dallasu absolvoval Jason Robertson, ktorý bol v minulom ročníku kandidátom na Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika a tesne pred štartom nového ročníka sa zranil.

Prvú prehru v sezóne utrpeli hráči Edmontonu, keď nestačili na Philadelphiu 3:5. Mužom zápasu bol útočník Cam Atkinson, ktorý svojím druhým gólom v stretnutí zlomil 4:18 minúty pred koncom nerozhodný stav. Atkinson, ktorý prišiel do tímu Flyers v lete z Columbusu, strelil šesť gólov v úvodných piatich zápasoch. "Je to veľmi šikovný a všestranný hráč. Hrá presilovky, oslabenia, dáva góly, je pre nás veľkou posilou," povedal tréner Alain Vigneault. Triumf "letcov" poistil do prázdnej bránky Sean Couturier. Kapitán Oilers Connor McDavid mal bilanciu 1+1 a aj v šiestom zápase sezóny tak zaznamenal viacbodový zápas. Už len jeden duel ho delí od vyrovnania klubového rekordu z ročníka 1983-84, ktorý drží Wayne Gretzky.

William Nylander rozhodol v predĺžení o víťazstve Toronta na ľade Chicaga 3:2. Blackhawks viedli po prvej tretine 2:0, ale nakoniec nezabránili siedmej prehre v sezóne a stále čakajú na prvý úspech. Chicago malo výborný vstup do duelu, v prvej časti sa presadili Kirby Dach s Alexom DeBrincatom. Maple Leafs však zásluhou Johna Tavaresa a bývalého útočníka Chicago Davida Kämpfa poslali duel do predĺženia. Toronto zastavilo sériu štyroch prehier, brankár Jack Campbell k tomu prispel 27 zákrokmi. "Bojovali sme, ale potrebovali sme súpera doraziť ešte jedným gólom. Párkrát po našich strelách zvonila žrď. Hráči išli na dno síl, ale neboli sme odmenení dvomi bodmi," povedal tréner Chicaga Jeremy Colliton. Do zostavy "jastrabov" sa vrátil Jonathan Toews, ktorý bol na COVID-19 protokole, na zozname sú však stále Patrick Kane, Jujhar Khaira, Henrik Borgström a Riley Stillman.

Sumáre NHL:

FLORIDA PANTHERS - BOSTON BRUINS 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Góly: 15. Marchment (Reinhart, Forsling), 23. Luostarinen (Reinhart, Forsling), 53. Duclair (Ekblad, Barkov), 60. Tippett (Huberdeau, Forsling) - 11. Coyle (Studnicka). Brankári: Bobrovskij - Ullmark, strely na bránku: 27:31, 12.306 divákov.

WASHINGTON CAPITALS - DETROIT RED WINGS 2:3 pp (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)

Góly: 20. Ovečkin (Eller, Mantha), 24. Kuznecov (Sheary, Oshie) - 30. Erne (Hronek, Namestnikov), 43. Fabbri (Erne, Suter), 62. Larkin (Raymond, Seider). Brankári: Vaněček - Greiss, strely na bránku: 28:25, 18.573 divákov.

CHICAGO BLACKHAWKS - TORONTO MAPLE LEAFS 2:3 pp (2:0, 0:1, 0:1 - 0:1)

Góly: 6. Dach (Kurashev, Jones), 12. DeBrincat (Jones) - 27. Tavares (Marner, Rielly), 53. Kämpf (Sandin, Kaše), 62. Nylander (Matthews). Brankári: Lankinen - Campbell, strely na bránku: 29:40, 18.616 divákov.

DALLAS STARS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 2:3 pp (1:1, 1:0, 0:1 - 0:1)

Góly: 3. Glendening (Heiskanen, Kiviranta), 27. Radulov (Hakanpää, Benn) - 4. Theodore, 59. Marchessault (Theodore, Stephenson), 62. Dadonov (Roy). Brankári: Chudobin - Brossoit, strely na bránku: 34:21, 18.114 divákov.

EDMONTON OILERS - PHILADELPHIA FLYERS 3:5 (2:3, 1:0, 0:2)

Góly: 11. Barrie (Draisaitl, Nugent-Hopkins), 20. McDavid (Barrie, Nugent-Hopkins), 21. Hyman (Puljujärvi, McDavid) - 8. Giroux (Konecny, Couturier), 11. Thompson (Aube-Kubel), 20. Atkinson, 45. Atkinson (Brassard, Braun), 60. Couturier (Braun). Brankári: Koskinen - Hart, strely na bránku: 37:34, 14.328 divákov.

Slováci v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 18:37 0 0 0 -1 0 0

Andrej Sekera (Dallas) 16:27 0 0 0 +1 1 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/