Main Content

Slováci nastúpia na nedobytnom štadióne. Padne na 13. pokus?

pondelok, 11. október 2021 10:25 | Autor: TASR

Slovenská futbalová reprezentácia
Slovenská futbalová reprezentácia | zdroj: TASR

Osijek 11. októbra (TASR) - Prezývka "Nedobyté mesto", ktorou sa pýši chorvátsky Osijek, sedí ako uliata aj na futbalové reálie. Vo štvrtom najväčšom sídle tejto balkánskej krajiny odohral národný tím 12 zápasov a zatiaľ sa nenašiel súper, ktorý by ho dokázal zdolať. Na štadióne Gradski Vrt sa túto štatistiku pokúsili zmeniť slovenskí futbalisti vo ôsmom vystúpení v kvalifikácii MS 2022.

Domovský stánok NK Osijek vybudovali v roku 1980, renováciou prešiel v rokoch 2005 a 2010. Má kapacitu 17.061 miest na sedenie. Najmä zvonka vidieť, ako sa na ňom podpísal zub času. Už v budúcom roku by sa však mal klub sťahovať na nový štadión Pampas, ktorý bude mať štyri hviezdičky UEFA. Odhadovaný rozpočet na jeho výstavbu je 50 miliónov eur.

NK Osijek nikdy nevyhral najvyššiu chorvátsku súťaž. V sezóne 2020/2021 dosiahol najlepšie umiestnenie, keď skončil druhý. Vo vitríne má iba jedinú významnú trofej, v roku 1999 triumfoval v Chorvátskom pohári. Napriek tomu patrí medzi tradičné chorvátske kluby. Spolu s NK Rijeka, Dinamom Záhreb a Hajdukom Split nikdy nevypadol z najvyššej súťaže.

V rámci rotácie dejísk, ktorú preferuje Chorvátsky futbalový zväz, zavíta do Osijeku reprezentácia "Vatrenov" po vyše dvoch rokoch. Naposledy tam 8. júna 2019 zvíťazila 2:1 nad Walesom v kvalifikácii EURO 2020. Ostrovný tím nemá na Osijek dobré spomienky, už predtým tam prehral dvakrát zhodne 0:2 v rokoch 2010 a 2012, pričom v druhom prípade išlo tiež o kvalifikačné body v rámci bojov o MS 2014. "Mestská záhrada", ako znie preklad názvu štadióna z chorvátčiny, priniesla trpké spomienky aj Maďarsku, Poľsku, Lotyšsku, Mali, Azerbajdžanu a Senegalu. Aspoň remízu tam dokázali uhrať Estósko a Irán.

Keď hrajú v 100-tisícovom meste ležiacom na pravom brehu rieky Dráva futbaloví reprezentanti, vždy ide o sviatok. Dosiaľ každé z tucta ich vystúpení sledovala minimálne 10-tisícová návšteva, na Wales pred vyše dvoma rokmi prišiel "plný dom". Zaplnené tribúny mali byť aj v pondelok večer, hoci predpoveď počasia hlásila dážď a iba osem stupňov Celzia. Chorvátskemu národnému tímu ide o veľa - bojuje o prvé miesto v H-skupine kvalifikácie, ktoré garantuje priamy postup na MS v Katare. Víťazstvo nad Slovenskom by ho k nemu výrazne priblížilo.