Main Content

Majstrovstvá sveta v League of Legends: Kto dokráča na samotný vrchol?

utorok, 5. október 2021 09:14 | Autor: Jakub Vaverka

Faker
Faker | zdroj: T1 LOL Instagram

Za pár dní sa fanúšikovia League of Legends z celého sveta stretnú pri najväčšej udalosti roku v esporte: Worlds 2021. Súťaž, ktorá sa začne 5. októbra a potrvá do 6. novembra 2021, je ukážkou tých najlepších súťažiacich v hre a všetko začína veľkým hudobným momentom hodným turnaja. 

Autorom textu je Alexander Bažík

Pôvodne sa svetový šampionát 2021 mal do Číny vrátiť druhý rok po sebe, pretože Riot chcel dodať „plný zážitok“ pre všetkých hráčov z ázijskej krajiny v piatich mestách. Avšak pre problémy s vydávaním víz pre štáb a všetky kvalifikované tímy je však turnaj premiestnený do Európy.  Na tohto ročných Worlds sa fanúšikovia môžu tešiť na vyrovnané zápasy. Po roku sa opäť objaví na pódium legendárne T1 na čele s Fakerom (Lee Sang-hyeok). Za Južnú Kóreu tu budú ďalej nastupovať minuloroční víťazi DWG KIA so Showmakerom (Hoe Su), ďalej GEN G a nakoniec HLE na čele s Chovy (Jeong Ji-hoon), ktorí sa musia najprv dostať cez takzvaný Play-In stage

Čínu budú reprezentovať taktiež 4 tímy. Aj pri týchto tímoch sa fanúšikovia majú tešiť na vyrovnané a kvalitné zápasy. Ako prvý je Edward Gaming (EDG), ktorý mal famóznu sezónu a prekvapil najme v letnej časti sezóny. Ako druhí to budú hráči z FunPlus Phoenix (FPX), ktorí vyhrali worlds v roku 2019, ale tak isto ako T1 sa pred rokom nekvalifikoval na Worlds 2020. Ako tretí v poradí tu máme ešte RNG, ktorý mali taktiež vynikajúcu sezónu, keď vyhrali MSI 2021. Nakoniec Čínu bude zastupovať tím LNG Esport, ktorý sa ale musí dostať cez Play-In stage.

,,Domácich“, teda Európu budú reprezentovať tento rok 3 tímy. Jedna z tohtoročných smutných správ je, že tento rok v tomto zastúpení nebudú hráči z G2, ktorí nemali vydarenú sezónu po tom, čo im odišiel z tímu Perkz (Luka Perkovič), aj keď mali za neho adekvátnu náhradu Rekklesa (Carl Martin Erik Larsson), ale niekedy sa aj majster tesár utne. Ale ako aj Perkz mal adekvátnu náhradu za seba, tak aj na Worlds 2021 bude mať G2 adekvátnu náhradu, a tou je tím MAD Lions.

Španielský tím, ktorý ma veľkú šancu sa dostať minimálne do semifinále a budeme dúfať, že aj do finále, keďže v MAD Lions sú aj dvaja hráči z Českéj republiky. Ako druhý tím bude Fnatic, trošku prekvapujúco, aj keď zaslúžene sa kvalifikovali na Worlds 2021, kde na začiatku sezóny spravili pár úprav v tíme, ktoré, ako môžeme vidieť, pomohli. A posledný tím reprezentujúci Európu budú Rogue. Asi najsmolnejší tím na Worlds 2021, kde už druhý krát po sebe dostali ,,najhoršiu“ skupinu v ktorej je DWG KIA a FunPlus Phoenix.

Severnú Ameriku tu budú zastupovať zatiaľ 2 tímy a to 100 Thieves a Team Liqiud a môže sa k ním pripojiť aj 3. ak C9 s Perkzom postúpia cez Play-In stage. Juhovýchodnú Áziu bude reprezentovať PSG Talon a môže sa k ním pridať aj Beyond Gaming ak prejde cez Play-In stage. K týmto tímom sa môžu pridať ešte ďalšie tímy, ktoré musia prejsť cez Play-In stage. 

Play-In stage tímy:

  • China (LPL): LNG Esports (#4)
  • Korea (LCK): Hanwha Life Esports (#4)
  • North America (LCS): Cloud9 (#3)
  • Southeast Asia (PCS): Beyond Gaming (#2)
  • CIS (LCL): Unicorns of Love (#1)
  • Oceania (LCO): PEACE (#1)
  • Turkey (TCL): Galatasaray Esports (#1)
  • Latin America (LLA): INFINITY (#1)
  • Brazil (CBLOL): RED Canids Kalunga (#1)
  • Japan (LJL): DetonatioN FocusMe (#1)

Worlds 2021 bude mať svoj tradičný trojstupňový formát: Play-In, Skupiny a Knockouts.

Play-In stage

Táto fáza privíta všetky tímy regiónov play-in, pretože budú bojovať proti najnižšie nasadeným z najvyšších líg. Všetky tieto tímy budú rozdelené do dvoch skupín po päť, hrajúcich vo formáte každý s každým. Najlepší tím z každej skupiny automaticky postúpi do skupinovej fázy, zatiaľ čo tímy na treťom a štvrtom mieste budú hrať proti tímom ktoré skončili na 2. mieste. 

Group Stage

Skupinová fáza bude zložená z najlepších dvanástich tímov z najvyšších regionálnych líg a z týchto štyroch sa kvalifikujú z fázy play-in. Všetkých 16 tímov bude náhodne rozdelených do štyroch skupín po štyroch. Tu budú všetky tímy bojovať proti sebe vo formáte každý s každým, pričom prvé dva tímy z každej zo skupín postúpia do vyraďovacej fázy.

Knockout stage

V tejto fáze sa predstaví osem najlepších tímov zo skupín, pretože všetky tímy na prvom mieste z predchádzajúceho kola budú náhodne zaradené do baráže o jedno vyradenie proti druhému tímu z inej skupiny. Potom budú všetky kvalifikované tímy bojovať až do konca, ktoré sa môžu zapísať do histórie.