Main Content

Hráči NHL užívajú lieky proti svojej vôli. Ohrozujú si život?

utorok, 5. október 2021 09:02 | Autor: Róbert Kalnický

Robin Lehner
Robin Lehner | zdroj: TASR

Kanadsko-americkou NHL otriasol v uplynulých dňoch veľký škandál. Švédsky brankár Vegas Golden Knights Robin Lehner sa tvrdo oprel nielen do vedenia profiligy, ale aj do hráčskej asociácie NHLPA. 30-ročný gólman okomentoval praktiky, ktoré sú údajne zaužívané v organizáciách Philadelphie či Buffala.

Hokejovej verejnosti je známe, že Lehner trpí bipolárnou poruchou. To znamená, že si pri výbere liekov musí dávať obzvlášť veľký pozor. Podľa neho sa však v najlepšej hokejovej lige sveta konajú na hráčoch nekalé praktiky, ktoré výrazne ovplyvňujú ich zdravie. Už v minulosti sa ostro vyjadroval na adresu vedenia NHL. Podľa jeho slov boli správy o slobode po zaočkovaní proti ochoreniu COVID 19 klamstvom. Hokejisti vraj počas ročníka boli zavretí na hoteloch a štadiónoch ako zvieratá v klietke.

Skúsený 30-ročný gólman na svojom profile na sociálnej sieti Twitter okomentoval napríklad aj praktiky trénera Philadelphie Flyers Alaina Vigneaulta. Tvrdí, že mnoho tímov, medzi nimi aj Letci z Pensylvánie, podáva lieky proti úzkosti bez lekárskeho súhlasu. Dlhodobé užívanie týchto tabletiek môže mať na telo devastačné účinky. Nielen po fyzickej stránke, ale aj po psychickej. A samotný Lehner vie, aké komplikácie to môže spôsobiť. 

Ryan Kesler
Ryan Kesler | zdroj: TASR

Svoje by o tom vedel rozprávať aj bývalý útočník Vancouveru či Anaheimu Ryan Kesler. 37-ročný Američan má síce ešte platnú zmluvu s vedením Ducks, no do hry nezasiahol od ročníka 2019/2020. Dôvody, prečo sa tak deje, sú hneď dva: operovaný zranený bedrový kĺb a Crohnova choroba. Vo svojej úprimnej spovedi pred vyše rokom uviedol, že trpí zákerným ochorením tráviacej sústavy, ktoré v súčasnosti trápi čoraz viac ľudí. V dokumente pre ESPN povedal: ,,Nikdy som nechcel oslabiť svoj tím. Musel som hrať, a ak chcete hrať, musíte ísť aj cez bolesť. Ste nútení užívať lieky proti bolesti.“

Držiteľ Selke Trophy z roku 2011, ktorému ochorenie bolo diagnostikované v roku 2019 však vo svojom dojímavom prehovore pokračoval: ,,Spôsobilo mi to nadmerné užívanie liekov proti bolesti. Nik ma neupozornil na vedľajšie účinky.“ Podľa dostupných informácií je reč o užívaní Toradolu. Zo slov  niektorých hráčskych  agentov badať, že  tento liek hokejisti užívajú aj pred štartom novej sezóny, či počas play-off, len preto, aby nestratili miesto v zostave.

Pri pohľade na tieto odstavce sa natíska otázka, či je skutočne zdravie profesionálnych hokejistov v zámorí ohrozené. Vedenie NHL už na Lehnerove slová reagovalo. Zástupca komisára Bill Daly vyhlásil, že s ním chcú v najbližších dňoch hovoriť. Lehner kontroval, že ak nedôjde k náprave, bude vo vynášaní interných informácií z kuchyne najlepšej hokejovej ligy sveta pokračovať.