Main Content

Slovan premárnil šancu: Podpriemerne hrajúci PAOK sa dal a mal poraziť

piatok, 1. október 2021 14:56 | Autor: Filip Chudý

PAOK Solún - ŠK Slovan Bratislava
PAOK Solún - ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR/AP

Bratislavský Slovan sa udržal v postupovej hre, horšie však je, že pri lepšom výkone mohol bez problémov vyhrať.

Komentár Filipa Chudého

Ak chce Slovan reálne hrať o postup, najbližšie v Grécku musí bodovať, inak bude mať už šesťbodovú stratu, čo by bolo ťažko riešiteľné,“ napísali sme dva týždne dozadu, pričom Bratislavčania sa remízou na pôde PAOK Solún skutočne v postupovej hre udržali. A hoci by každý z nich pred stretnutím remízu bral všetkými desiatimi, vzhľadom na priebeh sa dalo a malo získať viac.

Grécke mužstvo bolo jasným favoritom, ale ako sa ukázalo, kvalitu malo aktuálne maximálne len na papieri. Pomer síl medzi klubmi je taký, že keby PAOK zahral na hranici svojich schopností, Slovan nemá šancu bodovať, aj keby podal najlepší výkon v sezóne. Solúnčania však dali držiteľovi slovenského titulu veľkú šancu na úspech, keďže hrali podpriemerne. Preto je obrovská škoda, že Slovan takúto ponúknutú šancu nedokázal plnohodnotne využiť.

Je síce pravdou, že futbalisti v gréckych službách prakticky stále herne kontrolovali zápas, lenže pre výsledok v mŕtvych zónach. Je vám úplne nanič 570 prihrávok s úspešnosťou 80 percent, keď si vymieňate loptu okolo stredovej čiary. Koľko skutočne dobrých a kľúčových prihrávok mali domáci? Spočítate ich na prstoch jednej ruky, pričom väčšinu z nich si môžete aj odfiknúť, ale stále ich bude dosť.

Slovan síce v tomto nebol veľmi lepší, na spočítanie by vám stačili dve ruky, ale súviselo to aj s tým, že na medzihru akoby úplne rezignoval. Jeho taktika spočívala predovšetkým v defenzíve, poväčšine priestorovej, keď hráči vypĺňali priestor okolo vlastného pokutového územia. „Belasí“ však miestami bránili aj aktívne, čiže napádaním, len to domácim veľké problémy nenarobilo. Ofenzíva Slovana spočívala v protiútokoch a nakopávaných loptách. Z jednej aj dal gól, čiastočne náhodne vďaka šťastnému odrazu, ale bez Hentyho práce by to nebolo.

Takýto výkon slovanistov by napr. na FC Kodaň nestačil, keďže dánske mužstvo si vedelo poriadne prihrať a presne vďaka tomu nášho zástupcu porazilo. PAOK bol v zóne 30 metrov od brány Slovana neškodný. Gól dal vďaka tomu, že skoro všetci brániaci hráči v belasom pri štandardke spravili chybu. Vlastným pričinením si vypracoval sám šancu jedine Schwab, inak už Gréci nemali nič! Čo je aj dobrá vizitka pre hostí, hoci domáci im vlastnými nepresnosťami výrazne pomohli.

Napr. taký Mitrita robil v ofenzíve všetko naopak a keby nemal na lavičke krajana, zrejme by sa pakoval z trávnika oveľa skôr. Nehovoriac o tom, že tempo duelu nemalo vysoké európske parametre, minimálne v porovnaní s Ligou majstrov určite nie. V tejto sezóne Fortuna ligy sme videli už viacero strhujúcejších stretnutí.

 

Aj preto má remíza pre Slovan skôr nádych premárnenej šance, ako dosiahnutia cenného bodu. Z matematického pohľadu však bude dôležitá až vtedy, keďže „belasí“ získajú povinných šesť zárezov s Lincolnom. Poloamatéri z Gibraltáru, ktorí si budú musieť vziať voľno v práci, aby mohli nastúpiť, sú zrejme papierovo najslabšie mužstvo, aké kedy skupinu hralo, hoci negatívny rekord Slovana s nula bodmi a skóre 1:20 zo sezóny 2014/15 sa aj im bude ťažko „prekonávať“.

Kto však s nimi zaváha, ten si ušije z hanby kabát a prakticky roztrhá svoje postupové ambície. Slovan však už v tejto sezóne s „červenými škriatkami“ o body (do koeficientu) prišiel, podobný hanebný výsledok si už nemôže dovoliť.