Main Content

Pán Koeman, nastal čas odísť (komentár)

štvrtok, 30. september 2021 10:10 | Autor: Jakub Vaverka

Ronald Koeman
Ronald Koeman | zdroj: TASR

Barcelona má za sebou ďalší večer, na ktorý by najradšej zabudla. Katalánci v druhom kole skupinovej fázy Ligy majstrov nastúpili v Lisabone, kde prehrali s Benficou rozdielom triedy 0-3.

Komentár Jakuba Vaverku

Barcelona prehrala na Estadio da Luz 0-3, pričom úvodný gól zápasu inkasovala už v druhej minúte. Barca nadviazala na domácu porážku 0-3 s Bayernom Mníchov, Katalánci majú po dvoch kolách skupinovej fázy Ligy majstrov na svojom konte 0 bodov, skóre 0-6 a ich šance na postup do osemfinále začínajú byť v ohrození.

Čo je horšie, Blaugranas počas 180 minút poriadne nevystrelili na bránu. Šance si vytvorili, ale ich pokusy boli buď zblokované, alebo smerovali mimo svätyňu lisabonských orlov či bavorského giganta. Čo k tomu dodať? Tréner Barcelony Ronald Koeman na tlačovej konferencii viackrát povedal, že tomuto tímu treba čas, že jednoducho teraz sa veci majú takto a aj ambície na Camp Nou sú iné, ako v minulosti. Neváhal taktiež dodať, že práve VĎAKA NEMU má Barca budúcnosť.

Ronald Koeman
Ronald Koeman | zdroj: TASR

Aký to rozdiel so slovami 18-ročného Ansu Fatiho, ktorý sa po 323 dňoch vrátil uplynulý víkend do profesionálneho futbalového kolotoča. Barca vyhrala v lige s Levante 3-0, Fati za 10 minút na ihrisku stihol skórovať. Prečo to spomínam? Pretože následne tento tínedžer s číslom desať na chrbte povedal, že FC Barcelona musí mať vždy tie najvyššie ambície a aj tento rok musí bojovať o titul v La Lige a o trofej v Lige majstrov.

Tak to má byť, takýto mindset katalánsky gigant musí mať. A každý člen tímu na Camp Nou by mal s podobným nastavením fungovať. Evidentne to ale tréner vidí inak. Koeman je v Barcelone pod paľbou obrovskej kritiky, dlhodobo sa špekuluje o tom, že by mal byť prepustený, pričom dva výprasky v Lige majstrov ho dostali na absolútnu priepasť jeho ďalšieho fungovania v Katalánsku.

FC Barcelona
FC Barcelona | zdroj: TASR

V skupine s Bayernom Mníchov, Benficou Lisabon a Dynamom Kyjev sú dve prehry v dvoch zápasoch problém. Viete si predstaviť, že Barca skončí v skupine posledná, alebo že Blaugranas budú hrať na jar v Európskej lige? Ronald Koeman s tým zrejme počíta ako s reálnou možnosťou. Odchod Messiho je bolestivý, to áno, finančná situácia v klube je komplikovaná, rozhodne. 

Ale nech nikto netvrdí, že hráči ako Depay, De Jong, Ter Stegen, Fati, Coutinho, Busquets a spol. nemajú kvalitu na to, aby postúpili medzi najlepšiu šestnástku Champions League. To sú obyčajné výhovorky. Chalani z Katalánska futbal hrať nezabudli, i keď sa im momentálne nedarí podľa predstáv. Ale potrebujú trénera, ktorý bude chápať, že FC Barcelona nie je klub, ktorý si bude zvykať na prehry. 

Koeman nie je správnym koučom pre FCB.