Main Content

Čo sa Slovanu doma prepečie, to v Európe trestajú: Slovenskí rozhodcovia, začnite pomáhať!

piatok, 17. september 2021 12:11 | Autor: Filip Chudý

Vladimír Weiss st.
Vladimír Weiss st. | zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Po zápasoch Slovana sú častou témou rozhodcovia, doma a v pohárovej Európe to však má iný kontext.

Komentár Filipa Chudého

Futbalisti bratislavského Slovana vstúpili do Konferenčnej ligy očakávanou prehrou. Nehrali síce proti žiadnemu gigantovi, dokonca sa v tejto sezóne na Tehelnom poli predstavili možno už aj silnejší protivníci, ale FC Kodaň splnila pozíciu favorita. Výsledok 3:1 reálne odzrkadľuje rozdiel medzi klubmi, ktorý je vo všetkých smeroch. Aj preto „belasým“ ťažko možno vyčítať prehru, súper bol proste lepší. To je realita.

Kodančania síce nehrali žiaden výnimočný futbal, ale na trávniku o sebe vedeli a ich hra mala v každej minúte stretnutia funkčný systém. Keď aj zmenili rozostavenie, hráči hneď do neho prepli a nevideli ste problém. O Bratislavčanoch sa to povedať nedá ani náhodou. Novozložený káder sa možno poriadne nepozná ešte ani po menách, takže je logické, že nevedia o sebe herne. Skôr zaráža, že doteraz nie je jasné, a to zrejme ani trénerovi, akým systémom bude Slovan hrať.

Prakticky každý zápas skúša Weiss niečo nové, až sa nemožno čudovať, že hráči v tom majú guláš. Je síce pravdou, že káder sa dal dokopy len nedávno, ale za to si čiastočne môže aj sám, pričom je to aj chyba vedenia. Nie je však normálne, že jeden zápas hrajú defenzívne, potom ofenzívne, chvíľu hrajú v systéme s tromi obrancami, potom skúšajú dvoch útočníkov, raz majú v strede poľa prevahu defenzívni hráči, potom zas ofenzívni…

Keď už robím prestavbu kádra, tak si dopredu vyberiem, aký futbal chcem hrať a v akom systéme, pričom do neho si vyberám typologicky hráčov. Lenže v Slovane to vyzerá tak, že aký hráč bol dostupný, takého kúpili a až na základe toho si modelujú systém. Čiže vlastne presne naopak. Uvidíme, ako to bude vyzerať v najbližších týždňoch, či teda konečne začnú mať jasnú futbalovú identitu, alebo budú tvár naďalej meniť.

Slovan je aktuálne zraniteľný, čo si musí uvedomiť hlavne ligová konkurencia. Miestami to má úradujúci majster až príliš ľahké a tri body získava akoby zadarmo. A to je zlé aj pre slovanistov. V tejto sezóne mali na domácej scéne zatiaľ len jeden ťažší duel a hneď stratili body v Dunajskej Strede, pričom boli radi aj za remízu. Ostatní fortunaligoví súperi boli až príliš „galantní“ a body Slovanu darovali bez výrazného odporu.

Ak by však dostával zabrať aj doma, bol by lepšie pripravený napr. už aj na FC Kodaň. Pričom teraz myslíme tiež na rozhodcov. Čo sa totiž Bratislavčanom doma prepáči, to sa v Európe proti nim bez pardonu odpíska. A to vidieť sezónu za sezónou. A potom sa len čudujú, miestami až vyplakávajú, že čo to má znamenať.

Samozrejme, roh, z ktorého dostali prvý gól proti Kodani, byť nemal. Ale ešte väčšiu chybu ako asistent rozhodcu urobili „belasí“ pri bránení, keď si Wind nabehol medzi piatich (!) domácich hráčov. Čo sa týka penalty, spomeňte si na nadstavený čas z nedeľného zápasu v Dunajskej Strede, keď slovenský rozhodca „uchránil“ Slovan od pokutového kopu… Taliansky sa s tým nepáral a v zlomku sekundy ukázal na biely bod. Išlo o náramne podobné situácie, ale s rozdielnym koncom.

Trénerovi Weissovi sa nepáčilo ani vylúčenie De Marca proti Olympiakosu, pričom červenú kartu ťahal vtedy pre zmenu nemecký rozhodca. Možno by si však mal spomenúť aj na vymyslené vylúčenie hráča AS Trenčín v Bratislave v 2. kole za stavu 0:0. Lavrinčíkovi možný trest dodatočne zrušili, Vernon dostal stopku… Takže tí, ktorí patria medzi špičku v Serii A a Bundeslige (inak by neboli na listine UEFA) sú akože „zlí“ oproti našim slovenským rozhodcom, ktorým trvá rozhodnutie pomaly desať minút pri VAR-e?

Vec sa má skôr tak, že Slovan opäť pocítil medzinárodný rozhodcovský trend, ktorý je diametrálne iný ako na Slovensku. Ak chcú teda slovenskí rozhodcovia skutočne pomôcť nielen Slovanu, ale všetkým našim zástupcom v pohárovej Európe, mali by pískať tak, aby sa to robí vo vyspelých súťažiach. Aj takéto veci rozhodujú o tom, či uspejete na pohárovej scéne.

Čo sa týka postupovej hry, tá dostala pre Slovan prvú trhlinu, ktorú bude musieť „zaplátať“ niekde vonku. A tým nemyslíme Gibraltár, keďže s Lincolnom, ktorého hráči si berú dovolenky z práce, aby mohli nastúpiť v zápasoch, je to povinných šesť bodov. Ak chce však Slovan reálne hrať o postup, najbližšie v Grécku musí bodovať, inak bude mať už šesťbodovú stratu, čo by bolo už ťažko riešiteľné.