Main Content

Tarkovič je presvedčený, že šanca na MS žije. Dôležitý bude dvojzápas vonku s favoritmi

streda, 8. september 2021 10:17 | Autor: TASR

Štefan Tarkovič
Štefan Tarkovič | zdroj: TASR

Bratislava 8. septembra (TASR) - Primárny cieľ splnili a teoretickú šancu na postup na majstrovstvá sveta v Katare si udržali. Slovenskí futbalisti síce nie bez problémov, ale napokon úplne zaslúžene zvíťazili v utorňajšom zápase v H-skupine kvalifikácie MS 2022 nad Cyprom 2:0. V Bratislave na NFŠ defenzívneho súpera zlomili v druhom polčase po góloch krídelníka Ivana Schranza a obrancu Martina Koscelníka.

Slovensko potrebovalo po septembrových stratách v Slovinsku (1:1) a na NFŠ s Chorvátskom (0:1) bodovať naplno, navyše sa chcelo rehabilitovať za bezgólovú marcovú remízu na Cypre. Skóre otvoril v 55. minúte Ivan Schranz, v 77. minúte si perfektnou strelou otvoril gólový účet v národnom tíme Martin Koscelník. Prvý polčas sa ešte domáci nedokázali adaptovať na hru súpera a nekvalitný terén, kopili nepresné prihrávky. Ale v druhom sa trpezlivosť oplatila a prišli potrebné góly, i ďalšie nevyužité šance. Na konci zápasu sa tak spokojné publikum na Tehelnom poli v počte 6762 divákov mohlo baviť mexickými vlnami.

"Rovnako ako po zápase s Chorvátskom by som chcel poďakovať divákom, ktorí si našli cestu na štadión. Vytvorili nám prajnú atmosféru. Som rád, že sme Slovensku priniesli víťazstvo. Čakali sme presne takýto zápas. Gól sme chceli dať čo najskôr, aby sme zápas otvorili, skôr ako sa nám to podarilo. Boli sme pripravení aj na verziu, že to nepôjde tak ako si to my predstavujeme. Gól sa nerodil ľahko. Bol to tretí zápas v krátkom slede a bolo to cítiť z oboch strán najmä v úvode. Kopili sme jednoduché chyby, mali sme dve šance, ale nepremenili sme. Druhý polčas už bol podľa našich predstáv. Je mi ľúto dvoch zranení, Lobotka aj Weiss majú problém so svalom. To ovplyvnilo aj stratégiu striedaní, to sú veci, ktoré nám dal taktický rámec zápasu. Podstatné je, že tím išiel trpezlivo a systematicky za cieľom a podaril sa gól Ivana Schranza. Mali sme aj ďalšie štyri čisté šance. Gól Koscelníkovi prajem, lebo krajní obrancovia mali ťažkú úlohu v podpore útoku a jeho finalizácii. Maťo sa presadil a to je veľké plus," zhodnotil reprezentačný tréner Štefan Tarkovič.

Kormidelník SR v polčase nestriedal, na uvažovanie o tom nemal dôvod. "Je to normálne, hráči sa potrebovali dostať do tempa. Ani terén k tomu neprispel. Kým sme sa adaptovali, chvíľu to trvalo. A neboli tam chyby takého charakteru, aby som do toho vstupoval," uviedol Tarkovič, ktorého potešil výkon krajných obrancov. Na pravej strane podporoval ofenzívu Martin Koscelník, na ľavej zasa Dávid Hancko. Koscelník okorenil dobrý výkon prvým gólom v "repre", Hancko po peknom nábehu na prihrávku od Mareka Hamšíka zasa presne nacentroval na prvý gól Schranzovi. "Hancko prišiel na zraz ako stredný obranca, ale situácia sa takto vyvinula. Vie pomôcť mužstvu aj na tejto pozícii a všetci sme videli, že podal dobrý výkon. Má inštinkt nábehu do finálnej fázy a prihrávky. Som rád, že aj Koscelník podal dobrý výkon a pomohli tímu."

K spokojnosti po septembrovom trojzápase chýbal koučovi SR väčší bodový zisk: "S prácou realizačného, lekárskeho, podporného tímu aj hráčov som spokojný. Odovzdali všetci maximum, aj tí, ktorí nenastúpili a hecovali tím. Čo sa týka výsledkov, tam spokojní byť nemôžeme. Hráme pekne, každý to hodnotí pozitívne, ale seniorský futbal sa hrá na body a tie sme nezískali v takom počte, aby sme boli spokojní. Niekedy asi nemôžete mať všetko."

Tarkovičovci majú po šiestich kolách bojov o šampionát Katare na konte 9 bodov, v tabuľke sú na 3. mieste, keď na vedúcich Chorvátov a Rusov strácajú 4 body. Najbližšie sa Slováci predstavia v kvalifikácii v októbrovom asociačnom termíne najskôr v ruskej Kazani (8.10.), o tri dni dni potom v Osijeku nastúpia proti vicemajstrom sveta Chorvátom. Dôležité bolo už viac nestratiť body a nepustiť lídrov do ešte väčšieho trháku.

"Aj zápasy so Slovinskom a Chorvátskom sa mohli skončiť inak. Som presvedčený, že v nasledujúcich zápasoch môžeme byť úspešnejší a získať body. Verejná mienka a mnoho ľudí tvrdí, že šancu nemáme, ale ja verím tomuto mužstvu. Ak podáme dobré výkony, kde je napísané, že ten vonkajší dvojzápas nemôžeme zvládnuť? Nemôžeme ísť do týchto zápasov s tým, že nám o nič nejde a že nebudeme bojovať o postup. Budeme robiť maximum. Ak v nich neuspejeme, potom sa budeme baviť o situácii, ktorá vznikne," dodal Tarkovič.