Main Content

Slováci cítia po zápase v Slovinsku sklamanie. Vedia, že mohli získať viac

štvrtok, 2. september 2021 10:31 | Autor: TASR

Stanislav Lobotka
Stanislav Lobotka | zdroj: TASR

Ľubľana 2. septembra (TASR) - Trénerovi Štefanovi Tarkovičovi i slovenským futbalistom sa málil bod zo stredajšieho stretnutia kvalifikácie majstrovstiev sveta v Slovinsku. Po remíze 1:1 cítili, že v Ľubľane si mohli do tabuľky H-skupiny pripísať všetky tri body. Po treťom nerozhodnom výsledku v tomto cykle ich majú na konte šesť a figurujú na tretej pozícii tesne za sedembodovým duom Chorvátsko a Rusko.

Slováci sa dostali do vedenia po vyše polhodine hry presnou hlavičkou Róberta Boženíka a onedlho mohol ich náskok zdvojnásobiť Ivan Schranz. Ten však trafil iba žrď a domáci do polčasu vyrovnali zásluhou Petara Stojanoviča. "Chceli sme v zápase uspieť, to znamená vyhrať. Vzhľadom na počet našich šancí a na to, že boli čistejšie ako tie domácich, sa nám remíza máli. Prevláda teda pozitívne hodnotenie nášho výkonu, škoda, že nie je víťazné. Ak by sme dali gól na 2:0, to by zápas zlomilo v náš prospech definitívne. Gól sme dali po veciach, ktoré robíme, ktoré si na tréningoch pripravujeme, aj keď zas musím povedať, že času na robotu je teraz naozaj málo," hodnotil Tarkovič na oficiálnom webe Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Jeho zverenci už v sobotu v Bratislave privítajú lídrov skupiny z Chorvátska (NFŠ, 20.45 h). Po bezgólovej remíze v Rusku sú Chorváti na čele vďaka priaznivejšiemu skóre. "Zaťaženosť niektorých hráčov v rýchlom zápasovom tempe je enormná, Schranz hral v krátkom čase tretí, Marek Hamšík štvrtý duel. Zmena, o ktorej sme nielen hovorili, bola vo viacerých herných komponentoch, dnes je potrebná agresívna, rýchla, kolmá akcia. Práve z takej sme dali gól a z takých sme si vytvárali šance. Potešila ma aj reakcia v kabíne, keď Hamšík mobilizoval spoluhráčov slovami, že hráme za všetkých, aj tých, ktorí sú na tribúne. Pre mňa sú všetci členovia kádra rovnocenní," zdôraznil reprezentačný kouč.

Slovenská strana komunikuje s príslušnými autoritami doma aj v Európskej futbalovej únii (UEFA) ohľadom brankára Dušana Kuciaka, ktorý vypadol z nominácie po pozitívnom teste na koronavírus. Tarkovič dodatočne povolal Dominika Holeca, príležitosť medzi tromi žrďami dostal Marek Rodák: "Bol som pripravený chytať. Som rád, že mi dal tréner šancu. Ihrisko nebolo v ideálnom stave, napriek tomu sa na ňom urodili šance na jednej i druhej strane. Škoda, že sme nestrelili viac gólov, snáď sa nám to podarí v ďalších zápasoch. Bol to tvrdo vybojovaný bod." Rodáka prekonal jedine Stojanovič, keď si v 42. minúte šikovne zbehol za chrbát obrany. Odpovedal tým na otvárací zásah Boženíka. "Na ľavej strane bolo prečíslenie, Vlado (Weiss ml., pozn.) sa zbavil hráča, spravil to výborne. Čakal som, že od neho príde príde center a on mi to pekne posadil na hlavu. Na videu sme sa s trénerom rozprávali, že nám predtým v zápasoch škrípala ofenzíva, tých šancí bolo dosť. Aj preto cítime, že sa nám remíza máli. V porovnaní s ME nastalo v našej hre zlepšenie, boli sme nebezpečnejší pre súperovu bránku. Škoda, že sme nedali viac gólov," povedal Boženík.

Slováci by v prípade víťazstva vyčnievali na čele tabuľky. Ďalšiu možnosť prepracovať sa na prvé miesto budú mať už v sobotu, čaká na nich však najväčší favorit na postup. "Body sa budú rátať na konci kvalifikácie. Možno sa nám bude dnešná remíza máliť, možno s ňou budeme spokojní. Teraz sú pred nami dva zápasy, na ktoré sa potrebujeme pripraviť a zvládnuť ich," dodal Schranz.