Main Content

Tuchel vymenil pred jedenástkami brankárov. Mendy sa neurazil (na rozdiel od Kepu)

štvrtok, 12. august 2021 10:18 | Autor: TASR

Kepa Arrizabalaga
Kepa Arrizabalaga | zdroj: TASR

Belfast 12. augusta (TASR) - Futbalisti londýnskej Chelsea získali po triumfe v Lige majstrov aj európsky Superpohár. Hrdinom súboja so španielskym Villarrealom sa stal brankár Kepa Arrizabalaga, ktorý prišiel na ihrisko v úplnom závere predĺženia a chytil dve strely v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase sa zápas skončil nerozhodne 1:1.

Španielsky brankár na seba upozornil pred dvoma rokmi, keď odmietol podobnú rošádu trénera Maurizia Sarriho a Chelsea vtedy prehrala vo finále Ligového pohára s Manchestrom City. Tentokrát sa garde obrátilo, člen základnej zostavy Edouard Mendy však kolegovi medzi žrďami žiadne problémy nerobil. "Výmena nebola spontánnym rozhodnutím, s brankármi sme sa o tom rozprávali. Kepa má lepšie percento v chytaní jedenástok, tréneri brankárov a analytici mi ukázali dáta. S hráčmi sme hovorili o tom, že takáto situácia môže nastať," prezradil tréner Chelsea Thomas Tuchel podľa AFP.

Arrizabalaga podporil správnosť trénerovho rozhodnutia, keď v rozstrele zneškodnil pokusy Aissu Mandiho v druhej a Raula Albiola v rozhodujúcej siedmej sérii. "Existuje dôkaz, že Kepa je lepší v tejto disciplíne. Je úžasné, ako to Edouard okamžite akceptoval. Neukázal, že by ho to urazilo, neodišiel z ihriska. Bol šťastný, že môže niečo urobiť pre tím," vyzdvihol zverenca nemecký kouč.

Tuchel priviedol Chelsea po svojom príchode pred piatimi mesiacmi už k druhej trofeji. Zvládol to aj napriek tomu, že štvoricu finalistov majstrovstiev Európy Mason Mount, Ben Chilwell, Reece James a Jorginho posadil v úvode duelu na lavičku. Superpohár získala Chelsea druhýkrát v histórii, predtým sa jej to podarilo v roku 1998. "The Blues" potom neuspeli v rokoch 2012, 2013 a aj 2019. Pred dvoma rokmi nestačili ako víťaz Európskej ligy na Liverpool taktiež v jedenástkovom rozstrele.

Villarreal sa naopak pod vedením Unaia Emeryho prepracoval v máji k prvej trofeji na európskej scéne a na druhú si musí ešte počkať. "Žltej ponorke" patril druhý polčas a na úvodný gól duelu Hakima Ziyecha dokázala zareagovať vyrovnávajúcim gólom Gerarda Morena v 73. min. "Hráčov nemožno viniť za nič, vyvinuli mimoriadnu snahu. S hrdosťou sme dnes reprezentovali náš klub a La Ligu," odmietol hľadať príčiny prehry tréner Emery.