Main Content

Slovan opäť vyrobil hanbu a odmenou mu je skupina: Uznanie si musí získať inak!

streda, 11. august 2021 13:27 | Autor: Filip Chudý

Vasil Božikov, Vladimír Weiss st., Ivan Kmotrík ml.
Vasil Božikov, Vladimír Weiss st., Ivan Kmotrík ml. | zdroj: TASR/Pavol Zachar

Keď v minulosti postúpili slovenské kluby do skupinovej fázy európskej súťaže, museli na ihrisku aj niečo ukázať a vyradiť kvalitných súperov, preto si získali rešpekt. Slovan v edícii 2021 mal (zatiaľ) len šťastie na okolnosti.

Komentár Filipa Chudého

Slovenský klubový futbal má zabezpečenú európsku jeseň, čo je skvelá správa. Slovenský futbalový majster doma remizoval so súperom z Gibraltáru, čo je historická blamáž. Keby sme tieto dve konštatovania použili samostatne a bez uvedomenia si súvislostí, hovorili by sme o veľkom úspechu na jednej strane a o neospravedliteľnom prepadáku na strane druhej. Teraz to však musíme spojiť.

UEFA totiž vytvorila súťaž číslo tri Konferenčnú ligu (KL), ktorá je určená práve pre krajiny ako Slovensko, aby častejšie mali kluby v skupinovej fáze. S kvalifikačným systémom však evidentne prestrelila, lebo je nehodné, aby sa pozrel do skupiny niekto, kto v predkolách vypadne dvakrát! A takých bude viac.

Pred vyše mesiacom, ešte pred odvetou 1. predkola Ligy majstrov v Írsku bolo na týchto riadkoch napísané, že Slovan je už jednou nohou v skupine. Pred tromi týždňami, ešte pred úvodným výkopom celého dvojzápasu Slovan – Young Boys sme už písali o istom postupe „belasých“ do skupinovej fázy. Mnohí sa smiali, iní zúrili a posielali nás niekam, ale pravdu sme mali my!

Stačilo si len naštudovať nový kvalifikačný kľúč. Keď sa k tomu pridalo pre Slovan neskutočné šťastie pri žrebe, bolo to úplne jasné. Veď posúďte sami. Prvým súperom belasých bol írsky Shamrock Rovers. Keby aj Slovan vypadol, šiel by až do 3. predkola KL, lebo žreb sa usmial práve na túto dvojicu, čiže zdolaný vynechal 2. predkolo. V 3. predkole chytil Slovan Lincoln Red Imps, suverénne najslabšieho súpera v tejto fáze. A keby aj nejako šokujúco vypadol, v play-off by dostal šancu na nápravu proti jednému z dvojice FC Riga (Lotyšsko) - Hibernians (Malta). Z tohto sa proste nedalo nepostúpiť!

Pri takejto konštelácii súperov naozaj nemôžeme hovoriť o tom, že Slovan istotou skupinovej fázy KL dosiahol úspech. Ani náhodou! Len splnil povinnosť obrovského favorita proti dvom outsiderom (Shamrock, Lincoln). Cez nich by sa do skupiny dokázal dostať pri dobrej forme každý klub z Fortuna ligy, značná časť druhej ligy a verili by sme aj niektorým treťoligistom. Ak chcú „belasí“ dosiahnuť úspech, nech vyradia Olympiakos Pireus!

Je totiž značný rozdiel hrať skupinu Európskej ligy a skupinu KL. Nielen finančný, ale aj z hľadiska prestíže. Ako ste z predchádzajúcich riadkov zrejme správne vydedukovali, na jeseň si v KL zahrá napr. aj niekto z tria Lincoln/Riga/ Hibernians. A podobných „ťahákov“ tam bude viac.

Čo sa týka hernej stránky, Slovan zatiaľ nenadchol. Pôsobil dobre iba vo fáze zápasu s Young Boys, keď sa mohol brániť a vyrážať do protiútokov. A hoci o tom výsledok nehovorí, švajčiarsky majster prešiel cez toho nášho bez väčšej námahy. Slovanisti sa teda musia výrazne zlepšiť, ak si nechcú zopakovať zážitky z minulých účastí v skupinách, keď súperom poslúžili poväčšine len na vylepšenie si skóre. Samozrejme, všetko bude záležať od žrebu a v tom Slovanu toto leto ide riadne karta.

Trénera Vladimíra Weissa treba pochváliť za to, že aspoň trochu poslovenčil „belasý“ káder. Urobil však aj chybu v tom, že sa zbavil viacerých hráčov bez okamžitej náhrady, resp. to dovolil. Nono, Moha, Greif, Medved, Ožbolt, Bajrič a Daniel odišli, väčšina na hosťovanie, pritom teraz by sa zišli aspoň do rotácie na ligu. Keď k tomu prirátame zranenia, možnosti sú naozaj zúžené. Už si však klub musí interne vyhodnotiť, kto za to môže, že tréner už minimálne dva-tri týždne oprávnene žiada posily a žiadne za ten čas neprišli.

Tlačová konferencia po zápase s Lincolnom bola z toho pohľadu až komická. Weiss počas nej snáď v každej druhej vete hovoril, že treba získať posily a klub na transferovom poli zaspal. Pričom nezabudol použiť už aj svoju ďalšiu tradičnú vetu z ostatných týždňov, že nie každý hráč, ktorého má v kádri, do Slovana patrí. A David Strelec ešte pripojil, že verí v odchod…

Klub teraz čakajú dôležité rozhodnutia, ktoré ovplyvnia nielen výsledky v skupine, ale potom aj na domácej scéne. A ak budú naďalej zlé, neotrasiteľná tuzemská pozícia sa môže značne otriasť…

Slovan totiž nie je až taký silný, ako sa možno cítil. Domáca remíza s gibraltárskym súperom sa zaradila medzi najhanebnejšie výsledky klubu na medzinárodnej scéne v celej jeho histórii. Je to už šieste pohárové leto za sebou, v ktorom „belasí“ vyrobili nejakú blamáž – Jelgava (2016), Lyngby (2017), prehra s Balzanom a „štvorka“ od Rapidu (2018), Sutjeska Nikšić (2019), Kuopio (2020).

Len zhodou okolností dostali teraz ako náplasť skupinu KL. Ak si však chcú zaslúžiť uznanie futbalovej verejnosti, musia uhrať výsledky proti „normálnym“ súperom, nie s odretými ušami postúpiť cez európskych trpaslíkov. Ako sa to napríklad stalo dva roky dozadu, keď po facke od Sutjesky dokázali vyradiť PAOK Solún a následne dôstojne odohrať skupinu. Mimochodom, teraz ich čaká opäť ako vtedy grécky majster, ktorý bude tvrdo otrasený po vypadnutí z milionárskej súťaže…