Main Content

Dobrý krok

streda, 11. august 2021 09:11 | Autor: Jakub Vaverka

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Odchod Lionela Messiho z Barcelony do PSG sa stále zdá byť ako sci-fi, stále sa tomuto prestupu nechce veriť. Ale je to realita. Argentínsky futbalový čarodejník bude od tejto sezóny obliekať dres parížskeho Saint-Germain. 

Komentár Jakuba Vaverku

Kariéru Lionela Messiho sledujem od jej začiatku. Na aktuálnu situáciu sa pozerám jednoznačne, je to chyba FC Barcelona. Vo vedení katalánskeho veľkoklubu sa za posledné roky diali také veci, že by to vystačilo na novú sériu seriálu Peaky Blinders. Keď Joan Laporta nahradil v úvode tohto roka vo funkcii prezidenta Josého Mariu Bartomeua, vyzeralo, že Blaugranas svitá na lepšie časy. Ale bolo to iba zdanie. Laporta mal ako jeden z hlavných bodov svojej kampane udržanie Lea Messiho, ale teraz, keď LM10 skutočne mení dres, nevyzeralo to, že by sa išiel, obrazne povedané, potrhať, aby Argentínčan ostal.

Áno, minulý rok chcel Messi odísť. Situácia s Bartomeuom, dlhami, klamstvami, platmi a športovým projektom, ktorý ani nebol projekt, ho posunula na okraj priepasti. Leo dal jasne najavo, že chce zmeniť dres, klub mu to neumožnil. Teraz ho poslali preč zadarmo. Chybné sú tvrdenia, že keby Lionel hrá bez platu, tak môže ostať. Barcelone by to nestačilo, tak zle na tom finančne je. A ešte aj teraz bude musieť vedenie Blaugranas znižovať platy a predávať hráčov. Neviem sa zbaviť dojmu, že keby tak silný klub ako Barca naozaj chcel, aby Leo Messi ostal, tak by tomu podriadil všetko.

Lionel Messi, PSG
Lionel Messi, PSG | zdroj: Instagram PSG

Ale nepodriadil. Jasné, skôr či neskôr by Messiho koniec na Camp Nou prišiel. Toto si ale nezaslúžil. Zaslúžil si rozlúčku na konci sezóny, s trofejou v ruke a plným štadiónom. Ale odchádza rýchlo, odchádza náhle a prakticky lúsknutím prsta skončila jedna z najzaujímavejších kapitol futbalovej histórie. Leo nie je jediný, komu sa nedostala rozlúčka ako sa patrí, svoje by o tom vedeli hovoriť aj Cristiano Ronaldo či Iker Casillas. Tlačová konferencia pred pár ľuďmi ale nie je hodnotným koncom z môjho pohľadu najlepšieho futbalistu všetkých čias.

Fanúšikovia FCB sa búria. Odišiel ich najväčší miláčik, najlepší hráč a najvýraznejšia marketingová zbraň. Barcelona je v problémoch a takisto aj La Liga, pretože v roku 2018 odišiel Ronaldo a toto leto odišli Ramos a Messi, čo sú obrovské osobnosti. Marketing La Ligy pôjde značne nadol a bude to strmý pád. Aj keď to môže znieť kruto, môžu si za to sami

Späť k samotnému Messimu. Existujú asi len tri kluby v Európe, ktoré si ho mohli počas leta 2021 dovoliť. Manchester City, kde trénuje jeho milovaný Pep Guardiola, ale po podpise Jacka Grealisha sa to stalo pre Cityzens problematické, okrem toho, Sky Blues nereagovali dostatočne rýchlo. Potom Chelsea, ale do súčasných The Blues by príchod Messiho nedával zmysel, pričom by narušil celú koncepciu víťaza Ligy majstrov. A potom PSG.

Lionel Messi, PSG
Lionel Messi, PSG | zdroj: TASR

Pozrime sa na to z Leovho pohľadu. Chce vás klub z Paríža, ktorý je krásnym mestom na život. Chce vás klub, kde sa stanete hviezdou číslo jeden (i keď to by ste boli všade), klub, ktorý vás dokáže doceniť a zaplatiť. A v neposlednom rade, klub, kde hrá jeden z vašich najlepších kamarátov a viacero priateľov z národného tímu. Áno, Neymar zohral rolu v celom prestupe a niet sa čo čudovať. Messi a Neymar sú veľmi dobrí kamaráti, k tomu dodajme mená ako Paredes či Di Maria, s ktorými má Leo taktiež veľmi dobrý vzťah.

Nebolo o čom. PSG bola pre Messiho, keď už nemohol ostať v Barcelone, jasná voľba. Okrem toho, môže vyhrať všetky trofeje z francúzskeho futbalu a k tomu samozrejme vytúženú Ligu majstrov, na ktorú čaká od roku 2015. On môže byť tým, kto ukončí čakanie Parížanov na futbalový zlatý grál. Odchod Lea Messiho z Barcelony sa javí podobne ako keď dresy menili Michael Jordan či Tom Brady. Zdá sa byť nepredstaviteľný, avšak, počas rokov 2020 a 2021 sme si nejak-tak zvykli, že možné je všetko.

Rezultát je jednoznačný: Je to dobrý krok.