Main Content

Obranca reprezentačnej osemnástky Dávid Nátny: Vieme, že sme pobláznili celé hokejové Slovensko a je to úžasný pocit!

pondelok, 9. august 2021 19:15 | Autor: Róbert Kalnický

Dávid Nátny
Dávid Nátny | zdroj: Archív Dávid Nátny

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov má za sebou prvý z dvojice vrcholov novej sezóny. Počas uplynulého týždňa sa zverenci Ivana Feneša predstavili na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe, kde obsadili historické druhé miesto. Na turnaji sa v dobrom svetle prezentoval aj obranca Dávid Nátny, ktorému sme položili zopár otázok.

Máš za sebou fantastický turnaj. Obsadili ste druhé miesto, očakával si to pred pár dňami?

Keby nám niekto pred začiatkom turnaja povie, že obsadíme 2. miesto, tak by sme sa asi nad tým pousmiali, hoci sme vedeli, že sme silný ročník, ktorý môže niečo dosiahnuť.

Postupne ste porazili USA, Nemecko, Švédsko aj Fínsko. Vaše výkony gradovali, čerpali ste z eufórie z domáceho prostredia?

Tak určite, už v úvodnom zápase sme cítili obrovskú podporu fanúšikov, ktorí nás povzbudzovali a  držali nám palce. Keď sa nám podarilo zvíťaziť, tak to bola paráda.Predsa len s Amerikou sa nevyhráva každý deň. Po tomto víťazstve nám postupne narastalo sebavedomie. Myslím, že to bolo vidieť aj v ďalších stretnutiach.

Myslíš si, že Hlinka Gretzky Cup ti pomohol vo vyhliadkach na budúcoročný draft do NHL?

Sen každého mladého hokejistu je si raz zahrať v NHL. V mojom prípade tomu nie je inak. Vedel som, že tento turnaj mi môže pomôcť dostať sa do povedomia skautov a snažil som sa pre to urobiť maximum. Základom toho, aby si vás všimli skauti je dobrá hra celého tímu, z ktorého následne môžu vyskočiť individuality. A či mi turnaj pomohol? Myslím si, že áno. Ale bude to len na mne ako budem naďalej pracovať a zlepšovať sa, aby som svoje meno videl budúci rok na drafte do najprestížnejšej ligy sveta.

Dávid Nátny
Dávid Nátny | zdroj: Archív Dávid Nátny

Stretnutia mohlo sledovať len 500 ľudí priamo na štadióne. Ako ste vnímali tento fakt v šatni?

Bohužiaľ, momentálne žijeme v takej dobe, v akej žijeme. My sme s tým nemohli urobiť nič. Určite nás mrzelo, že na štadión môže prísť len 500 divákov, pretože počas celého turnaja sme cítili obrovskú podporu fanúšikov, ktorí ak by neboli obmedzenia, by určite zaplnili štadión do posledného voľného miesta za čo im veľmi pekne ďakujeme.

Získal si 4 kanadské body za 4 asistencie, potešila ťa tvoja bodová potencia?

Tak ja tých bodov moc nezbieram (smiech), takže nemôžem povedať, že ma nepotešili. Ale sústredil som sa hlavne na svoju hru, aby som zahral najlepšie ako viem a pomohol mužstvu. No a tie 4 asistencie boli taký malý bonus. Dôležitý bol pre mňa a nás všetkých hlavne tímový úspech.

Pobláznili ste takmer celé hokejové Slovensko, aký je to pre teba pocit?

Fantastický pocit, aj s chalanmi v šatni sme sa o tomto bavili. Pobláznili sme celé hokejové Slovensko. Vnímali sme to napríklad, keď sme išli po ulici a ľudia na nás trúbili,kývali nám, chceli od nás podpisy alebo jednoducho chceli s nami fotku. My sme radi, že sme mohli ľudí potešiť našou hrou a výsledkami aj v týchto neľahkých časoch, v ktorých momentálne žijeme.

Dávid Nátny
Dávid Nátny | zdroj: Archív Dávid Nátny

Snom každého malého hokejistu je obliecť reprezentačný dres, ako vnímaš to, že sa to podarilo práve tebe?

Je to úžasné, keď si môžete obliecť reprezentačný dres a reprezentovať svoju krajinu. Ja si vážim každú jednu nomináciu a snažím sa vždy odviesť maximum. Obliecť si reprezentačný dres na takomto prestížnom turnaji ako je Hlinka Gretzky Cup je pre mňa veľká česť a ďakujem trénerom, ktorí ma nominovali a dôverovali mi.

V marci čaká slovenskú reprezentáciu do 18 rokov turnaj 1-A kategórie. Čo od neho očakávaš?

Nič iné ako postup sa neočakáva. Tak to vnímame všetci, aj ja. Je veľká škoda, že nemôžeme svoju silu ukázať v elitnej kategórii, ale nezostáva nám nič iné, len sa s tým zmieriť a vybojovať Slovensku postup späť medzi elitu. Ak budeme podávať výkony ako na tomto turnaji, nemám žiadne obavy o postup do najvyššej kategórie MS.

Prezraď nám, v akom klube ťa uvidíme v budúcej sezóne?

Tak to ešte neviem na 100%, mám zopár možností, ale kým to nebude úplne jasné, tak si to nechám ešte pre seba.