Main Content

Slovensko sa zúčastní MS 2021 v hádzanej žien! Dievčatá dostali voľnú kartu

pondelok, 9. august 2021 06:14 | Autor: TASR

Slovenské reprezentantky v hádzanej
Slovenské reprezentantky v hádzanej | zdroj: TASR

Bratislava 8. augusta (TASR) - Slovenské hádzanárky sa predstavia na MS 2021 v Španielsku. Medzinárodná hádzanárska federácia (IHF) im udelila jednu z dvoch voľných kariet na tohtoročný decembrový šampionát. Informoval o tom Slovenský zväz hádzanej (SZH).

IHF disponovala dvoma voľnými kartami, okrem jednej vopred rezervovanej pribudla druhá, keďže zástupca Oceánie sa nezúčastnil na kvalifikácii. Obe napokon pripadli európskym zástupcom - okrem Slovenska ju dostalo Poľsko. Svetový šampionát je na programe od 2. do 19. decembra 2021 v šiestich španielskych mestách.

"Sme veľmi radi, že sa to podarilo. My sme už na jar podali žiadosť o udelenie voľnej karty, keď sme sa dozvedeli, že sme druhý náhradník z Európy po Poľsku. Vedeli sme, že s Oceániou je to vždy otázne, a tak sme verili, že by jedna z dvoch kariet mohla pripadnúť nám. Aj osobne som na túto tému hovoril s prezidentom IHF Hassanom Mustafom. Tešíme sa, že nám IHF vyhovela,“ povedal pre portál slovakhandball.sk prezident SZH Jaroslav Holeša.

Slovenské i poľské hráčky zhodne neuspeli v II. fáze kvalifikácie o postup na MS. Zverenky kouča Pavla Streichera po postupe z prvej fázy stroskotali v baráži po dvoch prehrách so Srbskom (19:26 a 25:32).

"Je to veľká radosť, že si budeme môcť zahrať na majstrovstvách sveta. Mňa osobne teší, že nás Európska hádzanárska federácia navrhla ako druhého náhradníka, pričom ocenila naše výkony v I. fáze kvalifikácie. To nám umožnilo uchádzať sa o druhú voľnú kartu. Účasť na MS je zároveň veľká motivácia i záväzok. Keď sme dostali túto šancu, tak ju chceme aj využiť a výkonmi potvrdiť, že sme tímom, ktorý má čo hľadať na svetovom šampionáte,“ uviedol na kormidelník Slovenska Pavol Streicher, ktorý už má v hlave plán prípravy na vrcholné podujatie:

"Počkáme si na žreb a na základe neho oslovíme federácie, aby sme v príprave mali aj zápasovú prax. V septembri sa zídeme od 12. do 14. a všetko nasvedčuje, že namiesto duelu s Českom si zmeriame sily s Rakúskom. Potom nás začiatkom októbra čaká asociačný termín so vstupom do kvalifikácie ME 2022 a duelmi v Španielsku a doma s Maďarskom. Na konci novembra príde na rad záverečná príprava, ale ešte predtým by sme v novembri chceli krátky zraz a najlepšie tiež s nejakým zápasom. To všetko ešte musíme presne dohodnúť."

Pre Slovenky to bude prvý štart na vrcholnom podujatí po siedmich rokoch, keď sa zúčastnili na majstrovstvách Európy 2014 v Maďarsku a Chorvátsku. Na MS budú účinkovať druhýkrát v ére samostatnosti, od ich doteraz posledného štartu uplynulo už 26 rokov, na šampionáte v Rakúsku a Maďarsku skončili v roku 1995 dvanáste. "V každom prípade je to pozitívny impulz. Tieto dievčatá si to zaslúžili, tím pod vedením trénera Pavla Streichera pracuje veľmi dobre. V pozícii náhradníčok sa naše hráčky neocitli náhodou, do úvahy sa brali výsledky prvej aj druhej fázy kvalifikácie. Teraz budú mať možnosť konfrontácie s tímami aj z iných kontinentov. Hoci to pre nás znamená zvýšené výdavky. Boli sme pripravení aj na variant ich štartu a tešíme sa, že sú tam," dodal Holeša.

Žreb základných skupín MS 2021 sa uskutoční vo štvrtok 12. augusta v Castellón de la Plana. Bude to prvý ženský šampionát za účasti 32 tímov. Jeho dejiskami budú mestá Barcelona, Granollers, Tarragona, Lleida, Castellón de la Plana a Badalona. Finále bude v Barcelone.

mp lg