Main Content

Šéf slovenskej výpravy v Tokiu vníma ťažkosti generačnej výmeny

nedeľa, 8. august 2021 11:18 | Autor: TASR

Roman Buček
Roman Buček | zdroj: TASR

Tokio 8. augusta (TASR) - Slovenskí športovci získali na hrách 32. olympiády v Tokiu štyri medaily, športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a zároveň šéf výpravy Roman Buček je s touto bilanciou spokojný. Zlato však vybojovala najstaršia žena vo výprave a jedno striebro najstarší spomedzi mužov. Buček preto apeluje na lepšiu prácu v športových zväzoch no zároveň si uvedomuje, že generačná výmena nie je jednoduchý proces.

Buček zhodnotil vystúpenie Slovákov v Tokiu pozitívne a ponúkol aj pár čísel: "K vystúpeniu našich športovcov treba povedať, že bolo úspešné. Absolutórium je Zuzka Rehák Štefečeková, ktorá okrem zlata vytvorila výnimočný svetový rekord, Rory Sabbatini rovnako vytvoril rekord golfového ihriska. Teší ma zlepšenie Jakuba Grigara a aj K4, ktorá viac menej potvrdila naše medailové očakávania. Štyri medaile je dobrá vizitka, na druhej strane sme mali od niektorých športovcov vyššie očakávania. Ale to si musia zanalyzovať sami. Zo 40 slovenských štartov na OH skončila polovička Slovákov v prvej polovici štartového poľa, z toho dvanásť ich malo od 20 do 24 rokov. Čiže veríme, že títo sa predstavia aj na ďalších OH. Mali sme len osem umiestnení do 8. miesta, čo je menej ako na predchádzajúcich hrách v Riu."

Slováci mali v Japonsku najmenšiu výpravu v histórii, niektorým športovcom unikla účasť len tesne. Triatlonisti Richard Varga a Romana Gajdošová zostali ako prví pod čiarou, ktorá oddeľovala účastníkov hier od neúspešných kvalifikantov. "Kvalifikačné kritériá sa zvyšujú, ale to nechcem brať ako výhovorku. Toto je otázka na športové zväzy a nastaveniu stratégie prípravy. Niektorí športovci ako bedmintonistka Repiská sa pripravuje dlhodobo v Dánsku, v Tokiu bola pätnásta. Tak aj využívanie niektorých odvetví je asi výhodnejšie absolvovať v zahraničí. Ale aj my máme dobré podmienky a tradíciu športov. Nie celkom sa však darí dopĺňať vlnu odchádzajúcich športovcov. Je to na zamyslenie a je to otázka na prácu v jednotlivých športových zväzoch. Ale nielen v našom tíme boli medailisti vo vyššom veku, bolo to tak aj v iných tímoch. Generačná výmena je komplikovaný proces," dodal Buček.

Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba si myslí, že lepšie výsledky Slovákov v Tokiu zmarila aj pandémia koronavírusu. "Uhlov pohľadu je asi viac. Jeden je, že nám končia generácie a druhý, že bolo ťažké sa pripraviť, pretože sme mali na Slovensku obmedzenia. Ja keď som sa rozprával s vedením iných krajín, tak som sa dozvedel, že sme mali na Slovensku asi najprísnejšie opatrenia. U nás na to doplatili napríklad plavci, ktorí mali dlho zavreté bazény. Ale je to aj memento pre športové zväzy. Budú sa musieť zamyslieť nad tým, ako šport posunúť. Možno treba aj politickú pomoc, aby nám šport neupadal."

Liba tiež zhodnotil priebeh a celkovú organizáciu hier, Japoncom vyjadril absolutórium: "Bola to olympiáda, na ktorú sme čakali najdlhšie. Boli sme plní očakávania, ako sa s tým všetci vysporiadajú. Za nás za SOŠV musím povedať, že to bolo skvelé. Chýbali nám diváci, ale vieme, že koronavírus zasiahol ťažko aj iné sféry života. Na začiatku sme mali problémy s dopravou, ale tie sa postupne začali upravovať a po otváracom ceremoniáli všetko prebiehalo v riadnom režime. Japonci sa do toho vložili neskutočne a je mi ľúto, že na športoviskách neboli diváci. Táto krajina si ich zaslúžila. Veľa domácich športovcov predviedlo skvelé výkony, získali veľa medailí. Hovoril som s členmi MOV i jednotlivými výpravami z rôznych kútov sveta, všetci boli veľmi spokojní. Opatrenia boli prísne, ale na druhej strane mali logiku, nevyskytli sa prípady, ktoré by narušili priebeh hier. Vírus sa nešíril."

Technické problémy muselo vedenia slovenskej výpravy riešiť aj v olympijskej dedine. "My sme mali tiež problémy so zabezpečením dopravy a tréningami, dostávali sme v noci správy o tom, kedy sa majú napríklad strelci dostaviť na tréning. Alebo sme mali problémy s testovaním, bolo málo ampuliek na slinné testy. Ale športová časť bola na vysokej úrovni, nedá sa čo vytknúť," povedal Buček.

Hodnotiaca tlačová konferencia o vystúpení slovenských športovcov sa konala na pôde veľvyslanectva SR v Tokiu. Veľvyslanec Marián Tomášik s manželkou navštívili niekoľko športovísk. "Japonci chceli usporiadať bezpečné olympijské hry a to sa im podarilo nad očakávanie dobre. Počas hier im rástol počet prípadov nielen v Tokiu, ale po celej krajine. Ale medzi účastníkmi hier bolo prípadov veľmi málo. Chýbala atmosféra, chýbali diváci, ale domáci získali najviac medailí histórii a pomôže im to. Odozva od Japoncov smerom k našim úspechom bola skvelá, dostali sme veľa gratulácií. Myslím si, že sme prispeli k dobrej prezentácii tu v Japonsku. My sme sa snažili smerom k SOŠV vytvoriť zázemie, naša spolupráca bola skvelá. Videli sme naživo všetkých našich medailistov i ďalších športovcov, povzbudzovali sme ich," povedal veľvyslanec.

Na hrách v Tokiu sa zrodilo niekoľko výnimočných výkonov. Padlo niekoľko svetových rekordov, na výslnie sa dostalo niekoľko mladých športovcov, ktorí môžu dlhé roky písať skvelé olympijské príbehy. "Mňa najviac prekvapili Taliani v atletike, konkrétne v mužskom šprinte. Ich výkony na 100 m a aj v štafete ma prekvapili, čakal som iných víťazov. To, že trinásťročná Japonka vyhrala v skejtborde značí, že nové trendy v nových športoch viac otvárajú dvere tej generácii, ktorá doteraz v tradičných športoch nesúťažila a uvidíme, čo to prinesie do budúcnosti. A klobúk dolu musím dať pred českým džudistom Krpálkom, ktorý získal zlatú medailu v Riu do 100 kg a teraz aj v superťažkej váhe. To je obdivuhodné," povedal Liba.

Bučekovi sa zasa najviac páčil výkon Karstena Warholma v behu na 400 metrov prekážok, olympijský víťaz z Nórska ako prvý muž v histórii zabehol túto trať pod 46 sekúnd. "Pre mňa je to veľmi vysoký výkon. A obdivujem výsledok Francúzov v kolektívnych športoch, dostali do finále vo volejbale, basketbale i hádzanej. Rovnako je zvláštnosť aj to, že v kanoistike sa dve maďarské lode predstavili v K1 na 1000 m, keďže to povoľujú pravidlá. A obe obsadili prvé dve miesta," dodal šéf výpravy SR.