Main Content

Benčičovej gratuloval aj legendárny Federer. Na ceste k zlatu sa rozbiehala na Slovensku

nedeľa, 1. august 2021 09:07 | Autor: TASR

Belinda Benčičová
Belinda Benčičová | zdroj: TASR

Tokio 31. júla (TASR) - Roger Federer, Billie Jean Kingová či Mary Piercová gratulovali Švajčiarke so slovenskými koreňmi Belinde Benčičovej k triumfu na olympijskom turnaji v Tokiu.

Na ceste k nemu sa rozbehla v slovenskej extralige a po výnimočnom triumfe poďakovala aj priateľovi a zároveň kondičnému trénerovi Slovákovi Martinovi Hromkovičovi: "S ním je možné všetko," stručne poznamenala na sociálnej sieti.

Na jar 2020 bola po prerušení sezóny bez zápasovej praxe, naberať ju začala v slovenskej lige. Slovanu Bratislava pomohla k domácemu titulu, následne absolvovala väčšie i menšie turnaje a formu vygradovala v Tokiu. Po postupe do finále sa vyjadrila, že vďaka istote medaily môže hrať uvoľnene a toto mentálne nastavenie zužitkovala, keď Markéta Vondroušová vyrovnala v druhom sete na 1:1. Benčičová neznervóznela, tradične slovenčinou sa povzbudzovala do ďalšieho priebehu a tretí set už zvládla, keď ho vyhrala 6:3. Vondroušovú zdolala tretíkrát v priebehu roka a následne prijímala gratulácie od osobností tenisového sveta.

Stala sa prvou švajčiarskou tenistkou s titulom v olympijskom singli, z mužov získal zlato Marc Rosset v roku 1992. Benčičová tak dosiahla míľnik, aký v kariére nemajú ani švajčiarski velikáni tohto športu Roger Federer a Martina Hingisová. Benčičová sa postarala o tretie švajčiarske zlato z Tokia, patrí k najúspešnejším súčasným športovcom Švajčiarska, no k Slovensku má pevné väzby. Okrem plynulej slovenčiny, slovenského priateľa a zároveň trénera, ju so Slovenskom spájajú aj rodičia Ivan a Daniela pochádzajúci z Bratislavy, resp. Močenku pri Nitre.

Vnučke bývalého hokejistu Slovana Bratislava Ivana Benčiča gratuloval k olympijskému zlatu aj Roger Federer, keď na svojich sociálnych sieťach zverejnil Benčičovej fotku s veľavravným popisom "história." Svoje gratulácie k Benčičovej smerovali aj ďalšie tenisové osobnosti ako Billie Jean Kingová, Mary Pierceová, Sabina Lisická či Petra Kvitová. A nemusia byť posledné, pretože Belinda má na dosah mimoriadny úspech, keďže ju čaká aj finále štvorhry. S krajankou Viktorijou Golubicovou nastúpia v nedeľu proti jednotkám podujatia Barbore Krejčíkovej a Kateřine Siniakovej z Česka.

Bez ohľadu na výsledok bude prestížnejší výsledok v singli, ktorý ju zaradil do spoločnosti olympijských víťaziek sestier Williamsových (Venus 2000, Serena 2012), Steffi Grafovej (1988), Jennifer Capriatiová (1992) či víťazke predchádzajúcej olympiády Mónici Puigovej. Zároveň má šancu vyrovnať sa štvorici Serene a Venus Williamsovej, či Nicolasovi Massuovi, ktorí triumfovali na jednej olympiáde v dvojhre aj štvorhre.