Main Content

Slovan zdramatizoval zápas v Berne, Ligu majstrov si však nezahrá + HLASY

štvrtok, 29. júl 2021 06:14 | Autor: TASR

Joeri de Kamps (Slovan, vľavo)
Joeri de Kamps (Slovan, vľavo) | zdroj: TASR

Bern 29. júla (TASR) - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava vypadli v 2. predkole Ligy majstrov 2021/2022 so švajčiarskym majstrom Young Boys Bern. Po bezgólovej domácej remíze v prvom súboji prehrali v stredajšej odvete v Berne 2:3.

Slovenský majster sa presunul do Európskej ligy UEFA, kde sa v 3. predkole pobije o postup do play off s gibraltárskym šampiónom Lincoln Red Imps. Toho vyradil rumunský CFR Kluž po výhrach 2:1 vonku, resp. 2:0 doma. Ak "belasí" súpera z Gibraltáru eliminujú, budú mať istý postup minimálne do základnej skupiny novej Európskej konferenčnej ligy.

odveta 2. predkola LM 2021/2022:

Young Boys Bern - Slovan Bratislava 3:2 (2:0)

Góly: 10. Siebatcheu (z 11 m), 24. Garcia, 49. Aebischer - 60. Kanga (vlastný), 62. Henty, ŽK: Fassnacht, Aebischer - Henty, De Marco, Weiss ml., Rabiu. Rozhodovali: Peljto - Ibrisimbegovič, Beljo (všetci BaH)

Bern: von Ballmoos - Hefti, Camara, Zesiger, Garcia - Fassnacht, Sierro (70. Martins), Aebischer, Moumi Ngamaleu (58. Spielmann) - Elia (89. Lauper), Siebatcheu (58. Kanga)

Slovan: Chovan - Medveděv (46. Zmrhal), Kashia, Božikov, De Marco (87. Abena) - Kankava, de Kamps (81. Rabiu) - Pauschek, Weiss ml., Ratao (73. Čavirč) - Henty (81. Strelec)

/prvý zápas: 0:0, do 3. predkola postúpil Bern/

Bern mal na umelej tráve od začiatku viac loptu na kopačkách a snažil sa hostí zatlačiť do defenzívy. Prvú šancu mal už v 6. minúte domáci Hefti, z uhla však vystrelil nad. Následne prišiel nešťastný okamih pre hostí. Medveděv sa v 8. minúte v šestnástke pošmykol a po páde na zemi zahral rukou. Nariadenú penaltu s prehľadom premenil Siebatcheu. V 20. minúte Camara fauloval v šestnástke Rataa a šancu kopať pokutový kop dostali aj hostia. Loptu si na biely bod postavil sám faulovaný Brazílčan, ale jeho strelu k ľavej tyči domáci kapitán a brankár von Ballmoos zlikvidoval. Trest za premárnenú šancu na vyrovnanie prišiel o pár minút, keď z nenápadnej akcie vystrelil z hranice šestnástky Garcia a lopta sa od pravej tyčky odrazila za chrbát Chovana. Young Boys v ďalších fázach s prehľadom kontroloval priebeh, jeho hráči boli agresívnejší v súbojoch, zbierali druhé lopty a hostí k ničomu nepúšťali. "Belasí" pôsobili pasívnejšie a nevedeli udržať loptu dlhšie v kombinácii.

Ak chceli hostia so zápasom ešte niečo urobiť, potrebovali po zmene strán dať rýchly gól. Opak bol pravdou, Kashia v snahe zastaviť prenikajúceho Eliu fauloval a z nariadeného priameho kopu skvele do ľavého horného rohu trafil Aebischer - 3:0. Zdalo sa, že o postupujúcom je rozhodnuté, ale hostia boli proti. V 60. minúte zahral Weiss priamy kop a striedajúci Kanga si len po pár sekundovom pobyte na ploche dal vlastný gól. A o dve minúty už bol rozdiel v skóre len jednogólový, pretože Weiss vysunul Rataa, ten našiel presným centrom osamoteného Hentyho, ktorý v pozícii na päťke nezaváhal - 2:3. V 75. minúte mohol domácim dať opäť dvojgólové vedenie Elia, jeho volej z dobrej pozícii ale cestu do siete nenašiel. V závere sa Bern snažil kontrolovať loptu a Slovan vytiahol vysoký pressing. V 86. minúte hostia takmer dosiahli vyrovnanie, po priamom kope Weissa a závare v šestnástke však Kankava napálil loptu len do brvna a hlavička De Marca z dorážky išla tesne vedľa. Keďže domáci v nadstavenom čase nevyužili tri šance, skóre sa už nezmenilo a Slovan v LM skončil.

Hlasy po zápase /zdroj: www.skslovan.com/:

Vladimír Weiss st., tréner Slovana: "Keď vypadnete, nemôžete hovoriť o spokojnosti. Bol to zápas dvoch rozdielnych polčasov. V prvom dominovali domáci, v druhom my. Dali sme o gól menej, preto sme vypadli. Mužstvo však ukázalo, že vie bojovať aj za nepriaznivého stavu, z 0:3 sme sa zdvihli a mohli sme vyrovnať na 3:3. Boli tam dve čisté ruky pred Jabovou strelou, ktorú brankár fantasticky vyrazil, nedali sme gól. Súper mal potom dve vyložené šance v závere, keď sme to úplne otvorili. Boli tam dobré veci, boli tam aj tie, na ktorých musíme popracovať. Dostali sme lacné góly, nešťastná penalta, aj keď neviem kam má hráč dať ruku na zemi, či si ju má odrezať, alebo neviem. Tretí gól padol zo štandardky, kde musí brankár trochu reagovať tam, kde stojí. S prístupom som však spokojný, hráči sa vydali zo všetkých síl. Ukázali sme tam aj časť kvality, v tých momentoch, čo sme chceli hrať v druhom polčase, čiže za chrbát obrany, nemohli sme hrať stále do nohy. Predviedli sme dve-tri výborné akcie, z ktorých aj padli góly. Ideme ďalej, budeme sa snažiť prejsť cez ďalšieho súpera. Čaká nás liga, program je nahustený, náročný. Vo štvrtok letíme domov, v sobotu hráme s Trenčínom, musíme sa na to pripraviť. Cez polčas som hovoril, že aj napriek stavu 0:2 to nesmieme otvoriť, aby sme nedostali tretí gól. Po troch minútach však bolo 0:3. Vtedy ale tím ukázal, že vie bojovať. Strelili sme kontaktný gól, zakrátko druhý, a mali sme tlak. Samozrejme, keď budeme úprimní, tak kvalita bola tak 60 % na 40 % na ich strane. Postúpil tím, ktorý dal o gól viac, a treba im zagratulovať. My nejdeme domov so zvesenými hlavami, aj keď nie všetci hráči, ktorí sú v Slovane, hrajú podľa mojich predstáv, resp. pristupujú k svojim povinnostiam podľa mojich predstáv, a tí budú musieť odísť."

Vasil Božikov, kapitán Slovana: "Boli sme tak blízko, no zároveň tak ďaleko. Prvý polčas z našej strany nebol dobrý, súper v ňom dominoval a z jeho tlaku prišli góly. V dnešnom futbale ani trojgólový náskok nič nezaručuje, a my sme sa nevzdali. Dvakrát sme skórovali a boli sme veľmi blízko k tomu, aby sme si minimálne vynútili predĺženie. Bol som veľmi blízko pri situácii, keď Jaba trafil brvno. Videl som, ako sa hráč súpera ešte pred Jabovou strelou dvakrát dotkol lopty rukou, no rozhodca povedal, že to z jeho pohľadu penalta nebola. Mám iný názor, no je to jeho rozhodnutie. Na druhej strane, v našej hre bol priestor na zlepšenie a z dneška by sme si mali odniesť poznatky o tom, čo robiť lepšie. Ukázali sme určitý charakter a mali by sme mať hlavy hore. Keď sme znížili na 2:3, išiel náš tímový duch ešte vyššie, vedel som, že ešte nejaké šance prídu. Mohli sme vyrovnať, aj súper mal v závere dve tutovky z brejkov, no najmä preto, že sme už všetky sily vrhli do útoku. Treba si priznať, že Young Boys dali o gól viac, a preto jednoducho išiel ďalej. My sa už musíme koncentrovať v sobotu na ligu s Trenčínom a potom na súpera z Gibraltáru. Vieme, že dnes už neexistujú ľahké zápasy, a dobre si uvedomujeme, že ak chceme splniť ďalší čiastkový cieľ a postúpiť cez nich, musíme sa zodpovedne pripraviť a nič nepodceniť. Dnešok mrzí a bolí, no potrebujeme sa pozerať dopredu."

Joeri de Kamps, stredopoliar Slovana: "Myslím si, že v prvom polčase bol Young Boys lepší než my, hral naozaj veľmi dobre. Nepremenili sme penaltu, ktorou sme sa mohli dostať do zápasu, mohli sme získať väčšiu sebadôveru. Aj za nepriaznivého stavu sme však stále verili a nevzdávali sme sa. Viac sme sa dostali do hry a vytvorili sme si aj nejaké šance. Škoda, že sme v závere nedokázali vyrovnať. Fyzicky to bol veľmi náročný zápas, najmä v prvom polčase, nie je ľahké behať niekedy aj 80 metrov hore-dole. Ale nechali sme tam maximum a neboli sme ďaleko minimálne od predĺženia. Je to škoda."

Lukáš Pauschek, obranca Slovana: "Výsledkovo nám to nevyšlo, rozdiel v skóre síce nie je nejaký zlý, ale nič nerieši, pretože sme nepostúpili. V prvom polčase sme sa príliš ľahko zbavovali lôpt, nedostali sme sa do hry, často sme behali bez lopty. Aj keď sme po prestávke hneď inkasovali, bol už druhý polčas o niečom inom. Škoda Jabovej strely, že sa neodrazila do brány, ale von do ihriska. Celkovo bol druhý polčas oveľa lepší, škoda, že sme aspoň nevyrovnali. Ukázali sme tímovosť, podobne ako doma, kde sme si však našu tvár a tímovosť držali po celý čas. Nemôže sa nám stať, že máme také výpadky ako v prvom polčase, keď sme sa nedostali do hry. Od začiatku musíme hrať to, čo chceme a čo vieme, a potom sa nemusíme baviť o nejakom šťastí, nešťastí či čomkoľvek inom."