Main Content

Slovan má istý postup do európskej skupiny: Trnava so Škrtelom môže vyhrať titul

streda, 21. júl 2021 13:15 | Autor: Filip Chudý

Slovan Bratislava a Martin Škrtel
Slovan Bratislava a Martin Škrtel | zdroj: TASR/Martin Baumann

Futbalové vzrušenie na Slovensku sa stupňuje na maximum, keďže pokračujú európske pohárové boje a štartuje Fortuna liga. Črtá sa mimoriadne zaujímavá sezóna.

Komentár Filipa Chudého

Futbaloví fanúšikovia na Slovensku sú aktuálne vo vytržení, keďže sme v pre nás najdôležitejšej fáze roka. Pohárová Európa by mala byť odmenou za výsledky z predchádzajúceho ročníka, hoci je to často akoby trest… Pozitívne je, že v hre sú stále všetci naši zástupcovia. Negatívom zas, že za tri (nezmyselné) prehry sme stratili do národného koeficientu už 0,750 bodu.

Keďže celkovo za päť rokov máme aktuálne na 31. mieste koeficient 12,250, ľahšie si predstavíte, aká veľká strata to za papierovo najľahšie predkolo je. Keby naše kluby vonkajšie zápasy zvládli, v tejto chvíli máme koeficient 13,000, sme na priebežnej 30. priečke s minimálnou stratou na 27. pozíciu. Tí, čo to nechcú kritizovať, alebo to prehliadajú, nech potom v budúcnosti neplačú pri vyslovovaní prázdnych fráz o tom, ako musíme zlepšiť koeficient. Teraz bola možnosť…

Samozrejme, stále máme ďalšie príležitosti, pričom zároveň aj jednu skvelú správu. Náš majster ŠK Slovan Bratislava má už teraz istú účasť v skupinovej fáze. Nie, nezbláznili sme sa, to sa zbláznila šťastena pri žrebe, ktorá v kombinácii s novým pohárovým systémom sadla na „belasých“. Tým totiž stačí vyradiť už len jedného súpera, pričom ak by aj vypadli s Young Boys Bern, ich najbližším priamym súperom o skupinu bude outsider outsiderov - Lincoln Red Imps z Gibraltáru.

Asi ste už pochopili, prečo píšeme o istote. Slovanisti sa tak už bez tlaku môžu pokúsiť o prestížnejšiu súťaž, ako je Konferenčná liga. Ideálna by bola Liga majstrov, hoci na ňu reálne nemajú. Európska liga je v kombinácii s prípadným ďalším obrovským šťastím pri žrebe reálnejšia. A hoci sa v športe neoplatí nič podceňovať, pričom Slovan každý rok v Európe dokazuje, že vie „prekvapiť“, ak nevyjde minimálne postup do KL, potom tréner Vladimír Weiss aj s celým kádrom si rovno môžu napísať výpoveď…

V každom prípade, nech to dopadne akokoľvek, bude to nahrávať súperom Bratislavčanov vo Fortuna lige. Slovan totiž bude mať na jeseň problémy, záleží už na ňom, či budú príjemné. Zvládnuť anglické týždne je pre naše kluby náročné. Je síce pravda, že skupinu KL môže hrať aj iný náš zástupca, ale bol by to menší zázrak. Prejsť totiž cez štyroch (troch) súperov, ktorí sú navyše papierovo ťažší ako v prípade protivníkov Slovana, je mimoriadne náročné.

A tak ligovísúperi môžu už potajme spriadať plány na to, aby nedovolili legionárskemu výberu v belasom obhájiť majstrovskú trofej. Papierovo by k tomu mala mať najbližšie Dunajská Streda, ktorá aj hovorí o titule, čo je dobre a chválime to. Lenže pri všetkej úcte, z DAC nevyžaruje fluidum šampióna. Oni môžu byť druhí, môžu byť bodovo blízko, ale keď príde na lámanie chleba, ťažko si predstaviť, že by dokázali urobiť rozhodujúci krok. Čo minulé sezóny potvrdzujú. Je to niečo podobné, ako keď ManC či PSG chcú vyhrať LM. Viete, že preto urobili veľa, ale zároveň je tu stále niekto s historickou visačkou šampióna.

Žilina ju má, lenže jej problémom je to, že nemá majstrovský káder. Tým v žiadnom prípade nehovoríme, že je slabý, práve naopak, je v ňom veľa kvality, lenže s výnimkou Jakuba Paura majú jej hráči všetko pred sebou a ťažké okamihy vo futbale ešte nezažili. Viď minulá sezóna. Stále hrali to svoje, prezentovali sa kvalitnými výkonmi, ale keď Trnava zapla motory, prehnala sa okolo nich ako rýchlik.

Keď si budeme vyškrtávaťz boja o titul ostatné mužstvá našej ligy, zostane už len FC Spartak Trnava. Dokonca si už teraz dovolíme napísať, že je to reálne jediný klub, ktorý môže Slovan pripraviť o post šampióna. Veď práve „červeno-čírni“ sú za ostatné štyri roky jediní, kto Slovan pripravil o trofeje (titul aj pohár), nikto iný!A tvrdenie o tom, že to môžu zopakovať, má viacero oporných bodov.

Trnavčania sa zo svojho najväčšieho rivala na trávniku nepokakajú, práve naopak, ešte zvýšia výkon. Zároveň sú jediným tímom v lige, ktorý má kostru postavenú na skúsených domácich hráčoch, odchovancoch. Aj preto tvoria skutočný tím, čo po príchode trnavského srdciara Michala Gašparíka ml. na lavičku jar ukázala. Nehovoriac o tom, že počas nej boli najlepší v lige a káder si udržali. Veľmi zaujímaví sú tiež ich legionári. Aj preto majú prakticky každý post zdvojený a na podmienky Fortuna ligy značnou hráčskou kvalitou.

Že to myslia aj majitelia klubu vážne, dokazuje to, že v minulých dňoch ohlásili najdrahší prestup v histórii Spartaka. Čiastku síce nezverejnili, ale hovorí sa, že Milan Ristovski prišiel za 300-tisíc eur. Nikto by nezaplatil toľko peňazí v čase pandémie, ak by nemal ambície. A v zákulisí sa už otvorené hovorí o veľkej prestupovej bombe, keďže prísť má aj Martin Škrtel. Už sa dokonca čviriká to tom, že zmluva je už podpísaná. Samozrejme, dokým to nie je oficiálne, nie je isté nič, ale ak to bude pravda, Trnava bude mať najlepšiu defenzívu v lige, pričom už teraz ju má kvalitnú. A hádam netreba pripomínať starú futbalovú pravdu o tom, ktorá formácia vyhráva tituly…

Samozrejme, v trnavskom kádri vidíme aj otázne miesta. Tie sa týkajú hlavne ofenzívnych postov. Dokážu 20-roční Cabral a Yusuf ťahať konštantne celú sezónu? Skôr očakávame výkyvy, preto by sa Trnavčanom zišiel minimálne ešte jeden rozdielový a zároveň ideálne skúsený ofenzívny hráč. Ak taký príde, majstrovský smer sa bude ťažko popierať.

To však neznamená, že Spartak Trnava bude automaticky tuho bojovať o titul, resp. že má minimálne druhé miesto isté. Ani náhodou! Úplne pokojne môže s tým istým kádrom skončiť v dolnej polovici tabuľky. Malý Rím je totiž najfutbalovejšie a zároveň z tohto hľadiska najšpecifickejšie mesto na Slovensku, kde ťažko niečo predpovedať. Nie tak dávno sa odohral ukážkový príklad. V roku 2012 hral do posledného kola o titul, kým v roku 2013 sa viac-menej s tým istým kádrom musel v poslednom kole zachraňovať.

My však verme, že nový ročník Fortuna ligy, ktorý štartuje v piatok, bude v boji o titul konečne dramatický. Pomôže to všetkým. A keby sa oň tuho ruvali hlavne Slovan s Trnavou, bola by to fantastická správa pre náš futbal.