Main Content

Peter Sagan podstúpil operáciu kolena. Olympiádu by mal stihnúť

pondelok, 12. júl 2021 20:26 | Autor: TASR

Peter Sagan
Peter Sagan | zdroj: TASR

Monaco 12. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan absolvoval po odstúpení z Tour de France úspešnú operáciu kolena. Trojnásobný majster sveta by sa mal už o 12 dní zúčastniť na pretekoch s hromadným štartom na olympijských hrách v Tokiu (24. júla).

Zatiaľ nie je známe, či zákrok ovplyvní jeho štart pod piatimi kruhmi. "Vedeli sme, že pôjde na takýto zákrok, no o tom, či to bude mať vplyv na jeho účasť v Tokiu zatiaľ nevieme. Musíme počkať na oficiálnu lekársku správu, ktorá by mala byť v utorok. Ja dúfam, že sa zúčastní, ak nie pôjde náhradník," uviedol pre TASR prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara.

Sagan si prvýkrát zranil koleno v 3. etape. Caleb Ewan v špurte zavadil o predné koleso iného cyklistu, spadol na zem a so sebou zobral aj Sagana. Neskôr si to isté koleno udrel o riadidlá a dostala sa doň infekcia. Preto pred 12. etapou oznámil, že na Tour končí.

"V prvom rade sa chcem poďakovať vedeniu Bora-Hansgrohe, lekárov tímu a špeciálne nášmu hlavnému lekárovi Christopherovi Edlerovi za ich podporu od môjho pádu v 3. etape. Po druhé som veľmi vďačný za všetky správy podpory, ktoré som dostal od mojich tímových kolegov, priateľov a fanúšikov z celého sveta. Veľmi si ich cením. V 3. etape som si udrel koleno o prevodník, ktorý mi zarezal do kože nad jabĺčkom a zanechal hlbokú ranu. Tú sme vyčistili ako to bolo najviac možné, aby sme zabránili infekcii kvôli nečistotám z oleja na reťazi. Po pár dňoch sa však vytvoril zápal v synoviálnej burze na vrchu jabĺčka a nanešťastie antibiotiká nezabránili infekcii. Jedinou možnosťou bolo skončiť na Tour de France a ísť na operáciu," uviedol Sagan na svojom facebookovom konte.

Operáciu absolvoval v Monaku: "Našťastie išlo iba o povrchovú infekciu a netýka sa kolenného kĺbu. Taktiež sa chcem poďakovať doktorom a zdravotníckemu personálu na klinike IM2S v Monaku za skvelú operáciu v tak krátkom čase. Momentálne sa cítim dobre a za pár dní budem opäť trénovať. Ak pôjde všetko dobre, budem čoskoro jazdiť na bicykli na ceste."

Na stránke Bory sa k zákroku vyjadril aj hlavný lekár tímu Christopher Edler: "Spravili sme všetko možné priamo na Tour, ale ani antibiotiká nezabránili infekcii. Jedinou možnosťou bolo skončiť na pretekoch a ísť na operáciu."

Sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže skončil na tohtoročnej Tour v etapách dvakrát piaty a raz ôsmy. V boji o zelený dres mal po 11. etape 123-bodovú stratu na lídra Marka Cavendisha. V celkovej klasifikácii mu patrilo priebežné 109. miesto.

Sagan sa predstavil na svojej desiatej Tour, predtým prestížne preteky nedokončil len v roku 2017, vtedy ho však vylúčili rozhodcovia po súboji v 4. etape s Cavendishom. Na Tour vyhral dokopy 12 etáp, naposledy piatu v roku 2019. Sagan by sa mal spolu s bratom Jurajom predstaviť v pretekoch s hromadným štartom na olympijských hrách v Tokiu.