Main Content

Lionel Messi je nesmrteľne nesmrteľný, inými slovami - spravodlivosť existuje (komentár)

pondelok, 12. júl 2021 10:05 | Autor: Jakub Vaverka

Lionel Messi a Angel Di Maria
Lionel Messi a Angel Di Maria | zdroj: TASR

V nedeľu ráno vyvrcholil juhoamerický kontinentálny turnaj Copa América, ktorý ovládla Argentína. Lionel Messi doviedol Albicelestes k prvej veľkej medzinárodnej trofeji. A to je niečo, čo bude rezonovať navždy.

Komentár Jakuba Vaverku

Lionel Messi, ktorý v kariére opakovane vyhral Ligu majstrov, La Ligu či Zlatú loptu a zlomil nespočetne veľa rekordov, bol už pred turnajom Copa América 2021 nesmrteľný a pre mnohých najlepším hráčom futbalovej histórie. Ale bola tu skupina ľudí, ktorí tvrdili, že kým nevyhrá veľký turnaj s Argentínou, nikdy sa nezaradí k velikánom ako Pelé, Cristiano Ronaldo alebo Diego Maradona. V roku 2008 síce vyhral olympijské hry, ale tie sú vo svete futbalu brané ako druhoradá udalosť. 

Argentína nepôsobila na Copa América tak suverénne ako Brazília. A nebola ani favoritom vo finále. Ak ste ale boj o trofej sledovali, môžete potvrdiť, že Albicelestes to jednoducho chceli viac ako domáci Kanárici. A predovšetkým Lionel Messi. Jeho hra je založená na individuálnej genialite, ale vo finále proti Brazílii sme ho mohli vidieť vyslovene drieť, ako dopredu, tak aj dozadu, išiel do osobných súbojov, nebál sa pritvrdiť. Triumfu podriadil úplne všetko.

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

A úspech sa dostavil. KONEČNE. Lionel Messi si prešiel obrovskými sklamaniami, či už po prehre v predĺžení na MS 2014 s Nemeckom v Brazílii alebo aj na Copa América, kde ho od vytúženého cieľa delili pokutové kopy, ktoré ostávajú lotériou. Tento rok Leo oslávil 34 rokov a jeho šance vyhrať veľkú repre trofej sa znižovali. Teraz je to už minulosť, Lionel Messi ako kapitán doviedol argentínsku reprezentáciu k titulu z Copa América a dovolím si konštatovať, že vidieť ho šťastného s trofejou muselo potešiť každého človeka, ktorý má úprimne rád futbal.

Ak bol La Pulga pred Copa América nesmrteľný, tak teraz je doslova nesmrteľne nesmrteľný. K tomu všetkému, čo v kariére dokázal, pridal aj prvenstvo pre Argentínu a vyvrátil staré-známe, že doma nikto nie je prorokom. Messi aj Argentína vystúpili zo svojho tieňa a šesťnásobný víťaz Zlatej lopty dokázal, že keď niekto vytrvalo a trpezlivo ide za svojím cieľom, tak sa úspech jednoducho dostaví. Treba vytrvať, pretože cesta na vrchol je tŕnistá a neraz to vyzerá, že ďalšia príležitosť už nepríde. Nie je to však tak, treba z plných síl bojovať až do samotného konca. 

A to presne Lionel Messi urobil.