Main Content

VIDEO: TdF: Famózny Cavendish vyrovnal rekord legendárneho Eddyho Merckxa! + HLASY

piatok, 9. júl 2021 19:40 | Autor: TASR

Mark Cavendish
Mark Cavendish | zdroj: TASR

Carcassonne 9. júla (TASR) - Britský cyklista Mark Cavendish vyrovnal rekord legendárneho Belgičana Eddyho Merckxa. Jazdec stajne Deceuninck–QuickStep vyhral piatkovú 13. etapu Tour de France a pripísal si tak 34. triumf na slávnom podujatí.

Tridsaťšesťročný Cavendish sa opäť presadil v hromadnom dojazde a pripísal si štvrtý triumf na tohtoročnej Tour, na ktorej bude mať ešte ďalšie šance osamostatniť sa na čele historickej tabuľky.

V piatkovej etape dlhej 219,9 km z Nimes do Carcassonne finišoval na druhom mieste Cavendishov tímový kolega Michael Mörköv z Dánska a tretí skončil Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix). Žltý dres pre lídra celkového poradia si udržal Slovinec Tadej Pogačar. Jazdec stajne UAE-Team Emirates má náskok 5:18 min pred druhým Rigobertom Uranom z Kolumbie (EF Education - Nippo). Cavendish si vďaka triumfu upevnil pozíciu na čele bodovacej súťaže, druhý Austrálčan Michale Matthews (BikeExchange) na neho stráca už 101 bodov.

"Nad tým rekordom ani nedokážem premýšľať. Po 220 km som úplne mŕtvy, teplo, vietor a také finále. Musel som si siahnuť na dno síl. Je to akoby som vyhral moju prvú etapu. Vyhrať na Tour, o tom som sníval ako dieťa a snívam o tom stále. Tvrdol som na tom pracoval," povedal Cavendish.

V piatok čakalo na pelotón iba jedno kategorizované stúpanie v úvode etapy a po ňom ešte pár menších kopcov, očakával sa však hromadný dojazd a súboj najlepších šprintérov. Záverečné kilometre v Carcassonne mali technický charakter a hrozili pády, organizátori preto predĺžili ochrannú zónu z troch na 4,5 km pred Cieľom.

Od začiatku etapy sa išlo vo vysokom tempe a únik sa vytvoril až takmer po 30 km, keď sa na čele osamostatnili Omer Goldstein (Israel Start–Up Nation), Pierre Latour (TotalEnergies) a Sean Bennett (Qhubeka). Pelotón, v ktorom pracovali najmä pretekári QuickStepu a Alpecinu si však situáciu strážili a tak sa náskok trojice vyšplhal najviac na štyri minúty. Rýchlostnú prémiu vyhral Goldstein, z pelotónu bol najrýchlejší Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious). Z vedúcej skupiny postupne odpadol Bennett a náskok zostávajúcej dvojice bol 65 km pred páskou už len niečo vyše minúty.

Následne prišlo v pelotóne k veľkému pádu a na zemi skončilo okolo 20 pretekárov. Najhoršie dopadol Simon Yates (BikeExchange), ktorý z pretekov odstúpil. Únik Latoura s Goldsteinom sa skončil približne 50 km pred cieľom. Po nich to vyskúšal sám ešte Quentin Pacher (B&B Hotels p/b KTM), ale jeho pokus bol skôr propagačný a všetko smerovalo k hromadnému dojazdu. Jazdci QuickStepu v ňom na chvíľu stratili pozíciu, no rýchlo sa vrátili na čelo a Cavendish v špurte ukázal, že na tohtoročnej Tour nemá konkurenciu.

V sobotu je na programe kopcovitá etapa z Carcassonne do Quillanu dlhá 183,7 km s piatimi stúpaniami 2. a 3. kategórie.

výsledky 13. etapy (Nimes - Carcassonne, 219,9 km):

1. Mark Cavendish (V.Brit./Deceuninck-QuickStep) 5:04:29 h, 2. Michael Mörköv (Dán./Deceuninck-QuickStep), 3. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix), 4. Ivan Garcia Cortina (Šp./Movistar), 5. Danny van Poppel (Hol./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), 6. Alex Aranburu (Šp./Astana-Premier Tech), 7. Christophe Laporte (Fr./Cofidis), 8. André Greipel (Nem./Israel Start-up Nation), 9. Magnus Cort (Dán./EF Education-Nippo), 10. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všetci rovnaký čas

celkové poradie:

1. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 52:27:12 h, 2. Rigoberto Uran (Kol./EF Education-Nippo) +5:18, 3. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +5:32, 4. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +5:33, 5. Ben O'Connor (Aus./AG2R Citroën) +5:58 min, 6. Wilco Kelderman (Hol./Bora-Hansgrohe) +6:16, 7. Alexej Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) +6:30, 8. Enric Mas (Šp./Movistar) +7:11, 9. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +9:29, 10. Pello Bilbao (Šp./Bahrain-Victorious) +10:28

bodovacia súťaž:

1. Mark Cavendish (V.Brit./Deceuninck-QuickStep) 279 b, 2. Michale Matthews (Aus./BikeExchange) 178, 3. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix) 171

vrchárska súťaž:

1. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic) 50 b, 2. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 43, 3. Michael Woods (Kan./Israel Start-Up Nation) 42