Main Content

Vo finále Wimbledonu Bartyová a česká teniska Plišková

štvrtok, 8. júl 2021 21:08 | Autor: TASR

Karolína Plíšková
Karolína Plíšková | zdroj: TASR

Londýn 8. júla (TASR) - Česká tenistka Karolína Plíšková postúpila do finále grandslamového turnaja vo Wimbledone. Osmička podujatia si v semifinále poradila s druhou nasadenou Bieloruskou Arinou Sobolenkovou 5:7, 6:4, 6:4. V sobotnom finále sa stretne s Austrálčankou Ashleigh Bartyovou.

Sobolenková odštartovala zápas čistou hrou v prvom geme, no vlastné podanie si udržala aj Plíšková. Až do stavu 5:5 si hráčky postrážili body pri vlastnom servise, hoci najmä Plíšková si viackrát vypracovala brejkbaly. Za stavu 5:5 mala Plíšková tri brejkbaly, ale skóre 40:0 nezúročila a za stavu 40:40 Bieloruske pomohlo aj jastrabie oko. Napokon zvýšila na 6:5 a na zisk prvého setu premenila už prvý brejkbal v 12. geme za stavu 30:40. Plíšková nezúročila v prvom sete až 8 brejkbalov, Sobolenkovej jediný bol zároveň setbalom a využila ho vďaka dvojchybe českej tenistky.

Plíšková zlomila Sobolenkovej servis za stavu 2:2. Následne sa čistou hrou v 6. geme dostala do vedenia 4:2 a neskôr aj 5:3. Sobolenková síce pri svojom podaní znížila na 4:5, no servis si aj napriek priebežnému skóre 0:30 v 10. geme napokon postrážila aj Plíšková a vyrovnala na 1:1.

Plíšková začala tretie dejstvo brejkom, vďaka ktorému sa po následnej čistej hre dostala do vedenia 2:0. Podobne suverénny gem následne predviedla aj Sobolenková - 2:1. Obe následne predviedli viacero atraktívnych výmien a pri obojstranne úspešných servisoch sa Plíšková priblížila víťazstvu za stavu 5:3. Sobolenkovú však opäť podržalo podanie, vďaka dvom esám a čistej hre upravila na 4:5, no na obrat už nedosiahla.

"Som vo finále Wimbledonu, znie to skvele. V minulosti som neprešla ďalej než cez štvrtý zápas. Po prvom sete som bola frustrovaná. Bolo jasné, že moja súperka bude hrať dobrý tenis a to sa aj potvrdilo. Som však šťastná, že som našla cestu ako vyhrať tento zápas," povedala Plíšková.

Pre Plíškovú aj Bartyovú pôjde o prvé wimbledonské finále. Austrálčanka si v pozícii jednotky turnaja poradila so šampiónkou z roku 2018 Angelique Kerberovou z Nemecka za 86 minút 6:3, 7:6 (3).

Svetová jednotka začala duel na podaní a už v úvodnej hre čelila dvom brejkbalom, oba však dokázala odvrátiť. Vzápätí si sama vypracovala brejkbal a hneď prvú príležitosť zužitkovala, keď vystihla smer súperkinho smeču a výmenu ukončila brilantným forhendovým víťazným úderom. Nemka musela odvracať brejkbal aj pri nasledujúcom servise, tentoraz to zvládla a na svoje konto si pripísala prvý gem. Bartyová sa v piatej hre dostala zo stavu 0:30, takisto v deviatej, kde mala Kerberová aj brejkbal, no Austrálčanku v rozhodujúcich chvíľach podržalo podanie a set zakončila esom.

V druhom dejstve sa Kerberovej podarilo diktovať dlhšie výmeny a výsledkom boli až tri brejkbalové možnosti. Bartyová síce prvé dve vymazala, no pri tretej poslala forhend mimo kurtu. Nemka ukázala väčšiu istotu aj na servise, brejk potvrdila čistou hrou a rýchlo sa ujala vedenia 3:0. V piatom geme sebavedome odvrátila dva brejkbaly a zavŕšila ho ďalším víťazným forhendom. V deviatej hre podávala na víťazstvo v sete, bleskovo však čelila stavu 0:40 a súperka ju brejkla pri prvej šanci krížnym víťazným úderom. Bartyová ďalšou čistou hrou vyrovnala na 5:5 a set dospel do tajbrejku. Austrálčanka ho odštartovala ziskom minibrejku a viedla už 6:0, Nemka zabránila prvým trom mečbalom, ale štvrtý už Bartyová premenila.

Dvadsaťpäťročná Bartyová naďalej živí šancu na zisk druhého grandslamového titulu, na konte má titul z Roland Garros 2019. O osem rokov staršia Kerberová pred Wimbledonom 2018 triumfovala v roku 2016 na Australian Open aj US Open. "Je to neskutočné. Angelique má prinútila predviesť môj najlepší tenis. Myslím si, že to bol jeden z najlepších zápasov, aké som odohrala. Som pyšná na seba aj na môj tím a stále si môžem plniť môj veľký sen," povedala Austrálčanka v prvom pozápasovom rozhovore na kurte.

ženy - dvojhra - semifinále:

Ashleigh Bartyová (Aus.-1) - Angelique Kerberová (Nem.-25) 6:3, 7:6 (3)

Karolína Plíšková (ČR-8) - Arina Sobolenková (Biel.-2) 5:7, 6:4, 6:4=