Main Content

VIDEO: Tampa je krok od obhajoby Stanley Cupu, Tatar opäť nedostal šancu + HLASY

sobota, 3. júl 2021 11:05 | Autor: TASR

Hokejisti Tampa Bay Lightning
Hokejisti Tampa Bay Lightning | zdroj: TASR

New York 3. júla (TASR) - Hokejistov Tampy Bay Lightning delí už iba jedno víťazstvo od zisku Stanleyho pohára. Obhajca trofeje triumfoval v noci na sobotu v treťom dueli finále play off NHL na ľade Montrealu Canadiens 6:3 a v sérii vedie 3:0 na zápasy. Slovenský obranca Erik Černák prispel k víťazstvu "bleskov" asistenciou. Jeho krajan Tomáš Tatar opäť chýbal v zostave Canadiens.

Tampa si opäť poradila aj bez útočníka Alexa Killorna, ktorý pre nešpecifikované zranenie vynechal druhý zápas za sebou. K výhre jej pomohol Tyler Johnson dvomi gólmi, vrátane víťazného, Nikita Kučerov a Victor Hedman zaznamenali zhodne po góle a asistencii a Ondřej Palát dvakrát asistoval. Brankár Andrej Vasilevskij predviedol 32 úspešných zásahov. "Poznáme ten pocit, keď sme vyhrali Stanleyho poháraa chceme to zažiť znova. Sme veľmi blízko, ale uvedomujeme si, že to ešte bude ťažké a musíme vyhrať ešte jeden zápas," povedal autor dvoch gólov Johnson podľa nhl.com. Černák si okrem asistencie pripísal aj jeden plusový bod, počas 23:06 minút na ľade rozdal štyri bodyčeky. Slovenský obranca nazbieral v 19 zápasoch tohtoročnej vyraďovačky 10 bodov za gól a 9 asistencií, vo finále má v troch dueloch bilanciu 1+1. Skóre zápasu otvoril český obranca Lightning Jan Rutta a stal sa prvým hokejistom v histórii NHL, ktorý skóroval v júli. Tampa môže spečatiť zisk titulu už v noci na utorok, keď je v montrealskom Bell Centre na programe štvrtý zápas série.

Na striedačku Montrealu sa vrátil tréner Dominique Ducharme, ktorý mal 18. júna pozitívny test na COVID-19 a v šiestich zápasoch koučoval tím asistent Luke Richardson. "Volili sme zlé riešenie niektorých situácií. Za každú chybu sme platili," povedal tréner Canadiens. Montrealské médiá pred zápasom špekulovali, že po dvoch prehrách v Tampe by sa mohol do zostavy vrátiť Tatar. Ducharme s ním údajne mal dlhšiu konverzáciu, ale napokon žiadne zmeny v zostave nespravil. Po ďalšej prehre je šanca, že slovenský krídelník napokon do finálovej série zasiahne.

Montreal stojí nad priepasťou, čo potvrdzujú aj historické štatistiky. Tímy, ktoré pri systéme na štyri víťazstvá viedli vo finále Stanley Cupu 3:0 na zápasy, majú bilanciu 26-1. Z 0:3 otočili finálovú sériu len hokejisti Toronta Maple Leafs, podarilo sa im to v roku 1942 proti Detroitu Red Wings. "Už nemôžeme ani raz zaváhať. Viackrát sme počas sezóny odolali nepriazni osudu. Stojíme chrbtom k stene, ale musíme to ešte skúsiť a dostať zo seba maximum," povedal brankár Canadiens Carey Price, ktorý mal 24 úspešných zákrokov. "Musím byť ešte lepší. Zatiaľ to nestačilo," dodal. O góly Montrealu sa postarali Phillip Danault, Nick Suzuki a Corey Perry.

Montreal hostil prvé finále play off od 9. júna 1993. Canadiens vtedy získali svoj rekordný 24. majstrovský pohár, keď zdolali Los Angeles Kings s Waynom Gretzkým 4:2 na zápasy. Návrat finále sledovalo v Bell Centre len 3500 divákov, pretože úrady v štáte Quebec nepovolili klubu žiadosť o aspoň naplnenie polovice hľadiska (10.500). Celý Montreal však žil finálovým zápasom a davy fanúšikov sledovali duel na veľkoplošných obrazovkách. "Neviem pochopiť toto rozhodnutie. V hale bolo 3500 divákov, v meste sa ich tlačilo možno 25.000 rameno na ramene. Nedáva to logiku," kritizoval Ducharme podľa tsn.ca.

finále play off NHL

tretí zápas /na štyri víťazstvá/:

MONTREAL CANADIENS - TAMPA BAY LIGHTNING 3:6 (1:2, 1:2, 1:2)
Góly: 12. Danault (Weber), 39. Suzuki (Petry, Caufield), 56. Perry (Gallagher, Chiarot) - 2. Rutta (Palát, Hedman), 4. Hedman (Kučerov, Cirelli), 22. Kučerov (Palát, ČERNÁK), 24. Johnson (Joseph, Savard), 56. Johnson, 57. Coleman (Goodrow). Rozhodovali: Dwyer, Charron – Cherrey, Murchison, vylúčení: 1:1 na 2 min, presilovky 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 35:30, 3500 divákov.

Montreal: Price - Weber, Chiarot, Petry, Edmundson, Merrill, Gustafsson - Gallagher, Danault, Lehkonen - Caufield, Suzuki, Toffoli - Anderson, Kotkaniemi, Byron - Perry, Staal, Armia. Tréner: D. Ducharme.

Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, ČERNÁK, McDonagh, Savard, Sergačov - Kučerov, Point, Palát - Stamkos, Cirelli, Johnson - Coleman, Gourde, Goodrow - Joseph, Colton, Maroon. Tréner: J. Cooper.

/stav série: 0:3/

Tampa udrela dvakrát hneď v úvode vďaka obrancom. Na konci druhej minúty viedli "blesky" po góle Ruttu, ktorého strela švihom od modrej zaplachtila nad ramenom Pricea. Brankár Canadiens mal zakrytý výhľad a puk zbadal až v sieti. V 4. minúte schladil divákov v Bell Centre švédsky obranca Hedman, keď potrestal vylúčenie Erica Staala. Ducharme si vzal oddychový čas, ale krátko po ňom mohli domáci opäť inkasovať, no zo závaru pred Priceom napokon hostia neskórovali. Montreal prvýkrát pohrozil v 8. minúte, strela Calea Caufielda zazvonila na pravej žrdi Vasilevského bránky. O štyri minúty neskôr sa však Canadiens dočkali. Danault vyviezol puk po ľavom krídle a strelou k bližšej žrdi znížil na 1:2. "Mali sme skvelý štart, ale potom sme trochu poľavili a oni prebrali iniciatívu. V druhej tretine sme však znova pridali a dostali to pod kontrolu," povedal Hedman. Úvod druhej časti mal podobný priebeh ako v prvej, Tampa dvakrát udrala a vypracovala si trojgólové vedenie. V 22. minúte domáci zle striedali, čo fantasticky využil Černák, keď z obranného pásma poslal kolmicu na Paláta a ten vyzval do gólového zakončenia najproduktívnejšieho hráča play off Kučerova. O necelé dve minúty udrel Johnson. Nádej dal Canadiens dve minúty pred koncom Nick Suzuki, keď strelou po ľade z pravej strany znížil na 2:4. Montreal márne dobýjal bránku hostí, navyše po hrúbke Erika Gustafssona zvýšil na 5:2 v 56. minúte opäť Johnson. Montreal ešte zabojoval a skúsil to bez brankára. Perry milimetrovou strelou pár sekúnd po piatom zásahu "bleskov" znížil a o pár sekúnd neskôr po úniku pohrozil Ben Chiarot. Záverečné slovo však mali hostia, skóre do prázdnej bránky uzavrel Blake Coleman. "Veľmi skoro sme padli do jamy a proti takému silnému tímu je ťažké sa z nej vyhrabať," povedal kapitán Montrealu Shea Weber.

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa) 23:06 0 1 1 +1 1 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/