Main Content

V utorok veľký šláger Anglicko - Nemecko. Albion verí v prelomenie kliatby (ohlasy z kabín)

pondelok, 28. jún 2021 10:46 | Autor: TASR

Anglickí futbalisti
Anglickí futbalisti | zdroj: TASR

Londýn 28. júna (TASR) - Anglickí futbalisti môžu vstúpiť do histórie, v ceste im však stojí náročný súper. Myslí si to tréner "Albiónu" Gareth Southgate pred utorkovým osemfinálovým súbojom s Nemeckom. Jeho zverenci majú domácu výhodu, keď privítajú svojho rivala vo Wembley pred 45.000 divákmi.

Svojho súpera vo vyraďovacej fáze veľkého turnaja nezdolali od finále MS 1966. Aj vtedy však hrali na svoje pôde. Utorkový zápas s výkopom o 18.00 SELČ povedú holandskí arbitri na čele s Dannym Makkeliem, ktorému budú pomáhať Hessel Steegstra a Jan de Vries.

Angličania sa s Nemcami od finále MS 1966 stretli vo vyraďovačke štyrikrát. Predchádzajúcu konfrontáciu na MS 2010 poznačila chyba rozhodcov, ktorí si nevšimli, že lopta po strele Franka Lamparda prešla za bránkovú čiaru celým objemom. Nemci napokon triumfovali 4:1. Southgate priznal, že motiváciu čerpajú aj z minulosti. Hoci Nemecko nie je v bývalej forme, tréner domácich upozorňuje na mimoriadnu kvalitu súpera. "Tento zápas by si zaslúžil pokročilejšiu fázu ako osemfinále, ale to sa dá povedať aj o dueli Belgicka s Portugalskom. Čaká nás veľmi ťažký zápas. Počúvate o Nemcoch toto a tamto, ale pozrite sa na súpisku. Sú tam štyria majstri sveta a asi šesť víťazov Ligy majstrov, takže majú obrovské skúsenosti. Neboja sa prísť do Wembley a my musíme byť perfektne pripravení po fyzickej, psychickej aj taktickej stránke," povedal podľa BBC Southgate.

Bývalý krajný obranca má v pamäti nešťastnú prehru na EURO 1996, na ktorom Angličania prehrali v semifinále po jedenástkovom rozstrele. A práve Southgate nepremenil v šiestej sérii svoj pokus a rozhodol o postupe Nemecka: "Vždy trénujeme aj penalty. Bolo to tak na MS aj v Lige národov. A už sme dva rozstrely zvládli, takže sme po tejto stránke pripravení."

K dispozícii budú už aj Mason Mount a Ben Chilwell, ktorí vynechali duel s Českom po tom, ako boli v blízkom kontakte so Škótom Billym Gilmouroum. Ten mal krátko po vzájomnom zápase pozitívny test na koronavírus. Southgate však nevedel povedať, či niektorý z nich zasiahne do zápasu: "Mohli trénovať iba obmedzene, takže nemohli nacvičovať niektoré situácie s celým tímom, to ich trochu limituje. No dôležitá je aj psychologická stránka, nemohli byť so spoluhráčmi, takže aj to môže zavážiť. Uvidíme, ako na tom budú."

Nemci stále túžia po rehabilitácii za spackaný svetový šampionát pred troma rokmi. V Lige národov im to nevyšlo a ani v skupinovej fáze ME nepresvedčili. Postup si vybojovali až v 84. minúte záverečného duelu s Maďarskom, keď na 2:2 vyrovnal Leon Goretzka. Už pred samotným zápasom sa však museli vyrovnať s problémami. Organizátori im zakázali posledný tréning vo Wembley, keďže v Londýne pršalo a zavládli obavy o kvalitu trávnika, ktorý ešte čaká semifinále i finále turnaja. "Nepustili nás tam. Tréner mužstva by privítal tréning priamo na štadióne, ale UEFA to zatrhla. Je to škoda, pretože ide o špeciálny turnaj a špeciálny štadión," tlmočil nemeckého trénera Joachima Löwa hovorca zväzu DFB Jens Grittner.

V tíme Nemecka je niekoľko hráčov s extra motiváciou. Serge Gnabry v minulosti pôsobil vo West Bromwich Albion či londýnskom Arsenale, ale vo Wembley sa predstaví po prvý raz: "Ešte som tam nehral, veľmi sa na to teším. Angličania majú dobrý tím a máme pred nimi rešpekt. Chceme však podať výkon ako proti Portugalsku a prekvapiť ich."

Aj pre Kaia Havertza bude mať zápas čosi navyše, útočník Chelsea má v tíme Anglicka niekoľko spoluhráčov: "Nepíšeme si denne, ale samozrejme, bude to pikantné."

Tréner Löw bude mať k dispozícii aj Thomasa Müllera. Útočník Bayernu Mníchov mal zdravotné problémy, no podľa vlastných slov je na sto percent pripravený: "Ak by som nebol fit, ani netrénujem. Mám síce drobný problém s kolenom, ale som dostatočne skúsený, aby som si s tým poradil."

osemfinále

ANGLICKO - NEMECKO /utorok o 18.00 h vo Wembley v Londýne/

rozhodcovia: Danny Makkelie - Hessel Steegstra, Jan de Vries (všetci Hol.)

predpokladané zostavy:

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Rice, Phillips - Foden, Grealish, Sterling - Kane

Nemecko: Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Kroos, Goretzka, Gosens - Havertz, Müller - Gnabry