Main Content

Česko sa pokúsi v nedeľu šokovať Oranjes. Holanďania prešli skupinou bez straty bodu

piatok, 25. jún 2021 18:53 | Autor: TASR

Českí futbalisti
Českí futbalisti | zdroj: TASR

Budapešť 25. júna (TASR) - Futbalisti Holandska potvrdili na ME 2020 pozíciu favorita a základnou C-skupinou prešli bez straty bodu. Ich osemfináloví súperi z Česka však nebudú mať čo stratiť a môžu sa oprieť o streleckú formu Patrika Schicka, ktorý strelil na šampionáte už tri góly. Duel má výkop v nedeľu o 18.00 SELČ v Budapešti.

Obe reprezentácie sa na európskom šampionáte stretnú tretíkrát. Premiérovo na seba narazili v roku 2000 v Amsterdame a jediný gól dal z pokutového kopu dnešný tréner "oranjes" Frank de Boer. Ešte pamätnejší duel odohrali obe mužstvá o štyri roky neskôr, keď Česi dokázali otočiť v portugalskom Aveire z 0:2 na 3:2. Víťazný gól strelil v 88. minúte Vladimír Šmicer.

Na prebiehajúcom šampionáte si Holanďania poradili v skupine s Ukrajinou 3:2, Rakúskom 2:0 a Severným Macedónskom 3:0. Českého súpera zverenci Franka de Boera podceniť nemienia. "Náš súper ukázal v zápasoch skupinovej fázy, čo dokáže. Budeme musieť tvrdo pracovať, aby sme ho zdolali a predviesť špičkový výkon. Na štart vyraďovacej fázy sa však tešíme," povedal podľa holandského serveru bd.nl kouč Holanďanov.

Česi si zdvihli renomé po presvedčivom víťazstve nad Škótskom 2:0 a remíze s Chorvátskom 1:1. Následne prehrali s favorizovaným Anglickom po tuhom boji 0:1 a z D-skupiny postúpili z tretieho miesta. V maďarskej metropole však môžu využiť aj podporu hľadiska. "Bude to ťažký zápas. V Budapešti nás pravdepodobne čaká zaplnený štadión. Holanďania majú mimoriadnu kvalitu, predovšetkým v útoku. Hrali na šampionáte skvele, budeme si musieť na nich dávať pozor," prízvukoval český obranca Pavel Kadeřábek.

Víťazi zápasu nastúpia proti úspešnejšiemu zo zápasu Wales - Dánsko. Štvrťfinálový duel sa bude hrať 3. júla v Baku.

osemfinále:

HOLANDSKO - ČESKO /nedeľa o 18.00 SELČ, Puskásova Aréna, Budapešť/

Rozhodcovia: Sergej Karasiov - Igor Demeško, Maxim Gavrillin (všetci Rus.)

predpokladané zostavy:

Holandsko: Stekelenburg - Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind, Van Aanholt - De Roon, Wijnaldum, F. de Jong - Weghorst, Depay

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Kadeřábek - Souček, Holeš - Masopust, Darida, Jankto - Schick