Main Content

Tóth mieri do Tokia na dve rozlúčky: "Už cítim šteklenie"

streda, 16. jún 2021 14:29 | Autor: TASR

Matej Tóth
Matej Tóth | zdroj: TASR

Štrba 16. júna (TASR) - Obhajoba zlatej medaily, ale i rozlúčky s vlastnou kariérou aj disciplínou. K týmto métam mieri slovenský chodec Matej Tóth, ktorý je v plnej príprave na OH 2020 v Tokiu (23. júla 2021 - 8. augusta 2021). "Je to zvláštne, lebo veľa vecí už zažívam naposledy," priznal.

Pre 38-ročného Tótha bude Tokio štvrtá olympiáda v kariére. Na predošlej v brazílskom Riu de Janeiro triumfoval v chôdzi na 50 km a ani v Japonsku nechce podliezať latku. Na motivácii mu pridáva aj fakt, že v Tokiu, resp. Sappore absolvuje rozlúčku s kariérou. "Do olympiády ostáva už iba niekoľko týždňov a už prichádza typické ´šteklenie´. Tentoraz je to špeciálne o to viac, že skoro všetko zažívam naposledy - či už je to sústredenie na Štrbskom plese, alebo aj ďalšie veci. Aj to ma posúva a motivuje k tomu, aby som dal do toho všetko a aby som si o tých osem týždňov mohol povedať, že som dal do toho sto percent," povedal Tóth.

Súčasťou jeho prípravy je opäť sústredenie na Štrbskom plese. "Forma ešte zďaleka nie je taká, aká bude potrebná v Sappore. Sme na začiatku najtvrdšej časti prípravy. Moje telo reaguje presne tak, ako som očakával. Začiatky boli veľmi náročné, trpelo, ale každým dňom a týždňom cítim, že forma rastie a tréningy sa skvalitňujú a zrýchľujú."

Po dvoch týždňoch na Štrbskom Plese sa krátko zdrží doma a následne zamieri na tri týždne do talianskeho Livigna: "Od roku 2014 je to už môj osvedčený model prípravy. Budú to tri týždne tej najdôležitejšej práce. Tam budem vedieť, ako som pripravený na olympiádu. Budú to špeciálne olympijské hry pre mňa osobne, ale vlastne aj pre všetkých. Vieme, že vzhľadom na obmedzenia nebudú úplne plnohodnotné. Pre mňa však budú veľmi emotívne. Chcem si ich užiť a priniesť radosť na Slovensko."

Športovci sa na OH musia vyrovnať aj s nariadením, ktoré im dovolí byť v olympijskej dedine maximálne päť dní a najneskôr 48 hodín po svojej súťaži ju musia opustiť. "Vyriešili sme to tzv. predolympijským kempom, ktorý organizuje Slovenský atletický zväz v Tokiu. Po prílete ostaneme päť dní v Tokiu, následne zamierime do Sappora. Domov odletíme na druhý deň po 50-tke. Testovanie bude takmer denné, navyše bude veľmi obmedzený náš pohyb. Môžeme byť iba na hoteli, keďže budeme v Sappore, v ktorom nebude olympijská dedina," prezradil Tóth.

Počas športovej kariéry precestoval prakticky celý svet a v pandémiou ovplyvnenom Tokiu zužitkuje skúsenosti z Pekingu. V hlavnom meste Číny absolvoval v roku 2008 svoju prvú olympiádu a v roku 2015 tam na MS získal zlato na 50-kilometrovej trati. "V Tokiu zopakujeme viaceré veci, ktoré sme spravili v Pekingu. Aj tam sme boli dva týždne pred štartom a máme odskúšané, že by to malo stačiť. Za ten čas by sme už mali byť adaptovaní na prostredie aj časový posun. Bude to náročnejšie psychicky. V Riu aj predtým sme absolvovali pár dní na aklimatizáciu, čas sme trávili prechádzkami, vytesnili sme to z hlavy, že máme vrcholné podujatie. V Japonsku nič také nebude, ale netreba to nafukovať, sme profesionáli. Budeme rešpektovať všetky opatrenia, aby sme minimalizovali riziko nákazy," pripomenul Tóth.

Tokio bude rozlúčka nielen s jeho kariérou, ale aj so samotnou disciplínou. Medzinárodný olympijský výbor vyradil chôdzu na 50 km z programu OH 2024 v Paríži. V programe s určitosťou ostane 20-kilometrová trať a v riešení sú aj spoločné preteky mužov a žien. "Podčiarkuje to výnimočnosť nadchádzajúcej olympiády v Tokiu. Bude mi ľúto, že to bude poslednýkrát aj pre túto disciplínu. Bolo by totiž určite zaujímavé v budúcnosti sledovať, ako sa budú vyvíjať výkony a časy v tejto disciplíne. Verím však, že ďalšie generácie chodcov si nájdu svoje disciplíny. Verím, že či to už bude 20-tka, 35-ka alebo miešaná súťaž tímov, tak bude chôdza naďalej patriť medzi zaujímavé vytrvalostné disciplíny," povedal Matej Tóth.