Main Content

Jedna lastovička leto nerobí, ale... (komentár)

utorok, 15. jún 2021 08:48 | Autor: Jakub Vaverka

Milan Škriniar
Milan Škriniar | zdroj: TASR

Slovensko má za sebou premiéru na EURO 2020. Na našu veľkú radosť, víťaznú. Zverenci Štefana Tarkoviča pozitívne prekvapili, v Petrohrade porazili Poľsko 2-1 a urobili veľký krok smerom k postupu do osemfinále.

Komentár Jakuba Vaverku

Nie je dôvod mať na očiach ružové okuliare. Výkonnostne to nebola zo strany slovenských futbalistov veľká sláva, pričom na hre nášho výberu bolo cítiť nervozitu a v momentoch nerozhodnosť. Bezradnosť nie, pretože duel sa vyvíjal v slovenský prospech, ale predovšetkým po vylúčení Krychowiaka to niekoľko minút vyzeralo, že Slováci nevedia, čo idú hrať, či idú brániť alebo útočiť.

Ale, ružové okuliare nemá na očiach nik. Všetci zainteresovaní si uvedomujú, v akej pozícii Slovensko na EURO 2020 pricestovalo. Možno až prílišná kritika na plecia nášho výberu spôsobila, že pred úvodným duelom proti Poľsku sa hovorilo skôr o tom, či vôbec dáme gól a nie, či budeme bodovať. Nebudeme si klamať, remízu by pred úvodným hvizdom brali zrejme všetci.

Slovenskí futbalisti
Slovenskí futbalisti | zdroj: TASR

Tarkovičovci ale majú body tri. A môžeme konštatovať, že zaslúžene. Slovensko predviedlo vyspelý výkon, ktorý síce mal chybičky, ktoré spomíname vyššie, ale keď si pozrieme úvodné vystúpenia prakticky všetkých výberov, málokto môže byť úplne spokojný s tým, čo predviedol. Čo je ale podstatné, hrá sa na góly a body, nie na krásu. Slováci ich získali tri a sú v reálnej hre o postup.

Do osemfinále postupujú priami prví dvaja z tabuľky, ktorých doplnia najlepší štyria z tretích miest. A mať na konte po jednom zápase 3 body je výborným predpokladom. Ako hovorí samotný titulok, jedna lastovička leto nerobí. Ale aby leto začalo, tá povestná prvá lastovička prísť musí. Proti Poľsku prišla. Viacero našich chlapcov predviedlo nadpriemerné výkony.

Hamšík dokázal, že je líder, Dúbravka, že je pokojný aj vo vypätých záveroch duelov, Škriniar zas, že je svetovým futbalistom. Veľmi potešili aj Róbert Mak, Ondrej Duda či Jakub Hromada.Takto by sme mohli pokračovať. Slováci vystúpili zo svojho tieňa a dokázali, že futbal hrať vedia. Teraz na to treba nadviazať.