Main Content

Prvý zápas Euro už v piatok večer. Taliani sú proti Turecku favoritom (OHLASY)

štvrtok, 10. jún 2021 11:32 | Autor: TASR

Talianski futbalisti
Talianski futbalisti | zdroj: TASR

Rím 10. júna (TASR) - Futbalisti Talianska a Turecka obstarajú v piatok otvárací zápas majstrovstiev Európy, ktoré sa uskutočnia netradične v jedenástich mestách naprieč kontinentom. Olympijský štadión v Ríme bude môcť byť v čase pandemickej krízy zaplnený na 25 percent kapacity, do hľadiska pustia približne 16.000 fanúšikov. Duel A-skupiny má výkop o 21.00 h, povedú ho holandskí arbitri na čele s hlavným Dannym Makkeliem. Ďalšími účastníkmi A-skupiny sú Wales a Švajčiarsko.

Taliani sú v ouvertúre EURO 2020 v pozícii favorita. Okrem domáceho prostredia hovorí v ich prospech doterajšia vzájomná bilancia s Tureckom (sedem víťazstiev a tri remízy v 10 stretnutiach) i parádna šnúra 27 zápasov bez prehry. Zverenci Roberta Manciniho prehrali na medzinárodnej scéne naposledy v septembri 2018, v kvalifikácii nestratili ani bod a aktuálne majú na konte osem víťazstiev za sebou. V generálke na šampionát deklasovali minulý týždeň Česko 4:0 a potvrdili, že môžu byť "čierny kôň" európskeho šampionátu. Ich doteraz jediný titul na ME sa datuje do roku 1968, dvakrát (2000 a 2012) prehrali vo finále.

Oba tímy sa spolu stretli v skupine aj na EURO 2000, Taliani vtedy gólmi Antonia Conteho a Filippa Inzaghiho vyhrali 2:1. "Squadra Azzurra" od roku 1980 prehrala vo svojom úvodnom vystúpení na ME iba raz - v roku 2008 s Holandskom 0:3. Naopak, Turci vstúpili do turnaja prehrou pri všetkých svojich štyroch doterajších štartoch na kontinentálnom šampionáte, hoci na ME 2008 to napokon dotiahli až do semifinále. V posledných dvoch meraniach síl medzi Talianskom a Tureckom sa v rokoch 2002 a 2006 zrodila zhodne remíza 1:1 na talianskej pôde.

Taliani senzačne chýbali na MS 2018, ale neúspech hodili za hlavu a Manciniho prestavba kádra nabrala správny smer. Taliansky kouč pripúšťa pred Tureckom pozíciu favorita, jedným dychom však varuje: "Turci majú silný tím, pretože sú technicky na výške a zároveň im nechýbajú fyzické parametre. Veľmi sa zlepšili. Nie je to pre nás ľahká skupina, hoci sa to tak môže niekomu zdať. Slabý súper na šampionáte neexistuje a preto musíme do úvodného duelu nastúpiť stopercentne pripravení a koncentrovaní."

V prvom dueli nechce taliansky tréner riskovať nasadenie Marca Verrattiho. Stredopoliar Paríža St. Germain síce už po zranení kolena začal s tréningom, ale stopercentne pripravený by mohol byť až na druhý zápas v skupine proti Švajčiarsku (16. júna v Ríme). V základnej zostave by ho mal nahradiť Manuel Locatelli. Hráč Sassuola cíti šancu ukázať sa: "Neviem ako sa kouč rozhodne, ale som k dispozícii. O tomto momente som sníval už ako dieťa. Každý chce hrať, každý cíti zodpovednosť za Taliansko a hrdosť na národný tím. Dáme do toho všetko. Turkov nemožno podceniť, majú dobrých hráčov ako napríklad Hakana Calhanoglua, s ktorým som hral v Miláne. Nebude to jednoduché."

Turci s mixom skúsených opôr i mladých "pušiek" sa netaja odhodlaním súpera prekvapiť. "Nikoho sa nebojíme a chceme tento zápas vyhrať. Proti veľkým tímom hráme lepšie, dokážeme sa vyhecovať. Na Taliansko sme dobre pripravení a ukážeme, kam patrí turecký futbal," sebavedomo vyhlásil útočník Burak Yilmaz. Tridsaťpäťročný kapitán priviedol v tejto sezóne Lille nečakane k francúzskemu titulu, ako najlepší strelec tímu dosiahol 16 gólov v 28 stretnutiach. V kvalifikácii sa Turecko prezentovalo skalopevnou defenzívou, inkasovalo iba trikrát v desiatich dueloch a malo tak spolu s Belgickom najlepšiu obranu. Až osemkrát si Turci udržali čisté konto.

Tréner Turecka Senol Günes vyhlásil, že piatok veľa napovie o možných ambíciách jeho zverencov. "Dostať sa na šampionát je úspech, ale nemôže to zostať iba pri tom. Vieme, že výhra alebo remíza s Talianskom by zamotala skupinu a je preto dôležité, aby sme vydali zo seba všetko. Podstatné je, aby sme ukázali dobrý výkon, aj keby sme napokon odišli bez bodu. Dúfam však, že aspoň jeden sme schopní vybojovať," verí turecký kouč. O úspešnom vstupe nepochybuje krídelník Cengiz Ünder, ktorý ako kmeňový hráč AS Rím hosťoval v tomto ročníku v Leicestri: "Taliansko zdoláme! Na Stadio Olimpico som aj ja doma a už rok a pol sa tohto súboja neviem dočkať."

A-skupina:

TURECKO - TALIANSKO /piatok 21.00, Olympijský štadión v Ríme)

Rozhodcovia: Danny Makkelie - Hessel Steegstra, Jan de Vries (všetci Hol.)

Predpokladané zostavy:

Turecko: Cakir - Celik, Demiral, Söyüncü, Meras - Yokuslu, Tufan - Karaman, Calhanoglu, Yazici - Yilmaz

Taliansko: Donnarumma - Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Barella, Jorginho, Locatelli - Berardi, Immobile, Insigne