Main Content

Tampa s Černákom postúpila medzi štvoricu najlepších, nádej na obhajobu žije

streda, 9. jún 2021 09:46 | Autor: TASR

Tampa Bay Lightning
Tampa Bay Lightning | zdroj: TASR

New York 9. júna (TASR) - Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom postúpili do semifinále play off NHL. V piatom dueli finále Centrálnej divízie zvíťazili v noci na stredu na ľade Caroliny 2:0 a v celej sérii triumfovali 4:1 na zápasy. Vo finále Západnej divízie uspeli hráči Vegas v piatom súboji na ľade Colorada 3:2 po predĺžení a v sérii vedú 3:2.

Tampu poslal na ľade Caroliny do vedenia v 25. minúte v presilovke Brayden Point, v tretej tretine poistil jej triumf nováčik Ross Colton. "Blesky" sa mohli opäť spoľahnúť na skvelého Andreja Vasilevského, ruský brankár zneškodnil všetkých 29 striel súpera. Stal sa prvým brankárom, ktorý ukončil tri série play off za sebu shutoutom. Vo finále Stanleyho pohára 2020 chytil 22 striel v záverečnom zápase proti Dallasu Stars (2:0) a v prvom kole tohtoročných vyraďovacích bojov ukončil sériou s Floridou Panthers 29 zákrokmi a víťazstvom 4:0.

Erik Černák odohral za Lightning 21:43 min, na bránku Hurricanes vyslal dve strely, rozdal tri bodyčeky, zblokoval tri strely a pripísal si plusový bod. "Vonku sa hrá ťažko, klobúk dolu pred hráčmi, ako to zvládli. V tejto aréne sme vyhrali tri zápasy, čo nebolo jednoduché. Som hrdý na náš tím," povedal pre nhl.com tréner "bleskov" Jon Cooper. Tampa sa v semifinále (3. kole play off) stretne s víťazom série Boston Bruins - New York Islanders, "ostrovania" vedú 3:2 na zápasy a v noci na stredu hrajú doma.

Tréner Caroliny Rod Brind´Amour spravil opäť zmenu na poste brankára a po dvoch zápasoch sa medzi žŕdky vrátil Alex Nedeljkovic namiesto Petra Mrázka. Kandidát na nováčika sezóny zaznamenal 23 úspešných zákrokov. "Musíme byť ešte lepší. Máme veľmi talentovaných hráčov, ale treba tú kvalitu viac pretaviť na ľade. Rezervy som videl najmä v presilovkách, kde nám chýbal vždy kúsok. Boli sme dobrí celý rok, ale neprešli sme ďalej, škoda," povedal kormidelník Hurricanes, ktorí vyhrali Centrálnu divíziu. Po zraneniach sa do zostavy Caroliny vrátili Nino Niederreiter a Vincent Trocheck, ale ani oni nepomohli. Kľúčový moment prišiel krátko po veľkej šanci Trochecka, ktorého v jasnej šanci vychytal Vasilevskij a o 48 sekúnd neskôr udrel na druhej strane po nádhernom blafáku Point. "Chcel som ísť na forhend, ale to brankár čakal, a preto som si puk prehodil na bekhend. Bola to reakcia, príliš som nad tým nerozmýšľal," povedal Point, ktorý sa s ôsmimi gólmi delí o prvé miesto najlepších strelcov play off.

Golden Knights prehrávali v piatom zápase v Denveri po dvoch tretinách 0:2, ale dokázali nepriaznivý stav otočiť. Alex Tuch a Jonathan Marchessault rýchlymi gólmi v úvode tretej časti vyrovnali a v predĺžení rozhodol už po 50 sekundách o triumfe hostí kapitán Mark Stone. Colorado malo v úvodných sekundách predĺženia tlak, ale súper zblokoval dve strely obrancu Ryana Gravesa. Po pase Maxa Paciorettyho sa do brejku dostal Stone a presnou strelou na lapačku brankára Philippa Grubauera rozhodol. "Bol to klasický Mark Stone. Dokáže v dôležitých momentoch zabrať, vyhral nám zápas," povedal podľa tsn.ca tréner "zlatých rytierov" Peter DeBoer. "Zblokoval prvú strelu, mal už toho plné zuby, ale dal do brejku všetky sily. Je srdcom a dušou nášho tímu. Je najlepším kapitánom, akého si môžete priať, bol to veľký gól," chválil Stonea strelec prvého gólu Tuch. Golden Knights prehrávali v sérii 0:2, ale otočili na 3:2 a šiesty duel je na programe v noci na piatok na ich ľade v "pevnosti" v Las Vegas.

Skóre zápasu otvoril dve sekundy pred koncom prvej tretiny Brandon Saad, keď jeho strelu podcenil Marc-Andre Fleury. Do dvojgólového vedenia dostal "lavíny" Joonas Donskoi presnou strelou spomedzi kruhov. Golden Knights však už po 63 sekundách tretej tretiny znížili zásluhou Alexa Tucha, ktorý parádne trafil puk vo vzduchu a o tri minúty neskôr vyrovnal po krásnej akcii Williama Karlssona vo forme hrajúci Jonathan Marchesseault, ktorý vo štvrtom zápase zaznamenal hetrik.

Fleury okrem zaváhania pri prvom góle predviedol ďalší výborný výkon, chytil 26 striel a zaznamenal 88. víťazstvo v play off. Na štvrtom miesta histórie sa tak vyrovnal dvojici Billy Smith a Ed Belfour. "Kandidátom na Vezinovu trofej je z nejakého dôvodu. Podľa mňa by sa mal stať víťazom tohto ocenenia, bol opäť skvelý a podržal nás," povedal o Fleurym kapitán Stone. Do zostavy Vegas sa vrátil po zranení Mattias Janmark, miesto nezostalo pre tvrdého muža Ryana Reavesa, ktorý bol zdravý náhradník. Víťaz tejto série sa v semifinále play off stretne s Montrealom.

2. kolo play off NHL /na 4 víťazstvá/:

piaty zápas finále Centrálnej divízie

CAROLINA HURRICANES - TAMPA BAY LIGHTNING 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Góly: 25. Point (Killorn, Kučerov), 50. Colton. Brankári: Nedeljkovic - Vasilevskij, strely na bránku: 29:25, 16.299 divákov.|
/konečný výsledok série: 1:4, Tampa postúpila do semifinále (3. kola) play off/

piaty zápas finále Západnej divízie

COLORADO AVALANCHE - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 2:3 pp (1:0, 1:0, 0:2 - 0:1)
Góly: 20. Saad (Toews, Rantanen), 37. Donskoi (Newhook, Nemeth) - 42. Tuch (Roy, Janmark), 45. Marchessault (Karlsson), 61. Stone (Pacioretty, Pietrangelo). Brankári: Grubauer - Fleury, strely na bránku: 30:25, 10.495 divákov.
/stav série: 2:3/

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 21:43 0 0 0 +1 2 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/