Main Content

Slovensko budúci rok v "hrateľnej" skupine. Na MS 2021 sme obsadili ôsme miesto

piatok, 4. jún 2021 05:13 | Autor: TASR, Martin Gregor

Slovenskí hokejisti
Slovenskí hokejisti | zdroj: TASR

Riga 1. júna (TASR) - Slovenskí hokejisti obsadili na 84. MS v Rige 8. miesto. Po ôsmich rokoch sa predstavili vo štvrťfinále, no podľahli v ňom hráčom USA vysoko 1:6. Američania sa v sobotňajšom semifinále stretnú v zámorskom derby s Kanadou (13.15 h), Fínsko vyzve Nemecko (17.15 h). Oba súboje sa hrajú v Aréne Riga.

Medzi najlepšiu štvoricu tak postúpili len tímy z B-skupiny. Nemecko zdolalo Švajčiarsko 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Tretí tím B-skupiny prehrával s druhým družstvom z Áčka v poslednej minúte riadneho hracieho času 1:2, no pri hre bez brankára vyrovnal Leon Gawanke a v nájazdoch rozhodol efektným zakončením Marcel Noebels. Do semifinále sa prebojoval aj štvrtý tím z B-skupiny Kanada, ktorá rozhodla derby s Ruskom (2:1 pp) peknou kombinačnou akciou v tretej minúte predĺženia. Gól strelil Andrew Mangiapane. V poslednom štvrťfinále vyhralo Fínsko nad Českom vďaka pevnej defenzíve a gólu Jereho Innalu z 33. minúty.

Na piatom mieste sa tak umiestnil tím Ruského olympijského výboru, šieste je Švajčiarsko, siedme Česko a ôsme Slovensko. Na rovnakej pozícii skončilo aj pri poslednej účasti vo štvrťfinále v Helsinkách 2013.

Vďaka včerajším výsledkom a aktualizovanému poradiu rebríčka IIHF je už možné špekulovať aj o zložení skupín MS 2022. Slovensko by malo budúci rok v Helsinkách patriť do skupiny A, v ktorej narazí na Kanadu alebo Fínsko (o tom ešte rozhodne záver týchto MS) plus šesticu USA, Nemecko, Švajčiarsko, Dánsko, Kazachstan a Taliansko. Pri pohľade na papierové predpoklady to teda vyzerá tak, že o štvrťfinále zvedie najdôležitejšie boje s Nemcami a Švajčiarmi, teda tímami, proti ktorým sa Slovákom počas posledných šampionátov príliš nedarí. Kanada, Fínsko a USA budú favoritmi na jasný postup do play-off. 

semifinále, sobota 5. júna /Aréna Riga/:

13.15 SELČ: USA - Kanada

17.15 SELČ: Fínsko - Nemecko

Poradie na 5. až 16. mieste na MS:

5. Tím Ruského olympijského výboru (ROC)
6. Švajčiarsko
7. Česko
8. SLOVENSKO
9. Švédsko
10. Kazachstan
11. Lotyšsko
12. Dánsko
13. Nórsko
14. V. Británia
15. Bielorusko
16. Taliansko

/nikto nevypadáva z A-kategórie/

Predbežné neoficiálne zloženie základných skupín MS 2022

A-skupina

Kanada / Fínsko
USA
Nemecko
Švajčiarsko
Slovensko
Dánsko 
Kazachstan 
Taliansko 

B-skupina:

Kanada / Fínsko
Rusko
Česko
Švédsko 
Lotyšsko 
Nórsko
Bielorusko
Veľká Británia