Main Content

Tarkovič vysvetlil, prečo na Euro nominoval Lobotku a Vavra

streda, 2. jún 2021 16:27 | Autor: TASR

Štefan Tarkovič
Štefan Tarkovič | zdroj: TASR

Windischgarsten 2. júna (TASR) - Do konečnej nominácie Slovákov na futbalové EURO 2020 sa zmestili aj stredopoliar SSC Neapol Stanislav Lobotka či obranca Denis Vavro, ktorý druhú časť sezóny strávil na hosťovaní v Huesce.

Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič v stredu zverejnil záverečnú 26-člennú nomináciu, v ktorej sa ušiel "Čierny Peter" Matúšovi Berovi (Vitesse Arnhem), Jakubovi Holúbkovi (Piast Gliwice), Erikovi Jirkovi (CD Mirandes) a svalové zranenie v prípravnom súboji s Bulharskom (1:1) vyradilo na poslednú chvíľu útočníka Davida Strelca (Slovan Bratislava).

Na stredajšej nominačnej tlačovej konferencii Tarkovič podrobne vysvetlil, z akých dôvodov sa do tímu prebojoval 26-ročný Lobotka, u ktorého absentovala klubová herná prax: "Stana poznám dosť dlho na to, aby som vedel, čo v ňom je. Už veľakrát predtým som povedal, že niekedy hráči majú smolu z toho uhla pohľadu, že sa dostanú do klubu, kde tréner uprednostní iných hráčov. Potom má hráč problém dostať sa na ihrisko v obrovskej konkurencii hráčov, ako je to v Neapole. Bol v tréningovom procese, ten je v takýchto veľkokluboch na špičkovej úrovni. Je jasné a uvedomujem si, že mu chýba zápasová prax. Ale Stano je pre mňa hráč, ktorý v prípade, že bude pravidelne hrávať, vie reprezentácii pomôcť. U neho zavážila hráčska typológia, mali sme to možnosť vidieť proti Bulharsku. Taký typ hráča nám chýba a nebol by som rád, ak by nám takýto hráč na záverečnom turnaji chýbal."

Dvadsaťpäťročný Vavro nehrával v Laziu Rím, v tíme zostupujúceho tímu z La Ligy však dostával postupne väčšiu a väčšiu minutáž. Pomohla mu herná prax a nevyradila ho ani individuálna chyba proti Bulharom, po ktorej Slováci v utorok inkasovali gól. "Podľa mňa má kvalitu na svojom poste. Budeme mať osem obrancov a viac možností, ako to vyskladať, čo bol aj prípad Hancka. Veľa mi ukázal aj osobný rozhovor s hráčom, ako pristupoval k tréningu v kempe a aj perspektíva vzhľadom na budúcnosť," vysvetlil Tarkovič.

Trio vyradených Matúš Bero, Erik Jirka a Jakub Holúbek kemp v stredu opúšťa, Tarkovič by bol rád, aby zranený Strelec ešte zostal najbližšie dni v opatere medicínskeho tímu reprezentácie. Mužstvo je až do soboty vo Windischgarstene, kde bude finišovať v príprave na ME, v sobotu sa presunie do Viedne, tam v nedeľu odohrá generálku s Rakúskom. Ďalšie dva dni strávi reprezentácia vo svojom domovskom hlavnom stane v Senci a v stredu 9. júna odletí do Petrohradu. V pondelok 14. júna začne šampionát v Petrohrade zápasom s Poľskom. "My sme v bubline až do konca sústredenia a súboja s Rakúskom. Potom sa presunieme na dva dni do Senca a potom odlietame do Petrohradu," uzavrel kouč SR.