Main Content

Erik Černák sa vrátil do zostavy Tampy a pomohol tímu k ďalšiemu víťazstvu

streda, 2. jún 2021 09:47 | Autor: TASR

Erik Černák
Erik Černák | zdroj: TASR

New York 2. júna (TASR) - Hokejisti Tampy Bay ako obhajcovia Stanleyho pohára uspeli aj v druhom zápase finále Centrálnej divízie play off NHL. Na ľade Caroliny zvíťazili rovnako ako pred dvomi dňami 2:1. Bod za asistenciu si pri rozhodujúcom góle Anthonyho Cirelliho pripísal slovenský obranca hostí Erik Černák, ktorý odohral takmer 21 minút a na brankára súpera vyslal jednu strelu.

Oporou "bleskov" bol opäť ruský brankár Andrej Vasilevskij, ktorý chytil 31 striel a až 90 sekúnd pred koncom ho pri hre bez brankára prekonal krajan Andrej Svečnikov, keď znížil na konečných 1:2. "Mal som pocit, ako keby sme dnes zblokovali každú strelu. Bol to skvelý tímový výkon, jeden z najlepších v tohtoročnej play off," povedal pre nhl.com kandidát na Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny, ktorý sa s 39 víťazstvami v bojoch o Stanley Cup vyrovnal najlepšiemu Rusovi Nikolajovi Chabibulinovi. Vasilevskij inkasoval maximálne jeden gól v treťom zápase play off za sebou, v klubovej histórii to pred ním dokázali len Chabibulin (2003) a Ben Bishop (2016).

Tampa otvorila skóre v 8. minúte druhej tretiny, keď Alex Killorn za pomoci cloniaceho Cirelliho prekvapil švihom od modrej čiary Alexa Nedeljkovica a dal svoj piaty gól v play off. Hurricanes boli aktívnejší smerom dopredu, ale narážali na kvalitnú obranu a brankára Vasilevského. Hráči Tampy zblokovali 16 striel domácich, z toho až štyri Černák. Slovenský obranca sa vrátil do zostavy po tom, čo nedohral poslednú tretinu prvého zápasu po hite Svečnikova. V tretej tretine si pripísal piatu asistenciu v play off, keď bol na začiatku akcie, po ktorej Cirelli zvýšil na 2:0.

Hráči Caroliny prestrieľali hostí 32:15, ale prehrali aj druhý domáci zápas. "Niekedy to tam jednoducho nepadne. Mali sme veľa pekných akcií, ale niekoľkokrát sme minuli aj prázdnu bránku. Bol to dobrý zápas, sme plece pri pleci s najlepším tímom na svete. Nevzdávame sa a ideme ďalej bojovať," povedal tréner Caroliny Rod Brind'Amour. Jeho konkurent Jon Cooper vyzdvihol tímový výkon. "Výborne sme sa na ľade dopĺňali a pomáhali si. Snažili sme sa hrať čo najlepšie vzadu a vyrážať do brejkov, preto bolo skóre opäť nízke. Hrá sa tvrdo, vo veľkej rýchlosti a na ľade je málo miesta," povedal Cooper.

Okrem prehry sa Hurricans musia vyrovnať aj so stratou produktívneho útočníka Vincenta Trochecka, ktorý si v závere druhej tretiny po kolízii so spoluhráčom Warrenom Foegelem zranil nohu. V tretej časti sa vrátil na jedno striedanie na ľad, ale potom zamieril do šatne a duel nedohral. "Nevyzerá to dobre. Neviem detaily, ale keď nemohol dohrať, tak to je zlý signál. Uvidíme čo bude zajtra, snáď bude schopný v ďalšom zápase nastúpiť," uviedol Brind'Amour. Caroline pre zranenie chýba aj Nino Niederreiter. Séria sa presúva do Tampy, tretí zápas je na programe v noci na piatok.

2. kolo play off NHL /na 4 víťazstvá/

druhý zápas finále Centrálnej divízie:

CAROLINA HURRICANES - TAMPA BAY LIGHTNING 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Góly: 59. Svečnikov (Staal, Teräväinen) - 28. Killorn (Stamkos), 49. Cirelli (Hedman, ČERNÁK). Brankári: Nedeljkovic - Vasilevskij, strely na bránku: 32:15, 16.299 divákov.|
/stav série: 0:2/

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 20:53 0 1 1 0 1 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/