Main Content

Prestup Agüera do Barcelony je skôr politický ako futbalový. Aj tak je to však bomba (komentár)

utorok, 1. jún 2021 09:24 | Autor: Jakub Vaverka

Sergio Agüero
Sergio Agüero | zdroj: FC Barcelona Instagram

Sergio Agüero je od včera súčasťou FC Barcelona. Argentínsky útočník ešte v sobotu nastúpil v drese Manchestru City vo finále Ligy majstrov proti Chelsea. V pondelok sa hlásil ako nová posila na Camp Nou. 

Komentár Jakuba Vaverku

Sergio Agüero už dlho vedel, že finále Ligy majstrov bude jeho posledným zápasom v drese Manchestru City. Sky Blues v Porte nestačili na Chelsea a prehrali 0-1, pričom sklamanie neskrýval ani Kun. Skončila sa preňho veľká životná kapitola popretkávaná úspechmi. Teraz ho čaká nová výzva. Ako sám povedal, Barcelona je podľa neho najlepším futbalovým klubom na svete.

Argentínčan prichádza na Camp Nou v čase vo veku 32 rokov (2.júna má 33), a teda sa nedá hovoriť o posile do budúcnosti. Barca sa navyše dostala pod paľbu kritiky, pretože pred rokom pustila preč za symbolické odstupné Luisa Suareza, ktorý je iba o rok a niekoľko mesiacov starší ako Agüero.

Prečo potom Katalánci urobili tento transfer? Je to jednoduché. Klub vymenil prezidenta, Bartomeua nahradil Laporta a dovolíme si tvrdiť, že Laporta by nedovolil, aby Suarez odišiel ku konkurencii za "drobné". Potom je tu faktor toho, že Kun prichádza zadarmo, čo je vzhľadom na to, že Barca má naozaj vysoké dlhy, viac ako vítané. Góly stále dávať vie, pričom jeho sila je nielen na ihrisku, ale aj v marketingu. 

Očakáva sa, že Blaugranas na tomto príchode zarobia viac ako slušne. A tam benefity nekončia. Možno kľúčový benefit Agüerovho prestupu je zotrvanie Lionela Messiho. Budúcnosť najlepšieho hráča histórie totiž stále nie je istá, ale Agüero je jeden z jeho najlepších kamarátov a nikdy sa na klubovej úrovni nestreli v jednom mužstve. Zo psychologického hľadiska Barca lepšie urobiť ani nemohla.

Neexistuje hráč, ktorý by Lea udržal na Camp Nou viac ako práve Sergio Agüero. Nie, ani Neymar. Keď si teda tento futbalový presun rozmeníme na drobné, je to veľmi šikovný krok zo strany Blaugranas. A je prvým z mnohých. V čase vznikania tohto textu vieme, že do Katalánska prišiel zadarmo aj 20-ročný stopér Eric Garcia z Manchestru City.  

Keď prezident klubu Joan Laporta po výhre v Copa del Rey povedal, že začína nová úspešná éra FC Barcelona, pravdepodobne to myslel vážne.