Main Content

Chelsea je zaslúžene na vrchole futbalového sveta (komentár)

nedeľa, 30. máj 2021 11:32 | Autor: Jakub Vaverka

Chelsea FC
Chelsea FC | zdroj: TASR

Máme za sebou finále Ligy majstrov 2021. Londýnska Chelsea zdolala v čisto anglickom dueli Manchester City najtesnejším rozdielom 1-0 a po druhý raz v histórii triumfovala v Champions League. Nikto nemôže pochybovať o tom, že zaslúžene.

Komentár Jakuba Vaverku

V nádhernom portugalskom meste Porto sme na Estadio do Dragao mohli sledovať finálový zápas, ktorému nechýbalo nič. Stretli sa výborne hrajúce kluby, ktoré si nič nedarovali, išli na hranicu a aj za hranicu svojich možností. Manchester City bol papierový favorit, ale Chelsea dokázala, že ako jeden z mála tímov na svete dokáže ofenzívnu silu Cityzens eliminovať. Inak povedané, Thomas Tuchel opäť prešiel Pepovi Guardiolovi cez rozum

Nie je náhoda, že Chelsea v priebehu uplynulých týždňov porazila Man City hneď trikrát. Pritom, treba si uvedomiť, že to bolo na troch rôznych úrovniach - v FA Cupe, v Premier League aj v Lige majstrov. Tuchel neskrýva, že Guardiola je jedným z jeho trénerských vzorov, pričom dokazuje, že má obrovský taktický potenciál. Svoj tím pripravil famózne.

Kai Havertz
Kai Havertz | zdroj: TASR

Reagoval na vývoj zápasu, Chelsea nerozhodilo ani zranenie veterána Thiaga Silvu. Perfektné výkony predviedlo viacero hráčov The Blues, Reece James s Benom Chilwellom držali nakrátko ofenzívne esá City ako Raheem Sterling či Phil Foden. A keď sa naskytla šanca tri minúty pred koncom prvého polčasu, Kai Havertz ju chladnokrvne využil. Mnohým fanúšikom tento moment pripomenul gól Fernanda Torresa proti Barcelone v semifinále Champions League 2012.

Vtedy Chelsea dokráčala k triumfu vďaka obetavej defenzívnej hre. Teraz famózne bránila, ale bola lepším tímom. Áno, nehanbíme sa to napísať, Chelsea bola vo finále lepšia a zaslúžene vyhrala Ligu majstrov. Všetka česť Manchestru City aj Pepovi Guardiolovi, predviedli, že sú súčasťou úzkej svetovej špičky. The Blues ale boli počas portského večera o pomyselný stupienok ďalej.

A to je niečo, čo rezonuje. Keď Thomas Tuchel prišiel začiatkom roka do Londýna, v kabíne boli problémy a tím bol na desiatom mieste Premier League. Chelsea však uhrala TOP 4, dostala sa do finále FA Cupu a zaknihovala historicky druhý triumf v Champions League. Modrí sú na vrchole futbalového sveta a môžu sa tešiť na letný UEFA Supercup či následne na majstrovstvá sveta klubov.

K tomu dodajme, že jadro tímu má po väčšine to najlepšie pred sebou. Garantujeme vám, že o menách ako James, Chilwell, Mount, Havertz, Werner či Pulišić budete v nasledujúcich rokoch ešte veľa počuť. Ale na súčasnej Chelsea je sympatické to, že každý má svoju úlohu a je si jej vedomý. Kapitán Cesar Azpilicueta je potrebný líder a tmel mužstva, mladíci sú draví, Kanté je fenomenálny a keď je treba, vedia naskočiť aj hráči ako Giroud či Alonso.

A presne o tom to je, každý v kádri má svoju úlohu a potom je zdolať tím ako celok naozaj nesmierne náročné. Chelsea čakajú oslavy, chvála a množstvo príjemných povinností. Londýnčania si to zaslúžia. Dokázali, že nikoho netreba odpísať, že vo futbale sú papierové predpoklady absolútne na nič, že tento klub má v sebe zabudovanú mentalitu víťazov a taktiež to, že aktuálne najlepší futbal sa hrá v anglickej Premier League.

Tento príbeh púta a bude nesmierne zaujímavé sledovať, čo si pre nás The Blues pripravia ďalej. Niečo nám totiž hovorí, že toto je iba začiatok.