Main Content

Proti Švajčiarom vybuchli hráči aj tréneri: Postupová matematika Slovákov je jasná!

piatok, 28. máj 2021 11:48 | Autor: Filip Chudý

Slovenská hokejová reprezentácia
Slovenská hokejová reprezentácia | zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Po hodoch prišlo bolenie brucha, ktoré nemôžeme zvaľovať na rozhodcov, keďže slovenskí reprezentanti urobili výrazne viac chýb ako oni. Zápas s Dánskom môže byť kľúčový.

Komentár Filipa Chudého

Slovenská hokejová reprezentácia ukázala v prvej polovici svojich zápasov na MS 2021 dve tváre, ktoré nemohli byť rozdielnejšie a obe sa zapísali do našej histórie, jedna pozitívne, druhá negatívne. Ziskom deviatich bodov z prvých troch duelov zaznamenala jeden z najlepších štartov do svetových šampionátov vôbec. Dala tým spomenúť na najkrajšie časy, keď sme mali základnú skupinu len na rozbeh pred bojmi o medaily. Debakel 1:8 so Švajčiarskom sa zas zaradil medzi najpotupnejšie prehry, aké kedy slovenský hokej na významnom fóre zažil.

V prvých troch zápasoch zahrali so Slovákmi všetky prajné okolnosti. Bielorusi, ktorým „ukradli“ domáci šampionát, boli aj vďaka tomu premotivovaní, čo im ublížilo a nám pomohlo. Keď si k tomu pripočítame dobrý vstup do zápasu, ktorý nás na tomto turnaji zdobí, a rýchly náskok 3:0, bolo vlastne rozhodnuté. Hoci záver s roztrasenými nohami slovenských hokejistov tiež niečo naznačil.

Britov sme mali v každom prípade rozprášiť, veď proti nám nastupovali len približne 18 hodín po debakli od Rusov, kým my sme oddychovali. Vydreté tri body sa však počítajú. Dojem sa podarilo napraviť práve proti Rusom. Mali sme vtedy svoj deň, skvelého Hudáčeka v bráne, favorita sme kvalitným a aktívnym výkonom zaskočili a výsledok sa dostavil.

Boli sme jediný tím na turnaji, ktorý nestratil ani bod, začalo sa oslavovať, nuž bolo asi logické, že musí prísť facka. Lenže až takú tvrdú nečakal ani najväčší pesimista. Výsledok 8:1 je proste hanba za každých okolností, ktorú neospravedlní žiadna výhovorka, tobôž nie smerom k „pruhovaným“. Pospíšil absolútne nezmyselne fauloval, Rosandič ešte hlúpejšie napľul na súpera, stačilo to neurobiť a nebavíme sa o výške trestov a rozhodcoch.

Tí však neboli príčinou našej prehry, tou boli chyby našich hokejistov, a to hlavne vo vlastnom obrannom pásme. Hudáček väčšinu gólových striel ani nevidel, pretože stále mal pred sebou hráča, ktorý mu zacláňal. Kde boli obrancovia, keď nečistili priestor pred vlastnou bránou? Hudáček za góly nemohol, hoci dva-tri navyše chytiť mohol a mal. Ale ani to by nič nezmenilo na našej prehre.

Skôr sa dostávame do roviny, prečo sme si nechali „rozstrieľať“ našu jednotku? Sme v situácii, keď Konrádov štart vo zvyšku turnaja je otázny, Húska nemá v reprezentácii žiaden štart, preto hodiť absolútneho nováčika do vody na nejaký kľúčový zápas by bol risk. Tým však je aj to, ak bude musieť jeden brankár chytať v krátkom čase päť a pol zápasu za sebou, pričom „osmička“ mu na psychike nepomôže. Húska za rozhodnutého stavu úplne v pokoji mohol naskočiť proti Švajčiarom, teda skôr mal! Túto chybu si priznal po zápase aj tréner Ramsay, ale to nám je už teraz viete čo. Opäť sa tak vynárajú spomienky na chyby zo striedačky, ktoré nás stáli postup do štvrťfinále na domácich MS.

Sme veľmi blízko k prvému postupu do vyraďovacej časti šampionátu od roku 2013, pričom na to máme ešte tri mečbaly. Súčasný systém s dvoma skupinami s ôsmimi mužstvami sa hrá od MS 2012, pričom vždy stačilo na postup 12 bodov, čo by malo aj teraz. Na konte ich máme deväť, čiže postupová matematika je jasná. V roku 2013 nám síce stačilo na postup aj 10 bodov, ale zároveň nám už dvakrát nestačilo 11 bodov.

Jednoducho povedané, treba poraziť jedného z trojice Dánsko, Švédsko, Česko v riadnom hracom čase a sme tam! Každému je úplne jasné, ktorý z týchto súperov je papierovo najľahší. Dáni sú navyše náš najbližší súper, preto by bolo dobré vybaviť to čo najrýchlejšie a potom si už len „vyberať“ súpera vo štvrťfinále. Nechceme sa totiž veľmi dostať do situácie, že budeme musieť hrať priame zápasy o postup so Švédmi či Čechmi.

Nemožno mávnuť rukou nad tým dobrým, čo naši hokejisti doteraz na turnaji ukázali, ale ani nad tým zlým. Ako sa však bude na turnaj spomínať, na to dajú odpoveď až naše zvyšné zápasy. Ak by sme nepostúpili, bola by to po skvelom štarte veľká trauma pre celý slovenský hokej. Zároveň však treba povedať, že kvalitou medzi osem najlepších patríme, preto to nespájajme s úspechom. Tým by bol až postup do semifinále, poďme sa teda k nemu priblížiť.