Main Content

Čo môže rozhodnúť FINÁLE LIGY MAJSTROV? (komentár)

piatok, 28. máj 2021 11:06 | Autor: Timotej Gašper, Jakub Vaverka

Komentár finále LM
Komentár finále LM | zdroj: S7 koláž

V sobotu je na programe veľkolepý vrchol klubovej sezóny, finále Ligy majstrov. Chelsea a Manchester City zvedú bez debát zápas, ktorý bude mať všetky potrebné parametre toho najlepšieho svetového futbalu. Na konci dňa bude však dvíhať trofej len jeden z nich. Dá sa v takomto zápase ukázať na jasného favorita? Kto môže byť hrdinom zápasu či prečo to môže byť najlepšie finále za posledné roky? Aj na tieto otázky pred finále Ligy majstrov odpovedajú Timotej Gašper a Jakub Vaverka.

Tuchel, Guardiola
Tuchel, Guardiola | zdroj: TASR

Predzápasová pozícia oboch tímov: 

Timotej Gašper: 

Vo veľkom futbale a zvlášť pred zápasmi takéhoto rangu sa hrá toľko mindgames a deje toľko iných vecí, že ak nie je jeden tím dostatočne psychicky odolný, dokáže to s ním zakývať ešte pred samotným výkopom. Toto finále ale bude iné. Na oboch stranách stoja dospelé a vyzreté kádre na čele s trénermi, ktorí by držanie a tvorenie tímovej mentality mohli pokojne aj vyučovať. Ďalším faktorom pred zápasom je, že obaja majú k dispozícii všetkých potrebných hráčov. Otáznik visel nad Mendym aj Kantém z Chelsea, no v týždni sa obaja vrátili do tréningu a mali by byť pripravení. 

Čo sa týka H2H, Chelsea od Tuchelovho príchodu čelila Manchestru City dvakrát, pričom v oboch prípadoch tím Pepa Guardiolu prehral. Tento faktor však pred finále Ligy majstrov nie je až tak podstatný.

Jakub Vaverka:

Všetko je zabudnuté, dôležitý je iba prítomný okamih. Chelsea vyradila Real Madrid, zvládla boj o TOP 4, prišla smolne o FA Cup a v uplynulých týždňoch viackrát prehrala. Manchester City si zas postrážil PSG, oslávil majstrovský titul a dokázal, že je v absolútnej hernej pohode. Ale podľa môjho názoru skutočne nebude záležať na ničom inom, len na tom, aký deň oba kluby budú mať. Nachádzame sa vo vzácnej sezóne, kde o oboch môžeme povedať, si postup do finále zaslúžili. 

Je to stretnutie dvoch aktuálne najlepších, preto verím, že oba kádre budú v stopercentnom stave. Nepochybujem o tom, že N’Golo Kanté v drese Chelsea nastúpi, ale objektívne neviem, ako je na tom rameno brankára Mendyho. Každopádne, ak bude v správnej prevádzkovej teplote, o finále by prísť určite nemal. 

 

Čo môže rozhodnúť finále? 

Timotej Gašper:

Pep Guardiola sa v nedávnom rozhovore vyjadril, že cieľom jeho hráčov bude 100% koncentrácia v momentoch bez lopty. Dá sa samozrejme len súhlasiť, keďže MCFC je tím, ktorého existencia a doterajšie úspechy pod Guardiolom stoja na držaní lopty a diktovaní tempa. Obaja súperi majú prepracovanú defenzívnu, prechodnú, kreatívnu aj ofenzívnu fázu a teda sa ťažko vyberá presný bod, v ktorom by mohol jeden zaostávať. 

Jakub Vaverka: 

Napádanie Chelsea. V uplynulých dvoch vzájomných zápasoch týchto klubov, ktoré vyhrali The Blues, sme mohli vidieť, že Manchester City nie je zvyknutý na hranie pod tlakom. Zverenci Pepa Guardiolu sú tými, ktorí búšia do súpera, ale keď proti nim nastúpili Tuchelovci, bolo to naopak a Cityzens sa necítili komfortne. Chelsea má typy hráčov, ktoré sú na tento druh futbalu ako stavané, pričom veľmi dôležitým momentom je to, že ako kouč Thomas Tuchel, tak aj skúsený stopér Thiago Silva boli v minulom ročníku súčasťou finále PSG – Bayern.

Neuspeli a urobili všetko preto, aby dostali šancu na reparát. Ako povedal Tuchel, v tomto type zápasov rozhodujú skúsenosti. Majú ich jednotliví hráči na oboch stranách, na druhej strane, Manchester City je vo finále Ligy majstrov prvý raz vo svojej histórii a veľmi dobre vieme, že úvodná bitka o trofej si niekedy vyberie svoju daň. Paradoxne, nemyslím si, že rozhodne prvý gól, i keď niet pochýb o tom, že tím, ktorý skóruje ako prvý, urobí veľký krok k ušatej trofeji. 

 

Kto teda napokon dvihne vzácnu trofej? 

Timotej Gašper: 

Za mierneho favorita, rozumej 51:49, považujem Manchester City. Je to však len z dôvodu, že klub z Eastlands je pokope oveľa viac rokov ako Tuchelova Chelsea. Majú za sebou množstvo skvelých aj smutných momentov a ako celok ich to viac posúva do pozície odolnejšieho tímu. V tomto meraní síl dvoch azda najlepších klubov roku 2021 je objektívne určovanie favorita náročnou úlohou. 

Jakub Vaverka:

Od začiatku play-off Ligy majstrov hovorím, že by mohla vyhrať Chelsea, tak to teraz nebudem meniť. Oba kluby majú všetko, čo víťaz Champions League musí mať. Oba kluby si triumf zaslúžia a na oboch stranách nájdeme množstvo pútavých príbehov. Chelsea navyše môže ťažiť z toho, že už Ligu majstrov v minulosti vyhrala, pričom je vedená ako papierový outsider a ako sa ukázalo, táto pozícia jej už viackrát sedela. 

 

Hráč zápasu z oboch mužstiev? 

Timotej Gašper: 

Za Chelsea brankár Edouard Mendy. V belasom drese zasa Phil Foden. 

Jakub Vaverka:

Hráčom zápasu bude podľa mňa N’Golo Kanté. Vo finále MS 2018 v drese Francúzska predčasne striedal, pretože mu nevychádzalo nič. Myslím si, že dospel a teraz uvidíme, prečo je to adept na zisk Zlatej lopty. Zo strany Manchestru City bude hráčom zápasu Ruben Dias, pretože, ako sme už viackrát v našich streamoch a článkoch naznačili, tomuto futbalistovi nechýba absolútne nič. 

Ngolo Kante
Ngolo Kante | zdroj: TASR

Záverečné zhodnotenie:

Timotej Gašper: 

Ako som uviedol vyššie, čaká nás špeciálne finále, keďže oba tímy sú dlhšiu dobu v perfektnej forme, na jar toho dokázali skutočne veľa a som presvedčený, že v sobotu si na svoje príde každý futbalový fanúšik. 

Jakub Vaverka:

Sú ročníky, kedy fanúšikovia pred finále Ligy majstrov od zvedavosti ani nedýchajú a taktiež sú sezóny, kedy berieme tento zápas ako nutné zlo. Toto je prípad číslo jeden, myslím si, že nás čaká epická futbalová bitka, v ktorej bude napísaný ďalší kus športovej histórie. Oba tímy sú z môjho pohľadu fun-to-watch, takže, ak niekto váha, či si tento zápas pustiť, nemusí. Lákadlom je aj to, že na Slovensku a v Českej republike bude toto finále vysielané na Markíze, respektíve na ČT 2. A to je po ročníku strávenom na rôznych zahraničných streamoch, ako predčasný vianočný darček.